Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VINLÆRE GB Eriksson.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VINLÆRE GB Eriksson."— Utskrift av presentasjonen:

1 VINLÆRE GB Eriksson

2 Historie Vin er produkter framstilt av gjæret druesaft.
Vindruen kommer fra planten Vitis vinifera. Det hele startet for over 8000 år siden i Lilleasia, dagens Tyrkia. GB Eriksson

3 Vin oppsto sannsynligvis ved en ren tilfeldighet.
Innhøstede druer ble glemt og gikk i forråtnelse. Skallet sprakk, og gjæringen kom i gang. Rusen som kom av vindrikking, ble sett på som en åndelig kontakt med gudene. Vindrikking var ofte forbundet med religiøse sammenhenger. Noe av det første Noah gjorde etter han steg ut av arken, var å dyrke en vinmark. GB Eriksson

4 GB Eriksson

5 En drue består av: drueskall fruktkjøtt druesteiner GB Eriksson

6 Fargen på druene er Vindruenes skall er seigere enn borddruenes.
I skallet finnes også garvestoffer kalt tanniner. Det er bare skallet som inneholder fargestoffer som kan gi vinen farge. Fargen på druene er ulike blåfarger som kan gå over mot det rødblå grønnfarger som kan ha nyanser mot gult og hvitt GB Eriksson

7 Utenpå drueskallet sitter naturlig gjærsopp.
Alkoholgjæringen begynner av seg selv når soppen kommer i kontakt med druesaften. Fruktkjøttet er rikt på vann og druesukker. Druesteinene inneholder garvestoffer. GB Eriksson

8 Hvitvin 6. Vinen blir silt og tappet på tank av rustfritt stål, plast eller på eikefat. 7. Vinen blir stukket om og tappet på et nytt fat eller i en tank. 8. Vinen bli klaret og filtrert. 9. Til slutt tappes vinen på flasker. Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes. Den saften som er igjen, skilles fra skall og steiner. Gjæringsprosessen starter. Druesukkeret blir omdannet til alkohol og karbondioksid. GB Eriksson

9 GB Eriksson

10 Hvitvin blir laget av både grønne og røde druer.
Hvitvinene deles inn i tørr, halvtørr og søt. Ved produksjon av søt eller halvtørr vin kan gjæringen stoppes før alt sukkeret er brukt opp, eller vinen kan tappes før gjæringsprosessen er ferdig. Vinen blir tørr dersom gjæringsprosessen får gå til den stopper av seg selv. GB Eriksson

11 Rosévin: Rosévin blir laget av både hvite og røde druer.
Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes. Druesaft og faste stoffer gjennomgår en kort gjæringsprosess. Saften siles fra og gjærer videre. Vinen kan bli klaret før den filtreres og tappes på flasker. Vanligvis bør rosévin drikkes ung og bare sjelden lagres. Rosévin blir solgt som halvtørr, tørr eller svakt musserende. GB Eriksson

12 Rødvin Druene knuses forsiktig. Stilker og blader fjernes.
Druesaften presses ut, og gjæringen starter. Under gjæringen oppløses fargestoffet i skallet. Det blir trukket garvesyre fra steinene. Vinen tappes på tank eller eikefat. Den stikkes om og tappes på nye fat eller tanker. Den klares og filtreres. Den tappes på flasker. Til slutt lagres den på flasker, alt fra noen måneder til flere tiår før den kan nytes. GB Eriksson

13 GB Eriksson

14 GB Eriksson

15 Musserende vin før stille vin Hvitvin før rødvin
En liten huskeregel Musserende vin før stille vin Hvitvin før rødvin Ung vin før gammel vin Lett vin før kraftig vin Tørr vin før søt vin Svak vin før sterk vin GB Eriksson


Laste ned ppt "VINLÆRE GB Eriksson."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google