Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Teknisk og metodemessig oversikt Fagmøte – Baller til glede og besvær Rådgiver Knut Alsaker 1.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Teknisk og metodemessig oversikt Fagmøte – Baller til glede og besvær Rådgiver Knut Alsaker 1."— Utskrift av presentasjonen:

1 Teknisk og metodemessig oversikt Fagmøte – Baller til glede og besvær Rådgiver Knut Alsaker 1

2 HISTORIKK - UTVIKLING Rundballemetoden kom i gang tidlig på 80-tallet. Vært en utvikling i både teknikk og metode. I dag en mye sikrere metode enn i starten De første årene ble rundballene lagt i store poser som ble knyttet igjen. Ved hull i posen ble det god tilgang på luft til ballen Etter hvert tok bruk av plastfolie over. Mindre fare for å ødelegge hele rundballen hvis hull 2

3 Rundballeensilering - teknikk • Foregår som totrinnshøsting • Slått av gras o Slått i streng, breispredning, sammenraking o Valgt metode vil avhenge av ønsket tørrstoff i forhold til tilgjengelig tørketid. • Rundballepresse o Ulike presser kan brukes  Fastkammer og variabelkammer o Ulik behandling av graset  Med og uten stengel behandling • Pakker o Ulike pakker på markedet • Presse og pakker i ett er blitt vanlig 3

4 Rundballeensilering - metode Når ønsket tørrstoff er oppnådd høstes graset Gras i strenger plukkes opp og presse sammen slik at det blir minst mulig plass for luft inne i rundballen Etter eget ønske kan det tilsettes ensileringsmiddel Middel som er mest aktuell å bruke varierer etter tørrstoffgrad Viktig å få til en best mulig fordeling av ensileringsmidler i strengen Når rundballen har oppnådd rett størrelse pakkes den inn i plastfolie slik at det ikke kommer mer luft til plantene Nå starter den et en vanlig ensileringsprosess som er lik for alle silotyper Rundballene flyttes av enga til egnet sted 4

5 Ensileringsprosessen • Fase 1 o Plantene forsetter åndingen frem til alt oksygen er brukt opp. o Åndingen produserer varme o Varer i inntil 5-6 timer hvis godt pressa baller, hvis dårlig pressa han det varer i flere døgn.  Dette viser hvor viktig det er å presse ballene godt og pakke dem godt inn i plastfolie av god kvalitet • Fase 2 o Oksygenet er brukt opp og åndinga stopper opp o Bakterier produserer eddiksyre o Melkesyrebakteriene oppformeres o Prosessen varer et par dager 5

6 Ensileringsprosessen • Fase 3 o Melkesyrebakteriene dominerer og de produserer nå melkesyre o Bakteriene forbruker lettløselige karbohyrdrater i fra graset.  Unngå for kraftig gjæring og for stort forbruk av sukker. • Fase 4 o Det oppnås en likevekt i surfôrmassen o Konstant innhold av melkesyre og stabil pH o Denne fasen kan holdes i mange år og gjør at surfôret holder seg.  Likevekten oppnås i et tidligere stadium hvis det brukes ensileringsmidler, mindre av sukkeret brukes opp av bakteriene 6

7 Ensileringsprosessen • Fase 5 o Mulig ny fase hvis ikke stabile forhold o Smørsyrebakterier angriper melkesyrebakteriene o Protein brytes ned til ammoniakk og andre nitrogen forbindelser o Viktig av fôret holdes uten tilgang til luft slik at det blir dårlige forhold for mugg og sopp.  Lav pH hindrer ikke mugg og sopp  Høyt og lavt tørrstoff hindrer ikke mugg og sopp 7

8 Flytting av rundballen for lagring • Prioritet 1: • Flytting av rundballene gjøres umiddelbart etter pakking o Lamineringsprosessen foregår fremdeles og plasten vil fremdeles klebe • Prioritet 2: • Får du ikke gjort det med en gang o Vent ca 2 døgn til overtrykket i rundballen er sunket før du flytter rundballene • Prioritet 3: • Får du ikke gjort det da o Vent til ensileringsprosessen er ferdig, ca 3 uker før du flytter rundballene. 8

9 Lagring av rundballer • Lagring langs jordekanten på hvert skifte o Ballene hentes etter hvert som de trengs o Lite transport i en travel tid o Ofte en del store kjøreskader når rundballer skal hentes uansett værforhold o Kan gi pressaftavrenning hvis ikke nok fortørking • Lagring på opparbeidet lagerplass o Alle rundballene samles på et sted o Sikrer gode forhold for lagring med oppsamling av pressaft o Unngår kjøring på enga når denne ikke er optimal 9

10 Pressaft i fra rundballer • Pressaft kan være et problem i rundballer når TS innholdet er under 25%. • Krav til oppsamling av pressaft slik at det ikke fører til forurensning. 10

11 Hvilke av disse rundballene er dine? 11


Laste ned ppt "Teknisk og metodemessig oversikt Fagmøte – Baller til glede og besvær Rådgiver Knut Alsaker 1."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google