Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Generelle retningslinjer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Generelle retningslinjer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Generelle retningslinjer
GI blødning Generelle retningslinjer

2 Tiltak Pasienter med rød hematemese , eller kombinasjon melena og svart hematemese eller med kraftig melena med sirkulasjonsproblemer: Legges primært på kirurgisk intensiv, kirurg kontaktes. Bestill rikelig med blodlegemer, start med væskeinfusjon, to venfloner. Somac 40 mg x 2 i v. på mistanke om ulcusblødning( dokumentert lurt)

3 Pasienter med rød hematemese , eller kombinasjon melena og svart hematemese eller med kraftig melena med sirkulasjonsproblemer: Bør akutt gastroscopi og evt med sclerosering bli aktuelt , i alle høve innen 24 timer. Erfaren scopør medisinsk eller kirugisk , kontaktes .Vaktteamet informeres først. Operasjonssykepleiere deltar som hjelp evt sykepleiere ved gastrolab. kan kontaktes dersom det kreves mer faglig assistanse.

4 Pasienter med enten svart hematemese eller bare melena uten påvirket sirkulasjon som tegn til pågående blødning kan gastroscopi avventes til neste laboratoriedag. Pasienter med mer kronisk preget GI-blødning kan ligge på post, men hvert tilfelle må vurderes individuelt. Det kan også være aktuelt med skjerpet beredskap selv om pas ligger på post. Diskuter med bakvakt/overlege.

5 Utredning\Anamnese Blodprøver
Grundig anamnese på blødningens karakter, (eks oppkast av vanlig mageinnhold, deretter blodig oppkast tyder på Mallory Weisslesjon, rødt blod på normal avf eller blodig diare, “rød” eller svart melena), Ulcusdypepsi, medikamenter (spes NSAID, marevan), leversykdom? Blodprøver Hb, TPK, NT, evt blødningstid, ferritin. Evt. Leverprøver (Øsofagusvaricer) Rectaleksplorasjon (Hemofec fra hansken) Hemofecprøve Diett fire dager før hvis en skal være sikker på negativ test: Forbudt med kjøtt fra storfe, rødt kjøtt, blodmat, fisk med rødt kjøtt, blomkål pepperrot, vitamin C, antipyretica, jern. Begrenset mengde ukokte frukter og grønnsaker, kokt kjøttpålegg.

6


Laste ned ppt "Generelle retningslinjer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google