Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

INF5270 7/2-05 Metadata Sten I. Solli og Hans S. Tømmerholt.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "INF5270 7/2-05 Metadata Sten I. Solli og Hans S. Tømmerholt."— Utskrift av presentasjonen:

1 INF5270 7/2-05 Metadata Sten I. Solli og Hans S. Tømmerholt

2 Litt repetisjon om begreper… Sosialitet Handler om miljø. Har å gjøre med trivsel i et nettsamfunn. Hvordan skape et godt sosialt miljø? Sosial navigasjon Handler om effektiv veifinning via andre mennesker, altså funksjonelt. Hvordan finne frem ved hjelp av kunnskap knyttet til andre mennesker, enten ved å henvende seg til dem direkte eller ved å se på spor som de etterlater seg i sine omgivelser. Adaptivitet Handler om systemer som dynamisk tilpasser seg brukeren og som ideelt sett tilbyr relevant informasjon på rett plass til rett tid. Hvordan utnytte den informasjonen vi har om brukeren, hans adferd og hans intensjoner for å gi ham en veltilpasset opplevelse?

3 Litt repetisjon om begreper… Metadata Data som beskriver og kvalifiserer andre data. Gir et meningsfylt sett med attributter som kan brukes til å klassifisere eller konsumere innholdet i dataene. Mange måter å legge data inn på: tall, relasjoner, kontrollert vokabulær, fritekst. Typiske metadata eksempler er:  viktige egenskaper til dataene (artist/forfatter, årstall osv.).  data for å lokalisere andre data (kryssreferanser til andre data, tid/sted).  hjelpedata til søking (fritekst, beskrivelse, keywords).

4 Metadata i inf5270 Noen FÅ og ENKLE punkter om hvordan metadata er (tenkt) organisert i inf5270 databasen. Denne er enda ikke en faktor i deres arbeid, men dette er ment som hjelp til ideer og organisering av metadata i oblig2. Metadata kan være med eller uten parameter. Eksistensen av en metadata kan fortelle oss noe, selv uten parameter. Tre typer funksjoner: 1. Metadata om sentrale objekter (atrist, track, tracklist). 2. Metadata til bruk i et comunity. 3. Metadata for sosial navigasjon

5 Kilde og usikkerhet i metadata Alle innlagte metadata påføres hvem som har lagt det inn og i hvor stor grad metadata-elementet passer til noden user er en referanse til brukeren som har lagt inn data community er en referanse til hvilke frontend som la inn informasjon datetime angir tidspunktet for innleggelsen av et element fitness angir hvor godt et metadataelement passer til dataene det beskriver. Tar verdi i intervallet [0,1]. strength angir hvor sikker innleggeren er på at det innlagte metadataelementet er korrekt. Tar verdi i intervallet [0,1]. Eksempel topic=”style-jazz” fitness=”0.2” strength=0.5” → denne låten er i hovedsak ikke jazz.. tror jeg. topic=”style-jazz” fitness=”0.8” strength=”1.0” → dette er helt opplagt for meg i generen jazz.


Laste ned ppt "INF5270 7/2-05 Metadata Sten I. Solli og Hans S. Tømmerholt."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google