Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Dag Einar Sommervoll. Split Brain Et artig eksperiment.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Dag Einar Sommervoll. Split Brain Et artig eksperiment."— Utskrift av presentasjonen:

1 Dag Einar Sommervoll

2 Split Brain

3

4 Et artig eksperiment

5 Eksperiment II:

6 Hører sammen med?

7 Et artig eksperiment II

8 Hva har dette med matematikk og mattefobi å gjøre? Vi har alltid gode grunner for det vi gjør og ikke gjør. Disse grunnene trenger imidlertid ikke ha noe å gjørede faktiske årsakene til våre handlinger.

9

10 Viktig kunnskap om hjernen Vi, slik vi oppfatter oss, kommandosentralen, er elefantgutten. Ofte må vi bare finne på gode historier som passer med det vi gjør. Kamp mot matteulyst = jobbing med elefanten.

11 Viktig elefantkunnskap: To hovedmodus: Like eller ikke like Eller ute i jungelen: Nærme meg Eller stikke Den ene siden: Nysgjerrighet, interesse.. En andre: Frykt, mistenksomhet…

12 Kunsten er å få elefanten i riktig modus Hva eksperimenter forteller oss: Det tar tid å skifte modus. Eksempel å se på bilder… Raskest å skifte til negativt modus. (Fint å unngå å bli spist)

13 Over til matematikk, og mattespett.. Matematikk, å beherske matematikk, handler mye om å få elefanten med på laget. Første stopp…

14

15 Humor en vei til godlynne Matematikk er et spill, første regel er å ikke ta oss selv for høytidelig. Skal matematikk bli som en lek, må vi leke.

16 Om hvorfor rette linjer er spesielt viktige…

17

18 To minuser møtes i det ytre rom

19 Matematikk som en lek= Mestringsglede Flow… Selvtillitt… Lett nok å si, den dårlige selvtilliten kommer av at jeg ikke får til oppgavene…

20 Begynn enkelt, ikke K2…

21 Men

22 En kan nesten ikke begynne for enkelt… Selv leser jeg bøker som ”Introduction to Mathematics”. Matematikk minner mest om kroppsøving. Det handler om å trene og å flytte grenser. Matematikk handler stort sett om noen få enkle steg, vårt problem er å finne disse stegene.

23 Mens vi er inne på klatring

24 Visualisering Hvis vi kan se ting for oss…

25 Hvor mange desimaler av pi husker vi?

26

27 Ok, så vet vi hvor vi skal, men hvordan gjør vi det… Tenk praktisk, matematikk er et språk. Det er essensen, ofte kan det være lurt å tenke på det som er bak symbolene

28 Et sidesprang: Hvor lærer vi i det hele tatt matematikk? x+3=5. Ja vel, men er det noen som er interessert i hva x er? Nei, selvfølgelig ikke. Matematikk er viktig først og fremst for å lære å tenke. I tillegg kan vi få bruk for litt regning når vi holder på med selvangivelsen, eller skal på ferietur til Thailand.

29 Likheter = vannrette dumphusker Ulikheter=skjeve dumphusker

30

31 Ok, så vet vi hvor vi skal, vi tenker konkret, men…

32 Regning handler om å rydde

33 Lærerrollen i dette Selvfølgelig vanskelig å motivere elever som har gjort seg opp en mening om matte. Det finnes noen ”selling points”: Matte er større enn livet Matte er hardt, som i tøft. Smiskfritt! Matte er som kroppsøving: Det dreier seg om å forstå og gjøre. Puggfritt!

34 Kort oppsummert (Vær positiv…) Start enkelt (kan du det fra før, kommer du raskt videre) Se ting for deg. Hva er det snakk om? Tenk konkret, og Regn ”abstrakt” Ta gjerne en sjanse, litt drømmeregning, men stopp rett etter og spør på utenlandsk: Does this make sense? Regning er mye rydding, tren på å rydde… Husk at det er umulig å presse grenser i mange retninger på en gang.

35 Tilbake til psykologi Livshistorier: Vi lager, bearbeider hele tiden våre livshistorier i kommandosentralen. Vi er opptatt av å få ting til å passe. Jeg hater matte og jeg er dårlig i matte, passer fint i en livshistorie. Livshistorier er ikke skrevet i stein, det er fullt mulig å lage nye som også passer fint inn

36


Laste ned ppt "Dag Einar Sommervoll. Split Brain Et artig eksperiment."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google