Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen Vanntåke

2 Vanntåken baserer seg på vann, brannmannens trofaste hjelper gjennom alle år. Systemet er relativt nyutviklet og gir vannet enda et nytt anvendelsesområde. Som i de andre artiklene er det ikke meningen og heller ikke mulig å ta med seg alle detaljer. Meningen er å gi en kort omtale av slokkemiddelet slik at utrykningspersonell og personell i forebyggende arbeid får et kjennskap til slokkemiddelets eksistens og virkemåte. Leverandørene står selvsagt til disposisjon for dem som ønsker å fordype seg i emnet.

3 Vanntåkeanlegget er en videreføring av sprinkleranlegget. Det baserer seg på mindre dråpestørrelser (maks. 0,5 mm) og høyere trykk (min. 10 bar) enn det vanlige vannsprinkleranlegget. Følgende tre faktorer er avgjørende for slokkevirkningen: Den store overflaten i forhold til volumet gjør at varmeabsorpsjonen og derved kjølevirkningen blir meget stor. Vannet blir utnyttet maksimalt. Den store overflaten gjør også at den store varmeabsorpsjonen gjør at slokkemiddelet går over i vanndamp, utvider seg 1.700 ganger, fortrenger oksygenet og får derved også en kvelende slokkevirkning. På grunn av at de mange små vanndråpene ligger tett ved hverandre blir strålevarmen reflektert og avbøyet, noe som gjør at videre antennelse reduseres sterkt.

4 Mindre vannforbruk enn sprinkleranlegg Dysene leveres i flere forskjellige utgaver, avhengig av brannbelastningen og plasseringen i rommet. De leveres også i forskjellige farger slik at de kan harmonere med interiøret. Dysene kan utleses manuelt og/eller automatisk, enkeltvis eller i grupper. Deteksjon skjer ved varme-, flamme- eller røykdetektorer. Ved hver dyse sitter en detektor. Systemet er vått, det vil si at det står alltid vann i rørene, som følgelig må være frostbeskyttet.

5 Ferskvann eller sjøvann benyttes, slokkemiddelet er derfor ikke skadelig verken for den menneskelige organismen eller miljøet. Vannforbruket er mindre enn ved konvensjonelt sprinkleranlegg, ca. 2 liter pr. kvadratmeter pr. minutt, mot ellers ca. 10, avhengig avbrannbelastningen. Begrensningene ligger i vanskeligheter med å slokke brannen dypt inne i treverk (pga det lille vannforbruket) samt branner bak obstruksjoner, f. eks. tilfeldige gjenstander plassert i rommet. Trykket ved dysene skal ikke være under 10 bar, mens ved vanlige sprinkleranlegg kan dette være lavere. Det skal alltid være vann til disposisjon til minst 20 minutters forbruk i det største rommet som beskyttes (eventuelt i tank).

6 Primært beregnet for maritimt bruk Anlegget konstrueres etter SOLAS's (Safety of Life at Sea) bestemmelser og dysene prøves etter IMOs (International Maritime Organization) bestemmelser. Anleggene er primært beregnet til maritimt bruk, men er også egnet til bruk i offshore og i industrien. Alle komponenter, som vanntank, pumper, ledninger, ventiler, dyser, detektorer etc. produseres etter godkjente spesifikasjoner. Hvert anlegg tilpasses det enkelte objekt.

7 Status for anlegget indikeres på panel og kan også indikeres på PC. Systemet er spesielt fleksibelt, for eksempel kan dysene i tilstøtende rom der det brenner (dette kan være rømningsveier) utleses manuelt fra et betjeningspanel - PC. Godkjenning foreligger fra Det norske Veritas.

8 Denne artikkelen kan også lese på Tidsskriftet Brannmannens hjemmeside www.brannmannen.no SLUTT


Laste ned ppt "Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google