Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tiltak mot sopp og råteskader

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tiltak mot sopp og råteskader"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tiltak mot sopp og råteskader

2 Trykkimpregnering Som regel må vi bruke trykkimpregnert trelast når trevirket har kontakt med jord. Det samme er tilfellet der det er høy fuktighet i lengre tid, og det er dårlig luftsirkulasjon. Vi må vurdere å bruke impregnert trelast der klimapåkjenningene er store, der det er fare for utvikling av råtesopp og angrep av skadeinsekter.

3 Ved trykkimpregnering blir impregneringsvæsken presset inn i veden ved hjelp av høyt trykk i store væskefylte tanker. Celleveggene blir her mettet med et impregneringsstoff som vanligvis består av salter oppløst i vann eller oljeløste impregneringsmidler, for eksempel kreosot.

4 Impregneringsklasser
Klasse M brukes når trevirket er i kontakt med sjøvann, og beskytter mot marine borere som pælemark og pælekreps Klasse A brukes når trevirket er i direkte kontakt med jord, eller når det står varig plassert i ferskvann. Dette er den vanligste impregneringsklassen for trelast til bygningsbruk og gir beskyttelse mot både råtesopper og skadeinnsekter

5 Klasse AB anbefales for annen trelast som har behov for beskyttelse, og som er plassert over mark.
Klasse B er en impregneringsklasse som bare brukes i trevirket i vinduer og dører. I klassene M, A og AB skal imp. væsken ha full inntrengning til kjerneveden, men i klasse B er det nok med minst 5 mm inntrengning .

6 Sopp www.a-3.no/SD/fukt_rote.htm
Det finnes en rekke sopparter som kan angripe bygninger dersom de får de rette livs-betingelsene. For å få soppangrep i en bygning er det imidlertid mange faktorer som må være tilstede. Soppen må ha tilgang på fukt, næringskilde, temperatur. Det er også vesentlig hvor lenge disse faktorene er tilstede. Råtesopp oppstår i trevirke når fuktinnholdet ligger over en kritisk grense på cirka 20%.

7 Overflatebehandling Utvendig overflatebehandling skal beskytte trevirket mot sollys, fuktighet og soppangrep. I motsetning til impregnering gir overflatebehandling kun en begrenset beskyttelse, fordi den bare trenger ned i det ytterste laget av materialene. Vi har 3 hovedtyper med overflatebehandling: Maling og lakk gir trevirket en tett vannavstøtende film på overflaten. Så lenge filmen er hel, vil den holde vann ute og nedsette fuktbevegelser i treverket.

8 Sopp- og insektbekjempende midler brukes for eksempel til å beskytte endeved når vi kapper trykkimpregnert trelast. Beskyttelsen er avhengig av inntrengningen som sjelden blir mer enn noen få millimeter. Beis har varierende inntrengning i trevirket. Avhengig av trevirket og beistypen. Beis inneholder fargestoffer og vannavstøtende komponenter, i tillegg har de fleste beisene sopp- og insektgift som beskytter trevirket der beisen har trukket inn.


Laste ned ppt "Tiltak mot sopp og råteskader"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google