Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ankel – og håndleddets oppbygning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ankel – og håndleddets oppbygning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Ankel – og håndleddets oppbygning.
AV; Christoffer, Jan Åge og Ingeborg.

2 Håndleddet. Artikulerende flater:
Det proksimale håndleddet er et eggledd mellom underarmen og håndroten, dvs spolebenet. Ulna som vi ser (nr 12) ,deltar ikke i dannelsen av det proksimale håndleddet. Det distale håndleddet består av 8 små håndrotsknokler som gjør at håndleddet fungerer som en helhet som gjør det mulig med bøying, strekking og en viss bevegelser i sideretning. Av alle kroppens ledd og muskler er det hånden som har den fineste knokkelbygningen og muskelaturen.

3 Båndapparatet: Det proksimale håndleddet er bundet sammen med korte stramme bånd på utsiden og innsiden samt mellom sideflatene i leddet Det distale håndleddet består også av bånd men de er ikke like stramme som i den proksimale delen. Se side 429 i ANATOMI

4 Form og størrelse:

5

6 Funksjon og bevegelighet:
I det proksimale og distale håndleddet kan vi utføre bevegelser I fire hovedretninger. - Dorsal fleksjon - Radialfleksjon - Ulnarfleksjon Med disse bevegelsene bruker man hånden til forskjellige daglige mål som å skrive

7 Begrenser bevegeligheten:
Ulna, som danner det benete fremspringet begrenser radialfleksjonen som begrenser bevegeligheten. De korte stramme båndene mellom knoklene i den proksimale delen, begrenser bevegeligheten i håndleddet.

8 Fremmer bevegeligheten:
Håndleddet består av en proksimal og distal del, som er med på å fremme bevegelsen I håndleddet. De slakke leddbåndene mellom knoklene i den distale delen er med på fremme bevegelsen. Dette er med på å gjøre det lettere for bevegelser osv I forhold til hverandre.

9 Ankel leddet. Artikulerende flater:
Ankelleddet er et hengselledd mellom skinnbenet, leggbenet og fotens ristben. Ristbenet ligger medialt plassert på hælbenet som er øverst i rekken. Ankel leddet er også delt inn i distalt og proksimalt del hvor den distale delen er de små fotrots knoklene og den prksimale delen er skinnbenet, ristbenet og leggbenet.

10 Båndapparat: Den proksimale delen bindes sammen med kraftige leddbånd på både inn- og utside som stabiliserer ankel leddet. På innsiden stabiliseres leddet av et vifteformet leddbånd mens på yttersiden holder 3 mindre leddbånd ankel leddet i riktig stilling.

11

12 Form og størrelse: Ankelleddet er et hengselledd. Skinnebein og leggbein danner en gaffelformet leddskål

13

14 Funksjon og bevegelighet:
I ankelens proksimale del har vi dorsal- og planarfleksjon. I ankelens dorsale del kan vi bevege foten vinklet fremover, innover og oppover mot midtlinjen.

15 Begrenser bevegeligheten:
Sidebevegelsen i det proksimale leddet begrenses av at ”Gaffelen” går ned over ristbenet. Pga ristbenets kileformede form blir sidebevegelsene sterkt redusert desto mer foten bøyes medialt (oppover). Det benete utspringet til leddbenet i den proksimale delen er i samarbeid med leddbåndene som begrenser sidebevegelsene i det proksimale leddet. Den dorsale fleksjonen begrenses pga at den tjukke leggmuskulaturen strekkes.

16 Fremmer bevegeligheten:
I likhet med håndleddets oppbygning, består også ankelen av en proksimal og distal del som er med på å fremme bevegelsen i leddet.

17 Likheter: / Ulikheter:
Todelt, proksimal og distalt ledd Den distale delen øker bevegeligheten betrakterlig Fotrotsknoklene er større en håndrots knoklene Hånden slutter seg til underarmen som en direkte forlengelse av den mens foten danner en rett vinkle med leggen Håndrotsknoklene håndleddet er ordnet i en proksimal og distal rekke mens i ankelen er de ordnet i en medial og lateral rekke.

18 kilder Bøker: Hans A. Dahl & Eric Rinvik, 2007 Cappelens
Internett:


Laste ned ppt "Ankel – og håndleddets oppbygning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google