Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

6-åringen forteller eventyr

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "6-åringen forteller eventyr"— Utskrift av presentasjonen:

1 6-åringen forteller eventyr
Det var en gang en konge og en prinsesse. Og så ville han ta henne. Flere setninger i strekk er vanskelig Å sette seg i tilhørerens sted er vanskelig Tekstbindingsregler er vanskelig Han der trollet, trollet er – ganske stort, ja, veldig stooort … Ordet ”han” kommer etter at vi har innført trollet. Pronomen betyr faktisk ”i stedet for navn”. Ordet ”så” kan brukes når vi har forklart noe som skjer først, og så skal det skje noe etterpå. Konjunksjonen derfor kan brukes når … osv Anne Høigård: Barns språkutvikling muntlig og skriftlig. Oslo 1999.

2 Fokus på innhold: mentale bilder
Troll er gøy og skummelt. Prinsessen er pen, kong … Prins-essen Kongen trollet

3 Dobbelt fokus: Innhold og mottaker
Innholdet Mottakeren Alle i klassen er vant til troll og konger og prins-esser. Men hva har jeg sagt og hva har jeg ikke sagt, har jeg fortalt at det er med et troll? Even-tyr P Kongen T Vanskelig for mange åtteåringer å stille dette spørsmålet

4 Prinsesse, konge og troll …
Fokus er på de personene som utvikler seg inni seksåringens mentale rom. Å dele fokus mellom innhold og mottaker: Mye skjer i første klasse, men det skjer på felt etter felt, etter øving i mange sjangere Mottakerbevissthet, innlevelse i hva mottaker trolig tenker: nødvendig for å bli en god språkbruker!

5 Mottakerbevissthet En god muntlig språkbruker må ha det
En god skribent må ha det Oppstår det av seg selv? Vi må gi elevene ord for det! Vi må lære evnen til abstraksjon for å kunne delta i demokrati og arbeidsliv I andre klasse? Hvilke ord? Hva står i norsk-bøkene?

6 Samlingsstund om insekt
Agnete: ”Hos bestemor går hagen først sånn – og så sånn , og nederst i hagen er det en dam, og der er det noen vannlopper, og de går oppå vannet sånn …” Hvordan holde interessen oppe hos de andre 25 seksåringene? Hva skal vi gjøre med elevbidrag i samlingsstund?

7 Fortelle fra helga 7-åring: ”Først så var jeg med Runa, åsså var vi ute. Og etterpå det – så var jeg med Stian. Åsså lekte vi at vi bodde bak den store steinen. Åsså hadde vi allslags ting der. Og etterpå det – så måtte jeg inn for atte tanten min skulle komme.” Anne Høigård: Barns språkutvikling s åringen stukturerer og forteller fra eget liv, en bragd som bygger identiteten. Hvilke krav til lytting skal vi stille til klassen?

8 Fortelle en episode I 6-åring: ”En gang jeg var sint. Jeg var sinna påandes”. ”Er dette bra?” Lærer: ”Hvorfor var du sinna?” Barnet: ”Får han ætamæj.” Lærer: ”Hvordan gikk det da?” Barnet: ”Åsså bledårnetopp.”

9 Fortelle en episode II En gang jeg var sint.
Jeg var sinna påandes Får han ætamæj. Åsså bledårnetopp. SLUT Hvorfor er dette ei god fortelleoppgave? Hva gir du av respons?


Laste ned ppt "6-åringen forteller eventyr"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google