Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utfordringar i det fleirkulturelle Fleirkulturelt forum i Rogaland

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utfordringar i det fleirkulturelle Fleirkulturelt forum i Rogaland"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utfordringar i det fleirkulturelle Fleirkulturelt forum i Rogaland
Lokalsamfunnet Fleirkulturelt forum i Rogaland Elin Wetås de Jara Informasjonssjef Time kommune

2 Kulturfagleg arbeid i fleirkulturelle lokalsamfunn
er utfordringa eigentleg mest oss sjølv?

3 St.meld. nr. 49 (2003-2004) Mangfold gjennom inkludering og deltakelse: Om å vera norsk
” Hva er da et norsk levesett? Er det «norsk» mat eller «norske» fritidssysler? Og hva er det? Ris eller poteter? Ski eller hip hop? Sjakk eller tv-spill? Generasjonsbolig med besteforeldre eller leilighet med kun mor? Kirkebesøk, besøk i synagogen, borgerlig konfirmasjon eller ingen av delene? Slektsbesøk i Nordfjordeid eller i Ankara? Eller handler det å være norsk rett og slett om å føle seg hjemme her? ”

4 «Geografisk er «hjemme» den adressen jeg bor på nå, utenfor Oslo
«Geografisk er «hjemme» den adressen jeg bor på nå, utenfor Oslo. Men hvis jeg er i Tønsberg, for eksempel, da er «hjemme» i Oslo, i Oslo og omegn. Men da vi var på ferie i Frankrike i fjor, kom både min kone og jeg til å si «Vietnam» flere ganger når vi egentlig mente å si «Norge». Det viser kanskje at vi føler oss hjemme i Norge nå. Men hvor «hjemme» har vært, det har forandret seg mange ganger i løpet av mitt liv. Først var det Hanoi (…). Fra 1975 og til jeg flyktet fra Vietnam ti år senere hadde jeg ikke noe hjem.(…). Etter at vi forlot Vietnam, har Saigon vært mitt hjem som jeg har lengtet tilbake til. Men det er enda et hjem jeg lengter til, fram til, kanskje? (…) Enten et nytt Vietnam, fritt fra kommunismen. Eller her i Norge, helt integrert i samfunnet. Men da må både jeg og samfunnet forandre oss mye». Seeberg, M.L. i Fuglerud, Ø. (red.) 2004: Andre bilder av «de andre» – Transnasjonale liv i Norge. Pax Forlag.

5 Fleirkulturelt forum i Rogaland
I starten: Fagforum for kulturarbeidarar med fleirkulturelt arbeid som hovudoppgåve Diskusjonar Utviklingsarbeid Etter kvart: Møtestad for fleirkulturelle spørsmål Kompetanseheving Debatt

6 Integrering - det vanskelege omgrepet
Min påstand: Integrering handlar om å ta del i den andre si røynd og vaksa på det. Om ein har gode møtestader i lokalsamfunnet og legg til rette for dialog mellom menneske, vil ein kunna oppleva at integrering skjer i mange retningar.

7 Korleis legg me til rette for mangfald og integrering i organisasjonslivet?
Korfor så viktig å delta i organisasjonslivet i Noreg? - Er det viktig? Korfor så vanskeleg å delta i organisasjonslivet i Noreg? Er det vanskeleg? ”Innvandrarorganisasjonane” – er dei ein del av det norske organisasjonslivet? Kven tenkjer me på når me skal rekruttera til verv i organisasjonar?

8 Korleis skapast arenaer for kulturelt mangfald?
Mangfaldsperspektiv når me skal planleggja og utvikla lokale kulturarenaer Fokus på mangfald som kvalitet i kulturtilbodet Arenaer for ”omvendt integrering” Møteplassar for dialog

9 Paris, hausten 2005 - eit resultat av manglande dialog?

10 Mohammed-karikaturar og ambassadebrenning – eit resultat av manglande dialog?

11 ”Mer høyrekstremisme på nettet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) registrerer en trend med flere ekstreme ytringer på norske blogger og nettsteder.” (Aftenposten )

12 De møtte oss med nazi-hilsen Yashar Salemi (20) er overbevist om at slaget som sendte faren (48) på sykehus med betydelige hodeskader var rasistisk motivert. ( VG Nett) Politiet ber PST om hjelp i Heimdal-saken En 25 år gammel mann er siktet i saken. 25-åringen har ifølge politiet deltatt i flere nettdebatter der han har gitt uttrykk for innvandringsfiendtlige holdninger. Et av sporene politiet nå forsøker å sjekke ut, er om drapet på seksbarnsfaren kan ha vært rasistisk motivert. (NTB )

13 Om morgenen 18. juli kledde advokaten (50) seg i kamuflasjeklær, pakket Tikka.308 kaliber Winchester-riflen i en militærsekk og skjøt mot Hvalstad asylmottak. - Jeg ble sjokkert da jeg så skudd treffe veggen, har han forklart i avhør. (VG)

14

15 Mangfald og likeverdig deltaking
Rennesøy 2006: menneskemøter Sola: Internasjonal Dragefestival Sandnes: Mauritz Kartevoll dialogseminar Internasjonalt hus: Ramadanfestival

16 Publikumsutvikling - også i eit fleirkulturelt perspektiv
Det er for eksempel observert en høy andel publikummere med minoritetsbakgrunn ved forestillinger som har handlet om kulturelt mangfold, og hvor utøvere med minoritetsbakgrunn har medvirket i produksjonen som på musikkteaterforestillingen Izzat – En kjærlighetsopera ved Den Norske Opera & Ballett. Oslo Nye Teater anslår at om lag 10 pst. av publikum på forestillingen Bollywood Ibsen – Fruen fra det indiske hav , hvor alle skuespillerne hadde til dels asiatisk bakgrunn, kom fra de norsk-indiske og norsk-pakistanske miljøene St.meld. nr. 32 ( ) Bak kulissene

17 Takk for meg – og lukke til med dei fleirkulturelle utfordringane!


Laste ned ppt "Utfordringar i det fleirkulturelle Fleirkulturelt forum i Rogaland"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google