Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem ."— Utskrift av presentasjonen:

1 Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem 

2 ASTRONOMER er forskere som studerer alt de kan finne i universet. Det er disse forskerne som har gir oss kunnskap slik at vi vet noe om hvordan solsystemet, galakser og universet ser ut.

3 ATMOSFÆRE Atmosfæren er forskjellige gasser som finnes rundt noen av planetene.
Vår atmosfære er laget slik at mennesker og dyr kan puste i den. Den beskytter oss også mot farlige stråler fra sola.

4 GALAKSE En galakse er en samling gass, støv og milliarder av stjerner og planeter. Det finnes uendelig mange galakser i verdensrommet. Melkeveien er navnet på vår galakse. Den har form som en spiral. Sola er en av 200 milliarder stjerner som er i Melkeveien.

5 HUBBEL Hubbel er et stort teleskop som er plassert i verdensrommet for å forske på stjerner og planeter. Den er oppkalt etter en amerikansk Astronom som heter Hubble.

6 Sola – Merkur – Venus – Tellus – Mars – Jupiter – Saturn – Uranus – Neptun - Pluto
SOLSYSTEMET I vårt solsystem er det ni planeter som går rundt en stjerne. Stjerna kaller vi Solen. Vi bor på den tredje planeten fra Solen. Vi kaller planeten vår for Jorden, eller Tellus.

7 SOLEN Solen er en stjerne. På overflaten er den veldig varm, ca grader. Den er omkring 5 milliarder år gammel. Vi tenker oss at vi forminsker alle størrelser så Solen blir på ca. 15 m.

8 MERKUR Solens innerste planet er en arret steinkule, overflaten ligner på Månen. Overflaten har en temperatur, mellom 430 grader og -170 grader. Dersom Sola har en diameter på 15 meter, er Merkur omtrent så stor som en tennisball.

9 Solens nest innerste planet kalles også Morgen- eller Aftenstjernen.
VENUS Solens nest innerste planet kalles også Morgen- eller Aftenstjernen. Den er alltid omgitt av tette skyer, derfor er den ganske mystisk. Dersom Solen har en diameter på 15 meter er Venus på størrelse med en kavring.

10 JORDEN Den tredje planet er av stein. Vi kaller den Jorden eller Tellus. Det meste av overflaten er dekket med vann. Den har en atmosfære av gasser. Livet på Jorden oppstod for mer enn 3,8 milliarder år siden. Jorden er omtrent så stor som Venus, altså like stor som en kavring dersom Sola har en diameter på 15 meter.

11 MÅNEN Tellus er den første planeten som har en måne. Månen er en arret steinkule omtrent så stor som en bordtennisball i vår målestokk. Det har vært mennesker på månen.

12 MARS Solens fjerde planet er en stor ørken. Den har ganske rød farge som skyldes mye jern. Menneskene har greid å sende måleinstrumenter til Mars. Mars er som en baseball i forhold til vår modell av Solen.

13 JUPITER Solens femte og største planet består mest av forskjellige gasser. Jupiter har fire måner på størrelse med vår måne. Den er på størrelse med en værballong.

14 SATURN Solens sjette planet er kanskje den vakreste. Den består mest av forskjellige gasser. Den store ringen som går rundt planeten, består av små partikler som kanskje er restene av en ødelagt måne. Saturn er litt mindre enn Jupiter.

15 URANUS Uranus er en gassplanet akkurat som Jupiter og Saturn. I vårt størrelsesforhold er den på størrelse med en badeball.

16 NEPTUN Den består for det meste av gass. Den har atmosfære. Neptun har en stor måne, som også har atmosfære. Neptun er litt mindre end Uranus.

17 Solens ytterste "planet" ble først oppdaget for ca 70 år siden.
Pluto og Månen PLUTO Solens ytterste "planet" ble først oppdaget for ca 70 år siden. Den er veldig liten i forhold til de andre planetene i solsystemet, og regnes ikke helt med. Takk for reisen. Klikk for å avslutte, eller trykk Esc


Laste ned ppt "Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem ."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google