Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VERDENSROMMET, ungdomstrinnet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VERDENSROMMET, ungdomstrinnet"— Utskrift av presentasjonen:

1 VERDENSROMMET, ungdomstrinnet
TIDSPLAN velkommen planetariet og animasjoner av ulike fenomener vi bygger solcellebil lunch (forts) vi bygger solcellebil romfartshistorie, liv der ute og utforskning av verdensrommet rydding og avslutning Elevene skal kunne beskrive universet og ulike teorier for hvordan det har utviklet seg. Elevene skal kunne presentere hovedtrekk i romfartens historie og samtale om forskning som kartlegger muligheter for liv på andre planeter. Elevene skal kunne beskrive planetenes bevegelser over himmelen ved bruk av animasjoner og forklare hvordan sol- og måneformørkelse og årstider oppstår.

2

3

4 Big BANG For rundt 15 milliarder år siden startet universet i en hendelse som kalles Big Bang. Alt var samlet tett sammen og hadde enormt høy temperatur, men begynte plutselig å fare utover. I begynnelsen var universet en supervarm suppe av energi.

5 Hvor langt må det være mellom de for å en riktig størrelse?
Sola er større enn månen, men når du ser på den fra jorda, ser de ut til å være omtrent like store. Månen = isoporkule Jorden = badeball Månen ¼ av jorden. Hvor langt må det være mellom de for å en riktig størrelse? Sola er 109 ganger større enn jorda 12 meter

6 Hvorfor er det natt og dag på jorda?
Jorda roterer rundt sin akse Sola roterer rundt sin akse Jordaksen står på skrå Jorda går rundt sola Jorda snurrer rundt sin egen akse i løpet av 24 timer = 1 døgn Tidssoner Jorda bruker 1 år = 365 dager, på en runde rundt sola.

7 DAG OG NATT Bruk en globus og en sterk lampe i et mørkt klasserom og illustrér hvordan jordas rotasjon rundt sin egen akse skaper dag og natt på jorda.

8 Hvor og når står den høyest på himmelen? Hvor går den ned?
Hvor står sola opp? Hvor og når står den høyest på himmelen? Hvor går den ned? Himmelretninger Uten sola = ingen liv på jorda. Sola gir oss energi, varme. Temperaturen på solas overflate er 5500 grader Celsius. Sola består av glødende hydrogengass

9 Jord og måne http://www.viten.no/?moon_rotate
Måne og jord-bevegelser og sola Animasjon jorda rundt sola, årstider

10 GRUPPENE DRAMATISERER

11 Mennesker på månen I 1969 landet mennesker på månen.
På månen er det helt stille - lyden har ikke noe luft å forplante seg i. På månen er tyngde-kraften bare 1/6 så stor som på jorda, så her går det an å hoppe langt og høyt! Månefaser (fullmåne) Månen bruker 28 dager i omløpstid om jorda

12 TYNGDEKRAFT PÅ MÅNEN

13

14 De første menneskene på månen
Hvordan tror dere det var å komme til månen som de første menneskene?                                               Edwin Aldrin går ut av månelandingsfartøyet. Neil Armstrong er fotograf. 20. juli 1969 landet de første menneskene på månen. Dette var amerikanerne Neil Armstrong og Edwin Aldrin. Romekspedisjonen het Apollo 11, og de ble verdenskjent etter denne turen. Hvordan tror dere det var å komme på månen som de første menneskene? Da Armstrong gikk ut av månelandingsfartøyet sa han sitt berømte sitat: Det er et lite skritt for et menneske, et stort sprang for menneskeheten. Hva tror dere han mente med dette utsagnet? Kan dere tenke dere å dra på romferd til månen? Hvor har dere lyst til å lande? Hvilke andre planeter har dere lyst til å besøke?

15 Uidentifisert Flyvende Objekt
Romfartøy på asteroide Har universet en ytterkant og hva er der så på den andre siden?

16 Leting etter beboelige kloder Hva gjør en klode beboelig?
Energi: Alt liv trenger energi for å opprettholdes og utvikle seg. Energien kan komme fra stråling (lys) fra planetens moderstjerne og/eller fra kjemiske forbindelser. Vann: Forskerne mener at det er vanskelig å tenke seg liv uten vann. Vann er bl.a. et viktig medium for å frakte næringsstoffer (se nedenfor). Derfor ser vi for oss muligheten for liv bare på kloder der det er spor etter vann som i hvert fall sporadisk finnes i flytende form. I vårt solsystem er dette tilfellet for Mars. Temperatur: Man mener at liv kan eksistere ved temperaturer mellom ca. -15 og grader C. Atmosfære: En atmosfære, et lag av gasser rundt kloden, kan isolere og dempe temperaturvariasjoner. Atmosfæren kan også beskytte mot ultrafiolett stråling (som ozonlaget i jordatmosfæren). NAVN TEMPERATUR Sola 5500 Merkur -180 til +430 Venus +465 Jorda -70 til +55 Mars -120 til +25 Jupiter -120 Saturn -180 Uranus -210 Neptun

17

18 Måneformørkelser

19 Ved solformørkelser er det deler av jorda som kommer inn i månens skygge. Månen kan bare kaste sin skygge på jorda når den står på en linje mellom jorda og sola og på samme side av jorda som sola. Det betyr at det må være nymåne.


Laste ned ppt "VERDENSROMMET, ungdomstrinnet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google