Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Denne presentasjonen er fra Kreftforeningen til Solvennbarnehager

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Denne presentasjonen er fra Kreftforeningen til Solvennbarnehager"— Utskrift av presentasjonen:

1 Denne presentasjonen er fra Kreftforeningen til Solvennbarnehager

2 Vi er Solvennbarnehage!
Vår barnehage har valgt å være Solvennbarnehage.

3 Solvenn - Kreftforeningens verktøy til barnehagene
En hjelp til å ta vare på de gode rutinene for solbeskyttelse …. eller hjelp til å lage nye! Over 1400 barnehager er med Hva innebærer det for vår barnehage at vi er med? Solvenn-konseptet ble utviklet i 2008 som en hjelp til barnehager. Med gode rutiner for solbeskyttelse blir solrike hverdager enklere i barnehagen.

4 Solvennbarnehager har gode rutiner
Vi er glade i sola, men verken voksne eller barn skal behøve å bli brent Vi tar pauser fra sola og sørger for at aktiviteter og lek kan skje i skyggen Vi passer på at barna har på solhatt og lette klær Vi smører barna med solkrem, minst faktor 15 Vi smører barna på nytt hvis de har svettet mye eller badet Vi informerer foreldrene om barnehagens solrutiner og minner om at barna i sommerhalvåret skal ha med solkrem og solhatt Vi er gode rollemodeller for barna ved at de voksne også beskytter seg i sola Vi sørger for nok skygge på uteområdene og kontakter kommunen/barnehagens eier ved mangel på skygge Vi vurderer barnehagens solrutiner en gang i året og gjør endringer ved behov Alle Solvennbarnehager får en sjekkliste med punkter som kan hjelpe oss å beskytte barn og voksne når sola er sterk på våren og sommeren. Hvis det er punkter barnehagen ikke krysser av for, kan det være et mål for oss å jobbe mer med dette. Vi skal se nærmere på denne listen etterpå, hvordan vi kan jobbe med dette.

5 Hvorfor er solbeskyttelse viktig?
Vondt å bli solbrent- for liten og stor Norge på verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller hudkreft i året. Årsak: overdreven soling Barnehagen et godt sted å skape gode solvaner Gode vaner tidlig i livet tas med videre! Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder antall tilfelle hudkreft i året. Det skyldes først og fremst overdreven soling og dårlige solvaner. Så hvordan skaper vi gode solvaner, slik at vi unngår å bli solbrente og øke risikoen for å få hudkreft?  Gode vaner barna får når de er små, tar de ofte meg seg videre i livet. Barnehagen spiller derfor en viktig rolle! Les mer på Illustrasjonen er hentet fra «En bok om solen», som mange barnehager fikk fra Helsedirektoratet i 2010.

6 Nettside med nyttig informasjon:
Vi får nyhetsbrev ganger i året råd om solbeskyttelse konkurranser forslag til aktiviteter som kan lære barna om sol Nettside med nyttig informasjon: kreftforeningen.no/solvennbarnehager Kjenner foreldrene til nyhetsbrevene? Kanskje barnehagen vil videresende nyhetsbrevene til foreldene? Eller legge dem på barnehagens hjemmeside. Nyhetsbrevene kan også lastes ned fra Kreftforeningens hjemmesider,

7 Lys hud er mer utsatt enn mørk hud
Vær oppmerksom på barnets hudtype De med lysest hud trenger mest oppfølging Lys hud får dekket behovet for vitamin D raskere enn de med mørkere hudtype Hudtype 1 Hudtype 2 Hudtype 3 Hudtype 4 Hudtype 5 Barn har tynnere hud enn voksne og er ekstra utsatt for å bli solbrent hvis de har lys hud og blondt eller rødblondt hår. De mest følsomme trenger oppfølging med hyppig smøring. Solen gjør at kroppen produserer vitamin D, som først og fremst er viktig for benbygningen vår. Vi får vitaminet selv om vi bruker solkrem. De med lys hud får dekket dagsbehovet ved å være i solen noen minutter om sommeren. Jo mørkere hud man har, desto mer sol må til. Om vinteren får vi ikke D-vitamin fra solen, så da er det ekstra viktig å spise fet fisk og ta tran eller D-vitamintilskudd. I Norge er det flest som har det som kan kalles hudtype 1 og 2. Anbefalt solbeskyttelse er avhengig av hudtype. Eksempelvis for hudtype 2: Blir nesten alltid rød og av og til brun. Har lys hud og ofte blondt hår, men også mørkblonde kan ha hudtype 2. Anbefaling: Ikke bruk mindre enn solfaktor 15 når du er ute i solen. Beskytt deg med klær, solbriller og noe på hodet. Vitamin D-mangel er først og fremst et problem hos de som: spiser lite fet fisk og ikke tar vitamin D-tilskudd er mørkhudet har høy alder (både med lys og mørk hud) oppholder seg lite utendørs har klær som dekker det meste av huden Hudtypeplakaten med hender kan lastes ned fra kreftforeningen.no/solvett

8 Barnas solvettregler Ha mulighet til å leke i skyggen
Ha på lette klær og solhatt Bruk solkrem med minst faktor 15 UV-indeks sier oss noe om hvor sterke solstrålene er. Kan sjekkes på Rådene om solbeskyttelse gjelder når solen står høyt på himmelen. Vi skal gå nærmere inn på de tre solvettreglene . og UV-indeks er 3 eller høyere. Er UV-indeksen lavere, kan dere trygt glemme solbeskyttelse. Hvor finner jeg UV-indeks? Du kan få gratis varsel på e-post eller sjekke UV-indeks i Norge og flere steder i verden på internett (uv.nilu.no). Du kan også sende sms og få oppgitt UV-indeks og dagens solråd. Skriv UV stedsnavn og sendt til Tjenesten koster 3 kr per melding. Grunnregel: mindre enn 3, ikke nødvendig (vinter i Norge). I Sør-Norge sommertid vil UV-indeksen være 6-7 i klarvær, i Nord-Norge er den fra 3-5 i perioden mai til august. Om vinteren er UV-indeksen lav i Norge, mellom 0 og 2. Nysnø i høyfjellet i begynnelsen av mai kan bringe UV-indeks på nivå med UV-indeks i lavlandet midtsommers. Jo nærmere ekvator, desto sterkere UV-stråling. I Thailand i vinterferien var for eksempel UV rundt Et solarium har en UV-stråling på ca. 12.

9 Unngå å bli solbrent Solstrålene er sterkest midt på dagen når sola står høyest og skyggen din er kortere enn deg selv La huden gradvis venne seg til sola Ta pauser fra de sterkeste solstrålene midt på dagen Solforbrenning er vondt og øker risikoen for hudkreft senere i livet. Det kan ta inntil et døgn etter opphold i solen før solbrent hud blir rød.

10 Klær gir god beskyttelse
Ha på klær under lek i sola midt på dagen Lette klær er god solbeskyttelse La det bli like naturlig med solhatt om sommeren, som det er med lue om vinteren Fargerike klær gir best beskyttelse Klær med farge beskytter best. Hvite, tynnvevde stoffer har bare en beskyttelse som tilsvarer faktor 5-8, fordi solstrålene kommer gjennom stoffet. Klær beskytter mot både UVA og UVB stråler. På stoffer som er tykkere vevet kan bekyttelsesfaktoren gå opp til 50. Det samme skjer når tekstilene er farget. Det finnes spesielle strandklær i et materiale som gir beskyttelsesfaktor 50 og som er behagelige å ha på seg også når de er våte. Selges i en del apotek.

11 Solkrem Ikke sats alt på solkremen – beskytt med klær og ta pauser fra sola. Barna smøres med minst faktor 15 på ubeskyttet hud. Én håndfull til én hel kropp. Gjenta smøring hvis barnet har svettet, badet eller er lenge i sola midt på dagen. Mange får for dårlig beskyttelse fordi de smører for tynt og fordi det er vanskelig å få smurt overalt. Barna bør bruke en vannfast solkrem med minst faktor 15 med UVA beskyttelse i barnehagen. Faktor 15 gir tilstrekkelig beskyttelse for norske forhold hvis den brukes på rett måte: smører tilstrekkelig og jevnt og kombineres med skygge og klær.

12 Solbeskyttelse i vår barnehage?
Vi er glade i sola, men verken voksne eller barn skal behøve å bli brent Vi tar pauser fra sola og sørger for at aktiviteter og lek kan skje i skyggen Vi passer på at barna har på solhatt og lette klær Vi smører barna med solkrem, minst faktor 15 Vi smører barna på nytt hvis de har svettet mye eller badet Vi informerer foreldrene om barnehagens solrutiner og minner om at barna i sommerhalvåret skal ha med solkrem og solhatt Vi er gode rollemodeller for barna ved at de voksne også beskytter seg i sola Vi sørger for nok skygge på uteområdene og kontakter kommunen/barnehagens eier ved mangel på skygge Vi vurderer barnehagens solrutiner en gang i året og gjør endringer ved behov Hva av dette gjør vi allerede i dag? Hvilke utfordringer ser vi i vår barnehage? Er det noe spesielt vi trenger å jobbe ekstra med?

13 Les mer på kreftforeningen.no/solvennbarnehager
Vi finner informasjon om Solvennbarnehager på kreftforeningen.no/solvennbarnehager

14 Solvenner! Å være Solvennbarnehage betyr ikke at vi skal unngå solen, men at barna skal lære å være venn med sola og at alle i barnehagen skal kunne nyte solrike sommerdager uten å bli solbrent. Moholt barnehage, 2009


Laste ned ppt "Denne presentasjonen er fra Kreftforeningen til Solvennbarnehager"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google