Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA"— Utskrift av presentasjonen:

1 UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA
ADVENTSAKSJONEN 2008

2

3 Hvordan er det å vokse opp i krig? Å aldri ha opplevd fred?
Hvordan er det å ikke ha noen rettigheter? Å ikke kunne si eller mene det du ønsker? Hvordan er det å ikke ha tilgang til det du trenger aller mest? Å ikke ha nok mat eller vann? Hvordan er det å alltid være redd? Å se familie og venner bli drept?

4

5 BORGERKRIG Mange borgerkriger har pågått i flere tiår og blir dermed fort ”glemt” av verden. Myndighetene unnlater å gi humanitær hjelp til befolkningen fordi de er redd den kan havne i feil hender. Mat brukes som våpen og befolkningen lider. Områder blir avstengt fra resten av landet, slik at befolkningen verken kommer seg ut eller inn. Det gjør heller ikke mat, medisiner eller andre nødvendige varer. Det er et fengsel uten tak.

6 Som så ofte i krig, er det de uskyldige som blir hardest rammet
Som så ofte i krig, er det de uskyldige som blir hardest rammet. Krig og ustabilitet fører til at befolkningens grunnleggende behov forsømmes og de humanitære forholdene blir elendige… Millioner av mennesker må forlate hjemmene sine og alt de eier. De er flyktninger i sitt eget land. Mange har flyttet hele livet og aldri opplevd å ha et hjem.

7 Menneskerettighetsforkjempere Fagforeningsledere Journalister Prester
Ekstra utsatt er de som kjemper for sin rett, som kjemper for fred. De som vier livet sitt til å hjelpe andre. Fredsarbeidere Menneskerettighetsforkjempere Fagforeningsledere Journalister Prester Hjelpearbeidere

8 Mars 2006 Colombia: Erkebiskopen av Cali blir skutt og drept på vei ut av kirken April Sri Lanka: To medarbeidere i Caritas Jaffna drepes av en mine Juli 2008 Colombia: Et medlem av en lokal Caritasgruppe i en menighet kidnappes og blir funnet drept.

9

10 COLOMBIA

11 Situasjonen i Colombia er en av de aller verste i verden.
Konflikten i Colombia mellom geriljagruppene, de paramilitære og myndighetene har pågått i over 40 år. I løpet av denne tiden er hundretusener blitt drept og over 3 millioner er internt fordrevne. 702 massegraver er oppdaget, men man regner med at tallet ikke slutter her.. Situasjonen i Colombia er en av de aller verste i verden.

12 Colombia er det land i verden som har flest drap.
Det skjer ett drap i timen.

13 Narkotika Narkotika er i realiteten Colombias største eksportartikkel. Bønder i Colombia er nødt til å dyrke narkotika, da det er den eneste avlingen som kan gi en inntekt familien kan leve av. Av de store inntektene narkohandelen gir, blir kun 1% i Colombia, resten forsvinner i hendene på utenlandsk mafia. Bare en liten del av den ene prosenten går til den colombianske bonden. Likevel er det bøndene som angripes i militæraksjoner for å få slutt på dyrkingen.

14 Hun ble grepet og bortført utenfor et fengsel i Colombias hovedstad Bogota, hvor hun hadde dekket en konflikt mellom vanlige kriminelle og innsatte som tilhører den halvmilitære Colombias forente selvforsvarsstyrker. Hun ble banket opp og seksuelt mishandlet i ti timer, før kidnapperne dumpet henne i veikanten tre timers kjøring fra Bogota. Der fant en drosjesjåfør henne Om kidnappingen på en colombiansk journalist

15

16 SRI LANKA

17 Den 25 år lange borgerkrigen i Sri Lanka har kostet 65 000 menneskeliv
Den 25 år lange borgerkrigen i Sri Lanka har kostet menneskeliv. Nærmere en million er internt fordrevne. Konflikten er mellom de singalesiskdominererte myndighetene og regjeringshæren på den ene siden og den tamilske frigjøringsbevegelsen LTTE- ”tamiltigerene” på den andre Flere våpenhviler er blitt inngått, men disse har sjelden blitt overholdt. Den siste ble formelt opphevet i januar i år.

18 En fredsgruppe i aksjon

19 Caritasbesøk i Mannar, Sri Lanka mars 2008
Der vi før kunne høre bølgeskvulp og barnelatter, hører vi nå kontinuerlige drønn dag og natt fra granatene som sendes mellom LTTE og regjeringshæren. Da våpenhvilen ble avsluttet, flyttet regjeringsstyrkene stillingene sine inn i de befolkede områdene – for å beskytte stillingene. LTTE plasserer også stillingene sine blant folk – i håp om at regjeringstyrkerne ikke vil skyte når de vet at sivilbefolkningen er der. Et håp som ikke alltid går i oppfyllelse. Granatene skytes opptil 40 km av gårde, og treffer både det de skal og det de helst ikke skulle… Caritasbesøk i Mannar, Sri Lanka mars 2008

20 Ødeleggelsene var enorme.
Etter tsunamien i 2004 mistet nærmere mennesker livet og 1,5 millioner ble hjemløse. Ødeleggelsene var enorme.

21 LTTE rekrutterer barnesoldater
Man regner i dag med at en nylig tvangsrekruttert barnesoldat kan forvente å leve i fire måneder; to måneder med opplæring og to måneder som kanonføde.

22 Under et besøk i Sri Lanka snakket en Caritas medarbeider en ung kvinne. Hun bor i en hytte med sine barn. De eier ingen ting. For å få en idé om hvordan nødhjelp best burde innrettes, spurte Caritas denne kvinnen om hva hun trengte aller mest. – Jeg? Det eneste jeg trenger, er fred, svarte hun.

23

24 Tiltak fra Caritas *Talsmannarbeid *Konfliktløsning i lokalsamfunn
*Utdanning og bevisstgjøring om fred *Fredsgrupper *Utvekslingsprogrammer *Menneskerettighetsundervisning *Ikke-voldelig konfliktløsning *Fokus på fred blant barn og ungdom

25 DET NYTTER! Disse prosjektene er alt i gang og viser resultater
Fredsgrupper er opprettet og flere kurs og seminar i bevisstgjøring og opplæring i borgerrettigheter, demokrati og fredsfremmende arbeid er gjennomført.

26 HVA KAN DU GJØRE?

27 Støtt opp om adventsaksjonsarbeidet i ditt lokallag

28 Bli med på adventsaksjonshelg, for å lære mer om årets tema og få inspirasjon til adventsaksjons- arbeidet! 31.okt-2.nov på Mariaholm Påmelding på nuk.no

29 "We cannot live in peace, and our hearts cannot remain in peace, if people are not treated in a dignified way. We have the duty to show solidarity toward everyone," Pope John Paul II


Laste ned ppt "UTDANNING FOR FRED SRI LANKA OG COLOMBIA"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google