Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PUBERTET Hefte fra Helsedirektoratet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PUBERTET Hefte fra Helsedirektoratet."— Utskrift av presentasjonen:

1 PUBERTET Hefte fra Helsedirektoratet.
Jo mer kunnskap man har jo bedre valg tar man for seg selv. Tidligere jobbet jeg på to ungdomsskolen i kommunen. Jeg var veldig overrasket over hvor lite ungdommene kunne om pubertet og utseende på hverandre og seg selv. Alle fikk pubertetsundervisning, men det virket som om de hadde fått forskjellig informasjon eller glemt den informasjonen de har fått. Derfor hadde jeg lyst til å lage en pubertetsundervisning sammen med helsesøsterne som utførte undervisning. Med utgangspunkt i heftet «Hva skjer» som er sponset fra Helsedirektoratet med teks fra Anne Kristiansen og Lise Victor. Power Point presentasjonen som jeg skal vise dere nå tar utgangspunkt i dette heftet. Undervisningen kan man gjøre så liten eller stor som man vil. Alt kommer an på ressurser, altså tid man har til undervisning og tilgang man har på elevene. Hver enkelt helsesøster kan jo tilpasse gruppen hva hun er komfortabel med. Det er sikkert lurt å høre med læreren om det er elever som trenger 1:1 undervisning eller undervisning i små grupper.

2 Berg og dalbane alderen
PUBERTET Berg og dalbane alderen Venner Forelskelse Gutte-kroppen Jente-kroppen Kviser Svette Det som skjer i puberteten angår alle. Vi skal snakke om fakta, vi skal ikke stille noen personlige spørsmål og ingen skal trenge å fortelle noe om seg selv her i dag. Dere kan gjerne komme senere og spørre om det er noe dere lurer på.

3 ”BERG- OG DALBANE-ALDEREN”
Det skjer mye med følelsene og tankene dine. Noen dager er alt helt topp, andre dager er alt bare trist og leit. Hvis noe blir veldig vanskelig så kan det være lurt å snakke med en voksen. Puberteten starter pga. hormoner. Det er en liten kjertel som heter hypofysen som gir beskjed til jentenes eggstokker (østrogen) og guttenes testikler (testosteron) om å danne kjønnshormon. Når kroppen produserer disse hormonene er man i puberteten. Det er veldig forskjellig når man kommer i puberteten. Noen er tidlig ute og andre er senere. Det er ikke lett å være hverken først eller sist. Så vær litt grei med hverandre og ikke kommenter hverandres kropper. Det er ingen som kan bestemme når puberteten skal starte. Opptur Du er nå på tur inn i en tid der det skjer mye med følelsene og tankene dine. Hele deg er i forandring. Mange unge opplever at denne fasen i livet minner mest på en kraftig berg- og dalbane. En dag kan du oppleve at du har det helt topp hele deg har det bra. Det bruser inne i deg. Det skjer masse spennende med familien med venner eller på skolen. Kanskje er du forelsket, eller så har du det bare bra . Nedtur Andre dager synes du at alt bare er trist og leit. Noen ganger vet du hvorfor du følger deg slik. Andre ganger kommer tristheten nesten av seg selv. Det er ikke farlig å tenke og gruble mye. Det er viktig for å forstå seg selv. Det kan være godt å vite at alle kan ha det vanskelig med tanker og følelser i ungdomstiden. Ensomhet er et typisk tegn. Du tror at du er den eneste i verden som har det sånn. Det føles som om alle andre har mange venner og har det bra hele tiden.

4 En venn, mange venner, bestevenner Ingen venner
Se pubertetsheftet s. 12 og 13.

5 Hva er en venn? En å snakke med. En å stole på.
En som ikke baksnakker. En som spør om du vil være med. En å ha det morsomt sammen med. En som ikke forteller hemmeligheter videre. Gode og vonde hemmeligheter.

6 FORELSKELSE Det er deilig å være forelsket, kroppen blir liksom lett og det kan sammenlignes med å ”gå på skyene”. Humøret er bra, og problemene mindre. Kroppen blir skjelven, du rødmer og blir usikker når du er i nærheten av den du er forelsket i. Det er vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet. Noen forelsker seg ofte, mens andre er forelsket i den samme over lang tid. Avstandsforelskelse er vanlig. Newton har en film om dette Er det noen som har vært forelsket før? Hvordan føltes det? Noen som aldri har vært forelsket? Noen kan forelske seg både i gutter og jenter= Bifil Noen kan forelske seg i samme kjønn= Homofil Forelske seg i samme kjønn= Hetrofil. Dette er følelser man ikke bestemmer selv, og noen kan ha det veldig tøft hvis de merker at de ikke er som alle andre.

7 Kjærlighetssorg Det er vanskelig hvis den du er forelsket i, ikke ser ut til å bry seg om deg. Kanskje har vedkommende allerede en annen som han eller hun liker spesielt godt. Kjærlighetssorg er vanlig. Det kan være lurt å snakke med noen om hvordan du har det. Regn med noen nederlag underveis. Kan være en sterk følelse. Kjærlighetssorg har ingen alder. Det er som ordet sier en sorg.

8 Sjalusi Sjalusi er en følelse som alle kjenner i forskjellige sammenhenger. Det handler om å føle seg avvist eller bli valgt bort. Det er en ekkel følelse.

9 GUTTEKROPPEN Hva skjer?
Det er vanlig at puberteten starter i perioden fra 11 til 15 år. De første tegnene er at føttene blir større og at lengdeveksten øker. Hormonene gjør at det utvikles kraftigere muskler. Guttene kommer oftest litt senere i puberteten enn jentene. Det vanlige er at det starter i perioden fra 11 til 15 år. Det første tegn på at puberteten er i gang er at føttene blir større og lengdeveksten skyter fart. Hvor lang en gutt skal bli til slutt bestemmes først og fremst av arv. Kroppen vokser ikke bare i lengden, den forandrer også fasong. Hormoner gjør at det også utvikles kraftigere muskler

10 Stemmeskiftet Stemmebåndene blir lengre og tykkere, da blir stemmen mørkere. Stemmen vil kunne skifte mellom å være lys og mørk. Adamseplet eller strupehode vokser og kan kjennes på halsen. Hormoner gjør sånn at stemmebåndene vokser. De blir både lengre og tykkere. Da blir stemmen mørkere. Det fungerer på samme måte som en gitarstreng som blir mørkere jo lengre og tykkere den er. Strupehode kalles også for adamseple. Du kan både se og føle det foran på halsen. Men stemmebåndene vokser vil stemmen kunne skifte mellom å være lys og mørk. Det kan oppleves plagsomt, men det er naturlig og vanlig.

11 Brystvortene Brystvortene kan forandre seg.
De kan bli større harde og ømme. Det er helt ufarlig og går tilbake av seg selv. Selv om det bare er jentene som utvikler bryster kan gutter også oppleve at brystvortene forandrer seg. Den ene eller begge brystvortene kan bli litt større, hard og øm. Det er helt ufarlig og går tilbake av seg selv.

12 Tissen og pungen vokser
Tissen blir både tykkere og lengre. Den kan svulme opp og bli stiv og større, det kalles ereksjon. Noen ganger skjer det uten at gutten har kontroll over det. Det går raskt over av seg selv, og er ikke farlig. Da trekkes forhuden tilbake og gutter som er omskjært har ikke forhud. I Norge er det ikke lov å omskjære jenter – det er straffbart!!! Det er viktig at gutter er nøye med hygiene og vasker seg godt. Guttene som er omskjært har ikke forhud. I Norge er det ikke lov å omskjære jenter – det er straffbart!!! Det er viktig at gutter er nøye med hygiene og vasker seg godt ved å trekke forhuden tilbake.

13 Hårvekst på kroppen Det kommer mer hår på armer og bein.
Det kommer hår under armene, rundt tissen og en stripe opp mot navlen. Dunete hår på overleppa og haka blir etter hvert til bart og skjegg.

14 Det mannlige forplantningssystemet

15 Sæd I puberteten starter produksjon av sædceller i pungen.
Sæden kommer ut gjennom urinrøret, men aldri samtidig med urinen. Mange opplever at de våkner om morgenen og at det har kommet litt klebrig, hvitaktig væske fra tissen. ”Våte drømmer”. Fun-fact: Sæd er ikke bare sædceller. En typisk utløsning inneholder 300 millioner sædceller. Men de utgjør bare 5 prosent. Resten av væsken er fra sædblærene og prostata.

16 JENTEKROPPEN Hva skjer?
Det er vanlig at puberteten starter i perioden fra år. De første tegnene er at hele kroppen vokser, føttene blir større og lengdeveksten øker. Det begynner å vokse hår i skrittet og under armene.

17 JENTEKROPPEN Hva skjer (forts.)?
Brystene begynner å vokse, de er ofte litt ømme. Det er vanlig at vekta øker mye på kort tid. Hoftene blir bredere. Noen jenter får små bryster andre får større. Noen får smale hofter andre får brede. Brystene kan vokse forskjellig, den ene kan vokse raskere enn den andre. Dette er helt normalt og de aller fleste retter seg. I noen familier har jentene store bryster, runde mager og smale hofter. I andre familier har jentene små bryster, smal midje og bred hofte. Det finnes mange variasjoner, og du ser kanskje at du likner på noen av de andre jenter i familien.

18 Det kvinnelige forplantningssystemet
Si noe om selve forplantingen. Skjeden: samleie, menstruasjon og fødselskanal. Livmorhals= vaksinen dere får i 7 klasse skal forebygge kreft her. Eggstokkene: her ligger kvinnens eggseller, hvert jentebarn som blir født har mange egg inn i seg. Før fødselen har jentene 6-7 millioner egg i kroppen. Eggleder: fører egget framover mot livmoren en gang i måned. Livmor: Her ligger barnet i 9 måneder før det blir født Skjeden: cm lang. Inn i denne kanalen putter mannen penisen sin under samleie/sex og det er der barnet kommer ut når det blir født. Det er også her menstruasjonsblødningen kommer ut. Livmorhals: vaksine dere får i 7. klasse skal forebygge kreft her

19 Det kvinnelige forplantningssystemet
Samme bilde fra siden. Jenter har på en måte 3 hull: ett til avføring, ett til å føde barn/menstruasjon/sex og ett til å tisse gjennom. Foran tissen har vi noen»lepper» som kalles kjønsleppene, de det vokser hår på. De skal beskutte det som er inni.

20 Utflod Utflod fra skjedeåpningen er et tegn på at kroppen gjør seg klar til å begynne med mensen. Det er en lys, melkeaktig væske som du ser spor av i trusa. Det er vanlig å ha utflod minst et år før mensen kommer. Kroppen gjør seg klar til å begynne med mens. Kan ha utflod i opp til 3 år før menstruasjonen kommer. OBS: mye utflod kan også komme av for trange bukser, g-streng osv. Kan være lurt å lufte og evt. sove uten truse om natten vis man er plaget. Huden og slimhinnene i og rundt skjeden trenger luft for å fungere godt.

21 Mensen Heter egentlig menstruasjon.
De fleste er mellom 11 og 16 år når mensen kommer. Hormoner gjør at det kan løsne et egg fra en av eggstokkene hver måned. Når egget løsner vandrer det ned til livmora. Livmora gjør seg klar til å ta imot egget. Den blir tykkere og mer blodrik på innsida. Newton har en fantastisk mens film Noen kan også få menstruasjonen før de er 11 år. Noen kan også få menstruasjonen før de er 11 år. Som en pekepinn: mensen kan komme ca 2 år etter at brystene begynner å utvikle seg, ikke så lenge etter at du har fått kjønnshår, ½-3 år etter at du har merket litt utflod. Det er mye spenning og forventning rundt det å få mensen for første gang. Egentlig heter det «menstruasjon», men vi sier oftest bare «mens». De fleste er mellom 11 og 16 år når mensen kommer. Hva skjer? Vi har noen bitte små hjelpere i kroppen som heter hormoner. Det er stoffer som kroppen selv lager, og som er i stand til både å sette i gang og styre forandringer. Det er slike hormoner som gjør at det kan løsne et lite egg fra en av eggstokkene hver måned. Når egget er løsnet, vandrer det ned til livmora. I løpet av denne «vandringstida», gjør livmora seg klar til å ta imot egget. Den blir tykkere og mer blodrik på innsida. Livmora skal seinere være hus og sørge for god utvikling for et foster når en dame er klar for å få barn. Det gjør den seg klar til hver måned.

22 Hos dere unge kommer egget ned i livmora uten å være befruktet.
For at egget skal kunne utvikle seg til et foster, må det befruktes av en sædcelle fra en mann. Hos dere unge kommer egget ned i livmora uten å være befruktet. Da gjør hormoner det slik at livmora kvitter seg med den tykke og blodrike innsida. For at egget skal kunne utvikle seg til et foster, må det befruktes av en sædcelle fra en mann. Hos dere unge kommer altså egget ned til livmora uten å bli befruktet. Hormonene hjelper til slik at livmora kvitter seg med den tykke og blodrike innsida. Derfor kommer det en blødning ut gjennom skjeden. Det er dette som er mensen.

23 Det blir en blødning som kommer ut i skjeden, dette kalles mensen.
Blødningen varer i 3-7 dager. Må bruke bind eller tampong disse dagene. Blødningen varer ca. 3-7 dager. I disse dagene er det nødvendig å bruke bind eller tamponger som beskyttelse. Det å få menstruasjon er ett tegn på at kroppen din er normal og sunn, og det er ingen ting å bekymre seg for. De fleste kvinner menstruerer en gang pr måned.

24 Menstruasjonssyklusen
Eggets vandring… Man blør ca ml i løpet av hele perioden. Noen blør mye den første dagen og mindre de andre, andre blør lite den første dagen og mer de andre…

25 Hvordan er det å ha mensen?
Det er vanlig å ha mer utflod i dagene rett før mensen. Det er vanlig at mensen ikke er regelmessig den første tida. Blødningen er som regel størst de første par dagene av mensen. Mange kan merke magesmerter og kanskje hodepine når mensen kommer. Det å være i bevegelse er bedre enn å sitte stille hvis du har vondt i rygg/mage. De som trener har mindre vondt.. Noen har ikke mens smerter. Etter din første mens kan det gå både 2-3 mnd før neste kommer og den kan vare i alt fra 1-10 dager. Kan gå opp til 2 år før menstruasjonen din er regelmessig. Det å være i bevegelse er bedre enn å sitte stille hvis du har vondt i rygg/mage. De som trener har mindre vondt.. Noen har ikke men- smerter.

26 Bind og tamponger Truseinnlegg Dagbind; med og uten vinger Nattbind
Må skiftes regelmessig, gjerne ved hvert toalettbesøk. Tamponger alltid etter bading. Bør vente med tamponger til mens er regelmessig og du er komfortabel med å bruke det. Ikke sover med tampong. Tamponger finnes i ulike størrelser. Mange synes at det er litt skummelt å sette inn tamponger i skjeden, men det blir fort en vanesak. Noen setter du inn bare med en finger. Det går helt fint, bare du passer på å vaske hendene dine godt før og etter. Andre har en innføringshylse. Finn ut hva du selv synes er best for deg. Med tampong kan du delta i gym, trene og bade uten problemer. Både bind, truseinnlegg og tamponger må skites regelmessig. Ellers kan det bli lukt, og du kan oppleve å bli irritert eller sår nedentil. Det er lurt å holde seg til en regel om å skifte ved toalettbesøk. Tampong skiftes alltid etter bading.

27 Bli kjent med kroppen din
Det området jentene er mest følsomme kalles klitoris. Hos guttene er det samme følsomme området ytterst på tissen. Når man koser med seg selv her kalles det onani. Onani er helt naturlig men privat. Det er fint å bli kjent med seg selv på denne måten. Det er flott og spennende at det skjer mange forandringer med kroppen. Å skjønne at «dette er meg», kan likevel ta tid. Du kan til og med føle deg sjenert overfor deg selv. Det er fint å kunne stoppe opp og se mer enn ansiktet i speilet. Gutter kan lett studere seg selv nedentil. Dere jenter kan holde et speil under dere for å se hvordan dere ser ut.

28 Sette grenser Det er viktig at du ikke slipper noen lengrer inn på det enn det du selv ønsker Det er viktig å respektere andres grenser. Når en gutt elle jente sier «Nei» eller «Slutt» så er det viktig å ta hensyn til det. Eks: er med på en lek som man etter hvert kjenner at man ikke vil være med på: Lov til å si nei og ombestemme seg!

29 SVETTELUKT I puberteten begynner du å svette mer og det lukter mer av svetten enn før.
Daglig kroppsvask eller dusj må til. Skifte klær ofte. Daglig skift av undertøy. Bruke deodorant under armene. Bruke treningstøy og dusje etter trening. Si noe om valg av deo og intimvask.

30 KVISER Nesten alle får kviser på et eller annet tidspunkt.
Hormoner som gjør at det dannes ekstra mye fett i talgkjertlene. Når talgen ikke kommer ut dannes en hudorm. Det dannes ofte kviser i porene på huden. De kan bli store, røde og betente. Se side 32 i pubheftet. Har ingen ting med urenslighet eller kosthold å gjøre. Kontakt oss hvis du er mye plaget, eller kontakte lege.


Laste ned ppt "PUBERTET Hefte fra Helsedirektoratet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google