Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En verden av usikkerhet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En verden av usikkerhet"— Utskrift av presentasjonen:

1 En verden av usikkerhet
ROS-analyse En verden av usikkerhet Sør-Varanger kommune hadde fått tydelig beskjed fra fylkesmannen om at ting ikke var godt nok. Vi måtte gjøre en bedre jobb. Jeg fikk oppdraget fra rådmannen. Jeg hadde aldri jobbet med beredskap før. Min bakgrunn bla bla bla bla bla.

2 Først og fremst skryte av vår nye hjemmeside.
Det første jeg lærte meg om beredskap er at for kommunens del så handler det om å tenke gjennom virksomheten sin og så er det informasjon, informasjon og kommunikasjon og kommunikasjon og media og media. I tillegg er det slik at alle forventer at kommunen skal ha kontroll. Man har tillitt til at kommnen har kontroll. Har vi kontroll? Har vi oversikt? Greier vi dette? Hva er ståa i Finnmark. Vel…. Og kommunene får bare beskjed om å gjøre ting. Vi blir kastet ut i det. Ingen bryr seg om følelsene til en kommunene. Inse det og stå på. Her er et godt eksempel på dette.

3

4 ROS-analyse kort oppsummert:
Dette er overhvelmende og forvirrende. Det er stort. Så tenk enklere! Jeg prøvde å tenke kjempeenkelt i første forsøk.

5 Første steg Jeg sendte dette til Daniel Steinfjell var det vel? Eller var det du Stian? Jeg sendte dette i god tro til fylkesmannen. Her har jeg jo kontroll! Trodde jeg.

6 Første svar

7 Første veiledning Så jeg fikk masse hjelp fra fylkesmannen. Selv om noen ville hevde at, og de fra fylkesmannen må ikke ta seg nær av dette, fylkesmannens oppdrag er å implementere stortingets og regjeringens vilje gjennom reformer, lover og annet som overhodet ikke er finansiert i kommunen. Og at fylkesmannen da kan oppleves som et sår som ikke vil gro, hevder noen! Så sitter det smarte og empatiske mennesker i Vadsø som bryr seg og vil hjelpe. Vi er alle mennesker. Selv kommunebyråkrater, fylkesbyråkrater og statsbyråkrater er mennesker. Tro det eller ei. Vi fikk hjelp!

8 Den må ha havnet der med en feil.

9 Følg veilederen fra DSB

10 Prosess Få et mandat og vedtak i kommunestyret.
Vær nøyaktig på alt formalia!

11 Prosess

12 Prosess kort oppsummert
Skaff en arbeidsgruppe med gode mennesker. Skaff en styringsgruppe med mennesker som kan gi konstruktiv kritikk – hent inn eksterne ressurser og 1 politiker.

13 Prosess

14 Prosess kort oppsummert
Stjel som en ravn

15

16 Prosess kort oppsummert
Spør flest mulig mennesker i kommunen, andre offentlige institusjoner, politi, sivilforsvar, avinor, næringsliv osv osv osv om hva som kan skje hos dem som de anser som «store hendelser».

17

18

19 Prosess kort oppsummert
Gå tilbake til styringsgruppen med forslag på hendelser som skal med videre. Få litt kjeft.

20

21 Prosess kort oppsummert
Du har hendelsene dine! Spør mennesker som er smartere enn deg hvordan dette påvirker kommunen. Et fly krasjer – sykehuset kan trenge mange sykepleiere. Spør mennesker som er smartere enn deg og som har andre kunnskaper enn deg. Lag en tiltaksliste. Få penger. Lag overordnet beredskapsplan.

22 Eksempel fra metropolen Alta

23

24 Hva gjorde vi konkret? Vi fikk svar fra 32 aktører
Vi fikk inn totalt 217 uønskede hendelser. Vi går videre med 22. Nå starter detaljanalysene. Følgehendelser.

25 Helhetlig ROS-analyse oppsummert
Sett av masse tid. Gå over fristen. Snakk med fylkesmannen – få veiledning! Snakk med flest mulig eksternt. Bruk veilederne.

26 Nå skal dere jobbe

27 Hva kan skje? Hva må man gjøre?
Sykehuset i Kirkenes har mistet all strøm og nødløsningene har kollapset. Hva skjer med kommunen da? Og hva må kommunen sannsynligvis gjøre? Reflekter alene i 1 minutt. Snakk med sidemannen i 2 minutter. Jeg plukker ut ofrer.

28 Hva kan skje? Hva må man gjøre?
Bakteppe for skoleskyting: Det er sannsynlig at den som utfører hendelsen har hatt det dårlig på den aktuelle skolen. Hvordan kan man dempe sannsynligheten for at det skjer? Hva må man gjøre for å dempe konsekvensen hvis det skjer? Gå sammen 4 og 4. Jeg vil ha konkrete forslag. Skriv på et ark og lever inn. Dere har 15 minutter

29

30 Hva kan skje? Hva kan man gjøre?
Folk i Finnmark har lavest utdanning og de dårligste skolene i landet. Man har også dårligere helse enn resten av landet. Hva kan man gjøre for å dempe sannsynligheten for dette?


Laste ned ppt "En verden av usikkerhet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google