Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nytt fra geno årssamlinger i produsentlagene 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nytt fra geno årssamlinger i produsentlagene 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Nytt fra geno årssamlinger i produsentlagene 2017

3 2016 – tidenes okseårgang! Overgangen til Genomisk Seleksjon (GS) har gitt oss tidenes årgang i vårt avlsmateriale! Et stort utvalg okser gir store valgmuligheter Alle okser presenteres nå med avlsverdi av høyere kvalitet enn tidligere Ungoksene er faset ut, og det er nå mulig å legge inn egenskapsvalg på alle kyr i Geno Avlsplan Oksekatalogen kommer fortsatt på papir Oksekatalogen kommer etter hvert eliteokseuttak, 3 ganger i året (mars, juni og oktober)

4 Seminutvikling per februar 2017
Fylke Semin % Østfold 87,3 (-0,2) Rogaland 77,1 (-0,6) Akershus 82,0 (-0,7) Hordaland 89,2 (+0,2) Hedmark 91,8 (-1,0) Sogn og Fjordane 95,7 (+0,8) Oppland 83,0 (+1,3) Møre og Romsdal 89,7 (+0,1) Buskerud 85,3 (+1,5) Sør-Trøndelag 87,0 (+0,3) Vestfold Nord-Trøndelag 90,0 (+0,9) Telemark 88,7 (+0,5) Nordland 86,8 (+0,1) Aust-Agder 66,7 (+3,8) Troms 86,8 (+3,1) Vest-Agder 81,7 (+3,0) Finnmark 78,4 (-0,9) Landet 86,0 (+0,41) Tallene viser semintall per februar sammenlignet med samme periode i fjor. Denne statistikken viser fødte kalver etter dyr som er registrert som mjølkeku i Kukontrollen. Det har vært en økning på 26 prosent i bruken av kjøttfe. Men mye av denne økningen vises ikke i denne statistikken.

5 Regnskap 2016 Geno konsern minus kr 1,7 millioner.
Geno SA morselskap har et godt resultat kr 8,9 millioner og skyldes høge avlsverdier og ikke bruk av ungokser lenger som gir en høgere sædpris kr 213,- i 2016 mot nær kr 180,- i 2015, samt regnskapsmessig gevinst kr 4,6 millioner ved utslakting av venteokser. Geno Global inkl Italia, UK og Xsires (nederland) minus kr 5,3 millioner, skyldes nedskrivning av investeringer i Italia og UK som følge av avtale med ABS i disse markeder. Underliggende drift i Geno Global som i fjor dvs + kr 1 million. Geno Global har kjøpt varer og tjenester (sæd og timer) av Geno for kr 6,9 millioner. Spermvital kr 0,2 millioner i overskudd og det er solgt Spermvital doser med Spermvital teknologi i Norge og internasjonalt. I Cryogenetics er verdier av bla embryo på fisk og patenter avskrevet da forskning og utvikling av dette er avsluttet og regnskapsmessig forventes at disse ikke har verdi. Selskapet konsentrerer nå virksomheten mot frysing av melke på fisk og beregner positive verdier framover. I Geno SA er det tatt et tap på aksjer på kr 6 millioner, Geno sin andel av resultatet i Cryogenetics konsern er -11,5 mill. I konsernet blir nettoeffekten -5,5 mill. Salg av doser: Sædsalget i Norge var på doser av dette er doser NRF, til sammen utgjorde salget av sæd i Norge kr 101 millioner. Fra Norge ble det solgt til det internasjonale markedet doser NRF mot doser i I Norge selges doser med Spermvital teknologi, det er nær samme antall doser som forrige år og utgjør 18% av salget. Salget av kjønnsseparert sæd i Norge er stabilt på doser. Salget av kjøttfesæd har økt fra doser til doser.

6 ABS samarbeidet 2016 Bredt samarbeid om distribusjon og salg av NRF i 8 markeder Resultat av 2 års arbeid for å sikre samarbeidsplattformen ABS har sammen med Geno utviklet egen global merkevare «Hyvig» med NRF Betydelig forbedring av Geno sine resultater i de involverte markeder så langt Mulighet for bredere samarbeid med verdens største genetikkselskap Geno inngikk samarbeidsavtale med ABS i juni Bakgrunnen for at vi fikk avtalen var blant annet at vi hadde datterselskaper i viktige markeder (England og Italia), i tillegg til vårt avlsmål. Det har vært lagt stort arbeide inn i å sikre at samarbeidet blir solid og forpliktende. Dette har medført involvering av mange "lag" av organisasjonen hos ABS og internt. En ser resultater av dette de første månedene. Oppfølging og videre investering i samarbeidet må påregnes de neste årene, men allerede i dag ser en svært gode resultatforbedringer og redusert risiko i organisering av samarbeidet. En videreutvikling av samarbeidet forutsetter suksess i de valgte markeder, og også den involvering vi ser av Geno. Økonomisk sikrer samarbeidet oss en andel av salgsverdien vi ikke ser i noen andre store markeder, og en deling av investering i merkevarebygging. Organisatorisk risiko samt arbeid med å sikre betaling fra sluttkunder er betydelig redusert for Geno.

7 USA Stor produsent i Texas
Farm Manager Josh Hoffman besøker oss på årsmøte Bruker NRF i den økologiske produksjonen med stort hell - Fokus på helse og fruktbarhet - Ingen behandlinger, kun management Vurderer å utvide bruken av NRF Tett samarbeid med Geno for å se resultater og effekten av NRF genetikk i produksjonen Sterk merkevarebygger og med fokus på kvalitet Natural Prairie dairy USA System Organic and Conventional Number of cows Organic 2-way cross Norwegian Red x Holstein Josh Hoffman er farm manager hos Natural Prairie Dairy. Holder til i Texas, USA. En viktig referanse for NRF framover, men også et selskap som i sin merkevarebygging har klare krav til at samarbeidet og de interne data som deles holdes fortrolig av partnerne. Her er det langsiktig store muligheter for Geno i vår utvikling av NRF som genetikk i kryssningsavl. De har ca kyr, fordelt på flere gårder, både økologisk og konvensjonell drift. De har begynt å krysse inn NRF i den økologiske delen, og ser allerede store fordeler ved dette. Geno har et tett samarbeid med Hoffman som selv har bygget opp en god kunnskap om NRF og det genetikken bidrar med inn i produksjonen. Kvalitet og bærekraft står høyt i fokus hos Natural Prairie som er del av et større samvirke i USA. Bildet er fra når Josh Hoffman var på besøk i Norge i mai Her fra fjøset til Tore Nordli i Løten. Josh kommer på årsmøtet vårt i mars.

8 GS-hunndyr Hva koster det? Hvordan ta ut prøve?
DNA samlet inn fra ca hunndyr for GS-testing - Avlsverdier inkludert genotypeinformasjon for disse dyrene vises nå på medlem.tine.no og i Geno avlsplan Det jobbes med en bestillingsløsning i Kukontrollen for GS-test av hunndyr Oppstart i løpet av våren 2017 Tilgjengelig for alle Hva koster det? Kr. 500,- per analyse (totalkostnad 1000kr, Geno dekker 500kr) Hvordan ta ut prøve? Egen merketang for uttak av hudprøve fra øret Hvorfor bestille GS-analyse? Informasjon om dyrets egen genotype gir sikrere avlsverdier og med det sikrere utvalg til påsett og bedre avlsplanlegging Geno kommer til å fortsette med å samle inn biologiske prøver av hunndyr for GS-analyse. Dette vil være utvalgte dyr som er spesielt interessante å få testet. Dette vil være kostnadsfritt for produsenten. Resultatene vil bli presentert i Kukontrollen og i Geno avlsplan, men det vil kunne ta tid før resultatene er klare. Når en bestillingsløsning er klar og produsenter kan sende inn prøver av de dyrene de selv ønsker å få testet, vil det være analyse av disse dyrene som blir prioritert. Prisen per prøve på kr. 500 er sponset av Geno. Geno ønsker i tillegg å dekke kostnadene med én merketang per besetning (medlemmer i KK) for uttak av hudprøve. Det settes i et lite rundt øremerke når prøven tas. Merket viser at dyret er prøvetatt. Dette vil gi god oversikt over GS-testa dyr i besetningen. Det er litt vanskelig å anslå eksakt tidspunkt, kanskje april, men dette er med forebehold. Saken ligger hos utviklerne i Tine for øyeblikket.

9 Nyhet: Følg med på appen!

10 Vinner av Avlsstatuett 2016: 11789 MÆLE
Avlsverdi: 43,16 I år måtte prisen avgjøres på desimaler, da det var 2 okser med avlsverdi 43. Avlsverdi: 43,16 (pr ) Oppdretter: Tove Aasheim og Ole Morten Holsen, 5286 Haus God på egenskapene jur og kjøtt. Produseres også med kjønnsseparert sæd.

11 Vinner av Eksportpris 2016: 10177 BRAUT OG 11078 GOPOLLEN
I år ble det en delt pris mellom far og sønn. Braut og Gopollen har gitt størst inntekt i salg av doser i 2016. Braut: Avlsverdi: 1 (pr ) Oppdretter: Torbjørg og Ommun Braut, 4341 Bryne Gopollen: Avlsverdi: 34 (pr ) Oppdretter Barbro Braastad og Bjørn Sønstevoldhaugen, 2634 Fåvang

12 Vinner av Nortura sin Kjøttpris 2016: 11330 SAKSHAUG
Kjøttindeks: 139 Avlsverdi: 27 (pr ) Kjøttverdi: 139 Oppdretter: Per Magnus Værdal, 7670 Inderøy

13 Okser fra produsentlaget
Oksenr. Navn Fødselsdato Oppdretter Opplysninger om dette finner du på under «okser og avl» og «kalver og okser» i Geno. Legg inn egne okser i ditt produsentlag i det grønne feltet. Tips! Sorter på postnummer, så er det lettere å finne okser i ditt område.

14 Norsk Rødt Fe – ”Klimakua”
Norsk landbruk har kuttet utslippene med 5% siden 1990, andre CO2-kilder økt i samme tidsrom Norsk Rødt Fe kombinerer melk og kjøttproduksjon, noe som er svært gunstig for klimaet Færre kyr gir mindre utslipp, og gir mer klimavennlig produksjon. 26 kyr i gj.snitt pr.bruk i Norge pr.2016 FAO-rapporten sier følgende om NRF: “Et bærekraftig avlsprogram, og mål, har over tid sikret en rase med utmerket fruktbarhet, helse og produksjonsegenskaper” Frisk og fruktbar ku - lavt antibiotikaforbruk Norsk landbruk har redusert sine utslipp med 5% de siste årene, mens transport har økt med 25%, og olje&gass hele 83%. Kombinasjonen av melk og kjøtt på samme ku er svært gunstig for klimaet. I 1950 var det kyr i Norge, i dag er det ca kyr. Dette har ført til en reduksjon på 33% av metangasser siden Dette vil si at melka vår produseres dobbelt så miljøvennlig enn i resten av verden. Norge er på bunn i bruk av antibiotika i verden Overlegent helseregistreringssystem Vektet helse i avlsmålet God helse er kanskje den beste indikator på dyreveldferd Frisk og fruktbar ku - lavt antibiotikaforbruk, lavt sjukefravær TINE har laget film – Heia norsk landbruk!

15 CO2 utslipp per. kg melk og kjøtt pr.ku
*Volden,Harald, TINE SA

16 Embryo I 2017 vil Geno jobbe for å etablere en embryoproduksjon på Store Ree, hvor hensikten er å øke Delta G raskere kvigekalver rekrutteres inn til Geno på lik linje med dagens oksekalvekjøp egg fra kvigene kombineres med utvalgte eliteokser – gir embryo som potensielt er en av fremtidens eliteokser de forventes å rekruttere 50 kviger pr. år i starten - for så å gradvis øke til 90 Embryoprosjektet er stort og spennende! Foto: Frida Isadåra Årseth Administrasjonen jobber for å ferdigstille en prosjektplan som tar høyde for å benytte mest mulig av dagens system knyttet til inntransport, oppstalling og produksjon. Produsenter med aktuelle kvigekalver vil bli kontaktet av Geno på lik måte som ved kjøp av oksekalver. Det gjenstår en del jobb før prosjektet er ferdig men bl.a. Buskap vil bli benyttet til videre informasjon. Prosjektet skal opp i styret våren 2017.

17 Lykke til med årssamlingen!
Foto: Frida Isadåra Årseth


Laste ned ppt "Nytt fra geno årssamlinger i produsentlagene 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google