Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Seksualitet og revmatisk sykdom

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Seksualitet og revmatisk sykdom"— Utskrift av presentasjonen:

1 Seksualitet og revmatisk sykdom
Sabine Jacobsen Digre Fysioterapeut Spesialist i Sexologisk rådgivning (NACS)

2 De naturlige funksjoner
Avføring Vannlating Matlyst Søvn Sansefunksjoner Seksualfunksjon

3 Alle mennesker er seksuelle
Uansett: Alder Kjønn Sykdom Funksjonshemning Sivil status Livssituasjon Utdanning

4 Seksuell helse I 1975 definerte WHO seksuell helse på følgende måte:
«Integrering av somatiske, intellektuelle og sosiale aspekter, av seksuell væren på måter som er positivt berikende og som utvikler personlighet, kommunikasjon og kjærlighet».

5 Seksualitet Bør aldri forstås som et rent medisinsk problem. Det er alltid et menneske som har en psykisk opplevelse og en fysisk reaksjon.

6 Sexologien er et fag de aller fleste, reflektert eller ureflektert, vil ha et forhold til, fordi de aller fleste er seksuelle. Uansett hvilken jobb vi har i helsevesenet og uansett på hvilken bakgrunn en pasient er kommet til akkurat oss, kan vi regne med at han eller hun er en seksuell person.

7 Enhver som oppsøker behandlingssystemet har krav på respekt som seksuelt vesen, og det er viktig å vite at han eller hun har sine seksuelle drømmer og fantasier.

8 Å ta opp et seksuelt problem er ofte en dyptgripende og smertefull handling. Blir en ikke møtt, eller dersom en føler at problemet blir tatt for lettvint, vil svært mange lukke av for lang tid fremover.

9 Hvorfor sex? Formering Fornøyelse Forhold (tettere)
Følelsen av å være i live

10 Sex er en like naturlig og nødvendig del av livet, som sult og tørst er et uttrykk for livsnødvendige behov. (Haakon Aars)

11 PLISSIT - modellen I.T: Intensive therapy (Spesialisert behandling)
S.S: Spesific suggestions (Konkrete forslag) L.I: Limited information (Begrenset informasjon) P: Permission (Tillatelse) I.T S.S L.I P

12 Seksualitet og somatisk sykdom
De seksuelle problemer kan f.eks. være: Smerter i forbindelse med samleie Nedsatt seksuell lyst Nedsatt orgasmekapasitet Reisningsproblemer For tidlig utløsning

13 Revmatiske sykdommer Seksualitet i tradisjonell forstand krever bevegelighet og evne til kroppslig tilpasning. Smerter bidrar vanligvis negativt både til seksuell lyst og til forventningen om seksuelt utbytte. Slike forhold kan bidra til at revmatikere trekker seg unna seksuelle aktiviteter.

14 Regelen er imidlertid at verken stivhet eller smerter gjør revmatikere aseksuelle, men det gjør veien til seksualitetens gleder litt lengre og kanskje litt annerledes.

15 Selv for den aller stiveste og mest smerteplagede er hudkontakt og kjærtegn like nærende, bekreftende og behagelig som for andre mennesker.

16 Ømhet Varme, nærhet og ømhet……..vi trenger det alle, men den som gjennomgår en vanskelig og vond periode i livet trenger det mer enn noen. Det gjør godt å bli holdt rundt, og det skal man ikke være redd for å fortelle sine nærmeste.

17 Åpenhet Seksualiteten er en av de mest ømtålige og private sider ved tilværelsen. For mange mennesker innebærer det adskillig selvovervinnelse å snakke om seksuelle følelser, lyster og ønsker.

18 Åpenhet, intimitet og nærhet
Behovet for kontakt er stort hos både menn og kvinner. Viktig med psykisk og fysisk nærhet.

19 Jeg vet at i ditt tilfelle med en kronisk sykdom er det ikke uvanlig å ha seksuelle problemer. Hvordan er det med deg?

20 Om å akseptere seg selv Det er ikke uvanlig, i en periode, å få problemer med selvfølelsen. Sykdom blir plutselig en viktig del av livet – og da er det ikke underlig om det melder seg tanker om hvem man er og hva man er verdt. Særlig er det lett å føle seg usikker og redd foran et intimt møte med et annet menneske.

21 Kropp og seksualitet er tett forbundet
Det kan være vanskelig å ha det samme forholdet til kroppen, som nå føles stiv og vond. Det skjer ofte noe med selvfølelsen.

22 Det er viktig at ikke en likeverdig relasjon forandres til en omsorgsrelasjon, hvor den friske ikke lenger kan se sin partner som kandidat for seksuelle møter.

23 Det er ikke uvanlig å føle seg trøtt og uopplagt, og pasienten kan føle lite overskudd til å tenke på seksuell nytelse.

24 Manglende seksuell lyst
Manglende lyst oppleves først og fremst som et problem i samspill med et annet menneske. Partneren kan savne bekreftelse og lengter etter kjærlighet gjennom seksuell kontakt. Tilbaketrekning kan føre til total mangel på fysisk berøring.

25 Lyst inkluderer: Seksuelle drømmer og fantasier.
Lekenhet, forestillinger og kreativitet er en viktig del av vår seksuelle fantasiverden. Ikke minst spiller fantasiene en viktig rolle for «egenseksualitet», som kilde til seksuell nytelse eller ytringsform.

26 Lyst betraktes som den subjektive forventning om nytelse ved seksuell stimulering.

27 «Har du lyst til å ha lyst?»

28 De som får gjennomarbeidet sine indre sperrer, gjenvinner vanligvis sin seksuelle lyst.

29 Huden Menneskets største organ. Tett besatt med følenerver.
Ethvert sted på kroppen som kjærtegnes kan føre til seksuell lyst.

30 I rommet mellom ingenting og et tilfredsstillende samleie befinner det seg en rekke erotiske og sensuelle muligheter for nytelse.

31 Hvilke medisiner påvirker seksuallivet?
NSAID, kan hemme ereksjon av penis og klitoris. Korticosteroider kan gi opphav til smerter ved samleie og smerter i mellomkjøttet.

32 Seksualitet er en sentral del av menneskelig helse og velbefinnende
Seksuelle problemer og seksuell usikkerhet er ofte en tung ekstrabelastning i tillegg til andre fysiske og psykiske problemer.

33 Seksualitet, helse og livskvalitet
For mange mennesker spiller seksualiteten en viktig rolle for livskvaliteten og inngår som en naturlig og viktig del av en selvstendig, aktiv og meningsfylt tilværelse.

34 «Gi derfor pasienten en P!»

35 Ha en fortsatt strålende dag!


Laste ned ppt "Seksualitet og revmatisk sykdom"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google