Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Informasjonsprogram modul 11

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Informasjonsprogram modul 11"— Utskrift av presentasjonen:

1 Informasjonsprogram modul 11
AVSLAGSINFORMASJON Informasjonsprogram modul 11

2 Dette skal vi gjennom Konsekvenser av avslag fra UDI
Konsekvenser av avslag fra UNE Tvungen retur – hva innebærer det? Frivillig retur – hvordan? Plan B Hvordan fortelle barna og hvordan forberede dem på tur?

3 Konsekvenser ved avslag fra udi
Myndighetene mener du ikke har behov for beskyttelse Advokat / Klage / NOAS Fra UDI til UNE / Utsatt iverksettelse Dublin IOM Norge er pliktig å gi asyl til mennesker som kan dokumentere et behov for beskyttelse. Kan ikke dette dokumenteres blir søknaden avslått. Det finnes mange gode grunner til å ønske å søke asyl, men det er behov for beskyttelse som gir oppholdstillatelse Ved avslag får du tildelt advokat og har anledning til å klage. I brevet blir det gitt en klagefrist som er viktig å overholde. Dette gjøres gjennom advokat, men det er din oppgave å forsikre deg om at dette blir utført. Du kan også på dette tidspunktet kontakte NOAS om rådføring. Velger du å klage, skal den sendes til UDI. De vurderer saken før de sender den videre til UNE. Det er viktig at du her fremlegger ny informasjon og dokumentasjon. Hvis du ikke kan gjøre dette, vil også UNE avslå søknaden. Velger du på dette tidspunktet å søke asyl i et annet Dublin-land, kan dette landet be om at du blir sendt tilbake til Norge. Når du kommer tilbake til Norge får du ikke behandlet saken din på nytt. Avslaget du har fått gjelder fortsatt og du må reise hjem. Det finnes flere alternativer til retur. Du kan reise hjem på egenhånd, søke IOM eller UDI om støtte til hjemreisen. Dette gjør du enten ved å søke direkte eller spørre ansatte på mottaket om hjelp.

4 Konsekvenser ved avslag fra une
Avslag på klage fra UNE Utreisefrist Mindre penger utbetalt Kan ikke søke asyl på annen måte Mister retten til helsetilbud og legehjelp Mister midlertidig arbeidstillatelse UDI kan ikke endre UNE sine vedtak IOM Vurderer UNE det til at den dokumentasjonen du har fremlagt ikke er god nok, eller at du ikke har fremlagt ny dokumentasjon, vil UNE avslå din klage. Du får et brev i posten med utreisefrist og må returnere til hjemlandet ditt. Denne utreisefristen må følges opp. Velger du å bli i landet lenger enn utreisefristen oppholder du deg ulovlig i Norge og risikerer at politiet pågriper deg. Hvis du bor på asylmottak, vil du få mindre penger utbetalt. Du kan ikke søke om en annen type oppholdstillatelse, for eksempel for familieinnvandring eller arbeid. Hvis du ønsker å søke om dette, må du søke fra hjemlandet ditt. Du mister rettigheter til helsetilbud og legehjelp. Hvis du har hatt midlertidig arbeidstillatelse som asylsøker, vil du nå miste denne. UDI kan ikke endre UNE sine vedtak. Avslaget du har fått fra UNE er endelig. Du kan også nå søke UDI/IOM, men det begynner å haste. Du må derfor bestemme deg for dette raskt etter endelig avslag og før utreisefristen. Samme regler gjelder for å søke asyl i annet dublin-land her, som ved avslag fra UDI

5 Video om avslag

6 Tvungen retur – hva innebærer det?
Blitt i Norge lenger enn utreisefristen Kriminell handling Trandum Vanskelig å leve med Ikke bra for barn Tvungen retur iverksettes hvis du velger å bli lenger enn utreisefristen. Hvis du velger å bli i Norge over utreisefristen er dette en kriminell handling. Du risikerer derfor å pågripes av politiet. Dette kan skje når som helst og hvor som helst. Trandum blir ditt siste stoppested i Norge før uttransportering. Dette er å regne som fengsel og du vil oppholde deg der i inntil 2 uker, før du returneres til ditt hjemland. Å leve med denne frykten er ikke lett å håndtere og resulterer ofte i psykiske problemer. Dette er en spesielt vanskelig situasjon for barn, som risikerer å få psykiske skader for livet.

7 Frivillig retur Et alternativ til tvungen retur
Spør en av de ansatte for råd eller hjelp til å søke Planlegging av reise og økonomisk støtte Før utreisefrist: nok per voksen og nok per barn Etter utreisefrist: 7000 nok per voksen og 2000 nok per barn Midlertidig bolig første to ukene, transport til hjemstedet De som har levert eller leverer gyldig reisedokument med søknaden kan få 5000 Norske myndigheter ønsker å legge til rette for at de med endelig avslag skal kunne returnere frivillig. Hvis du ønsker å unngå at du og din familie skal slippe å oppleve en traumatisk uttransportering, er frivillig retur et godt alternativ. Ønsker du å benytte deg av dette alternativet, kan du kontakte de ansatte på mottaket og få hjelp til dette. Du kan også søke på egenhånd. Ved å benytte deg av dette vil du få hjelp til planlegging av reisen og i mange tilfeller en økonomisk støtte. Du vil få hjelp til å reintegrere deg i hjemlandet Hvis du søker før utreisefristen, vil du kunne motta kroner per voksen og kroner per barn. I tillegg vil en familie som har barn under 18 år når søknaden leveres kunne motta kr ekstra per barn. Det betyr at en familie med kone, mann og to barn totalt vil kunne motta kroner Hvis du søker før utreisefristen vil du kunne motta kroner per voksen og kroner per barn. Den samme familien vil da bare motta kroner Du vil få en sikker, midlertidig bolig de første to ukene etter retur og deretter transport til hjemstedet. Har du gyldig reisedokument, kan du kvalifisere til å motta kroner i ekstra kontantstøtte. [Spør: - Hvis dere får avslag, hva syns dere om denne muligheten?] [Åpne for spørsmål rundt denne ordningen]

8 Nytt om retur til afghanistan
I Afghanistan er det nå advokatkontoret Shajjan & Associates som hjelper de returnerte Søknad om returer skal fortsatt fylles ut via IOM De som returnerer får nå mer i kontantstøtte UDI er usikre på hvor lenge denne løsningen opprettholdes

9 Tvangsreturer topp 10 land med asylsak
Afghanistan 222 Irak 76 Albania 70 Russland 69 Egypt 45 Pakistan 28 Iran 27 Nigeria 26 Tyrkia 23 Kosovo 23

10 Plan b En plan hvis drømmen ikke går i oppfyllelse Har noen en plan b?
Få alternativer Begynn planleggingen allerede nå Dere har søkt opphold i Norge fordi dere ønsker et bedre liv. Noen ganger går ikke denne drømmen i oppfyllelse. Det er derfor viktig at dere har en plan A og en plan B den dagen dere får svar fra UDI eller UNE Deres plan A er som oftest å få opphold i Norge og etablere dere her. [Spør: Er det noen av dere som har en plan B og vil dele med oss?] Hvis dere har fått endelig avslag har dere ingen andre muligheter enn å returnere. Kan dere ikke returnere, vil dere bo på mottak i mange år med trange boforhold og dårlig økonomi. Det er derfor viktig å ha en plan B for å gjøre det minst smertefullt. En god plan B kan være å returnere frivillig til hjemlandet, eller til et annet land du har oppholdstillatelse i. Ta kontroll over livet ditt og begynn planleggingen allerede nå. Man vet aldri hva som vil skje og når det skjer. Det gjelder å være klar den dagen det skjer. Spør gjerne de ansatte ved mottaket hvis du trenger hjelp til å planlegge.

11 Hvordan fortelle barna
Vanskeligere med barn Viktig for resten av livet Ikke undervurder barnets evne Forklar nøye og forståelig hva som foregår La barna få lov å stille spørsmål Valgfritt Dette temaet er enda vanskeligere hvis du har barn fordi det ikke bare angår deg selv. Det er viktig at foreldre viser vei i en slik situasjon. Det gir trygghet til barna og vil være godt for dere mentale helse. Ikke undervurder barn. Forklar situasjon og hva som har skjedd. Forsikre deg om at barnet vet hva som foregår og kommer til å skje fremover. La barna få lov å stille spørsmål underveis og i tiden fremover Det er dere som er foreldre og det er viktig at dere gjør hva som er best for dere og barna. Dette er råd til en god måte å løse det på som dere kan ta med videre hvis dere ønsker det.

12 Samtaleprosjektet «Veien videre 2017
Samtalene omfatter seks temaer: Tema 1: Her og nå situasjon. Framtidsønsker og planer Tema 2: Hjemlandet: Tilknytning og familie Tema 3: Bolig, skole, jobb Tema 4: Helse Tema 5: Frivillig retur versus uttransportering av politiet. Støtteordninger Tema 6: Spesiell tilrettelegging (ved behov)

13 Avslutning www.iom.no www.udi.no www.une.no www.noas.no
Har dere spørsmål så kan dere spørre nå, eller spørre en ansatt senere. Her ser dere noen viktige nettadresser som dere kan utforske. Hvis dere har noen spørmål, kan dere stille dem nå eller en ansatt senere. Hvis dere ønsker hjelp kan dere bestille time med returansvarlig i resepsjonen akkurat når det passer for deg eller dere.


Laste ned ppt "Informasjonsprogram modul 11"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google