Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

INFORMASJON OM BARNEVERN

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "INFORMASJON OM BARNEVERN"— Utskrift av presentasjonen:

1 INFORMASJON OM BARNEVERN
Kristin Kalbakk - virksomhetsleder Familie og Velferd, Sel kommune Beate Stø – virksomhetsleder Lom og Skjåk barnevernteneste

2 BRA BARNEHAGER = BRA BARNEVERN DET «MINSTE» BARNEVERNET SKJER I BARNEVERNET

3 Er barnevernet ulikt fra kommune til kommune?
Samme lov og regler

4 Barnevernets samfunnsoppdrag
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, og bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår. Barnevernet gir hjelp til barn og unge som utsettes for omsorgssvikt og barn og unge med alvorlige atferdsvansker Barnevernet er først og fremst en hjelpetjeneste, men barnevernloven åpner samtidig for svært inngripende tvangstiltak. Dette stiller store krav til barnevernets arbeid og at rettssikkerheten til barn og foreldre blir ivaretatt på en god måte.

5 Meldeplikt «skal av eget tiltak, uten hinder av taushetsplikten, gi opplysninger til barneverntjenesten når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, eller når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker» jf. Lov om barneverntjenester § 6-4 Offentlig instans kan ikke være anonym.

6

7 OPPLYSNINGSPLIKT/MELDEPLIKT
Opplysningsplikten er sterk. Som offentlig instans har barnehagepersonell en ”meldeplikt” som faktisk innebærer at det er straffbart å ikke melde til barnevernet dersom det er grunn til å tro at det foreligger mishandling eller alvorlig omsorgssvikt. Når en skal ha ”grunn til å tro” for å si i fra betyr ikke det at en skal ha en sikker viten om at det forekommer mishandling eller alvorlig omsorgssvikt. Det er barneverntjenesten sin rolle å undersøke det nærmere. Opplysningsplikten er sterk. Som offentlig instans har helsepersonell en ”meldeplikt” som faktisk innebærer at det er straffbart å ikke melde til barnevernet dersom det er grunn til å tro at det foreligger mishandling eller alvorlig omsorgssvikt. Når en skal ha ”grunn til å tro” for å si i fra betyr ikke det at en skal ha en sikker viten om at det forekommer mishandling eller alvorlig omsorgssvikt. Det er barneverntjenesten sin rolle å undersøke det nærmere.

8 Individuelle plikt Melde-/opplysningsplikten etter bvl § 6-4 påhviler den enkelte ansatte. Dersom du har grunn til å tro at et barn blir utsatt for omsorgssvikt, vold eller seksuelle overgrep i hjemmet har du plikt til å melde fra til barnevernet, også i de tilfeller der det ikke støttes av andre (f.eks.leder) på arbeidsplassen.

9 Informasjonsplikt/opplysningsplikt
Du plikter å gi taushetsbelagte opplysninger dersom barnevernet ber om det jf. Bvl. § 6-4. Samtykke fra foreldre i mindre alvorlige saker.

10 Avvergelsesplikt straffeloven § 139
Alle har en generell plikt til å forsøke og hindre former for alvorlige forbrytelser gjennom å anmelde forholdet til politiet eller på annen måte avverge forholdet jf. Straffeloven Eks. vold, seksuelt misbruk, legemsbeskadigelse, kjønnlemlestelse, drap. Dersom du melder saken til barnevernet vil dette bety at de har oppfylt avvergelsesplikten.

11 Hvor sterk må bekymringen være før man melder barnevernet?
Det er viktig å merke seg at du har plikt til å melde fra til barnevernet dersom det er grunn til å tro at et barn er utsatt for alvorlig omsorgssvikt. Det er altså ikke nødvendig at bekymringen er «bevist» før du melder. Det er tilstrekkelig at det har oppstått en begrunnet mistanke/bekymring. Dersom du er i tvil – kontakt barnevernet for en anonym drøfting.

12 Anonyme drøftinger Barnevernet kan gi råd om saken bør meldes eller ikke, og evt. hva som bør gjøres videre.

13 Skal foreldre/foresatte informeres?
JA - unntak ved mistanke om vold og overgrep. Ved mistanke om vold og overgrep ta kontakt med barnevernet umiddelbart pr. telefon. PS. handlingsplan «Vold i nære relasjoner»

14 Hva skjer når meldingen er sendt?
Barnevernet vurderer hvorvidt meldingen beskriver en «akutt fare for at barnet blir vesentlig skadelidende ved å forbli i hjemmet» - situasjon. Meldingen blir vurdert samme dag Avklare melding innen 1 uke. Undersøkelse 3 måneder - kan unntaksvis utvides til 6 mnd.

15 Tør vi tro det vi ser? Normalisere Ser en og en hendelse isolert
Små samfunn Hva er oppgava vår? Melde mange ganger??

16 - Kan melder bli med på 1.møte hos barnevernet? Ja
Hva kan melder forvent? - Kan melder bli med på 1.møte hos barnevernet? Ja Innen 3 uker få tilsendt info om at meldingen er mottatt, jfr. 6-7 a. Her vil det også gis en tilbakemelding om hvorvidt saken har gått til undersøkelse jf. Bvl. § 4-3 eller henlagt Barnevernet vil ta kontakt ila undersøkelsen. Barnevernet skal gi tilbakemelding til offentlig melder om utfallet av undersøkelsen seinest 3 uker etter at undersøkelsen er gjennomført. En undersøkelse tar inntil 3 måneder. Ved spesielle tilfelle inntil 6 mnd. Info: henlagt eller tiltak Er det lov å ringe barnevernet? JA

17   Når bør jeg være bekymra? Verktøy Risiko- og beskyttelse analyse Kvello

18 Risiko og beskyttelse Risikofaktorer - antallet av dem
- 3-4 = barnet er risikoutsatt - 5 -> = barnet er høyrisikoutsatt Kvello 2011 Risikofaktorer - antallet av dem - 3-4 = barnet er risikoutsatt - 5 -> = barnet er høyrisikoutsatt Kvello 2011 FAGDAG FOR ASSISTENTER 2011

19

20 FINN……. PRIMÆRVANSKEN

21 TILTAK - - Hjelpetiltak rettet mot primærvansken
Eks. MST, ICDP, PMTO og COS-p miljøarbeider familieråd ruskontroll støttekontakt besøkshjem barnehage

22 La tvilen komme barnet tilgode

23 hvis det blir for vanskelig -.... si det som det er.


Laste ned ppt "INFORMASJON OM BARNEVERN"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google