Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. 

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. "— Utskrift av presentasjonen:

1 Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON

2 Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet.  Skille ut urinsyre, som er et nedbrytningsprodukt av nukleinsyrer.  Skille ut toksiske stoffer og legemidler (metabolitter) som er nedbrutt i leveren.  Reguleringen av væske- og elektrolyttbalansen i kroppen:  regulerer konsentrasjonen av natrium i blod og vevsvæske, og holder organismens totale innhold av natrium konstant, som er med på å regulere BT.

3 Nyrene blodets rensestasjon:  Nyrene en viktig faktor i reguleringen av syrebalansen, ved å øke eller redusere dens innhold av H + -ioner.  Utskillelse/regulering av bl.a. kalium, klor og bikarbonat.  Aktiverer og inaktivering av D-vitamin, som har innvirkning på beindannelse.

4 Litt om hormonell regulering i nyrene:  Renin, deltar i renin-angiotensin-aldosteronsystemet som er viktig for å regulere kroppens væskebalanse og blodtrykk.  Renin fører til spalting angiotensinogen, som dannes i leveren, til angiotensin som virker karkontraherende og får hjertet til å banke fortere.  Renin stimulerer også binyrebarken til dannelse og utskillelse av aldosteron, og framkaller tørste.  I tillegg stimulerer det hypofysen til å skille ut ADH, antiduretisk hormon, som nedregulerer diuresen

5 Litt om hormonell regulering i nyrene Regulerer produksjon av røde blodceller Nyrene produserer hormonet erytropoietin (EPO), som stimulerer beinmargen til å produsere røde blodceller.

6 Binyrenes hormoner styres av ACTH (adenokortikotropt hormon)  Binyrebarken (cortex) produserer hormongrupper som aktiviserer cellenes enzymproduksjon: * mineralkortikoider som regulerer natriumbalansen (aldosteron). * glukokortikoider som virker på omsetningen av karbohydrater, salter, fett og proteiner i kroppen (kortisol). * Androgener (testosteron/østrogen)

7 Binyrenes hormoner (fortsatt)  Adrenalin  Noradrenalin


Laste ned ppt "Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. "

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google