Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bringebær 2011 Gjennestad. 2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bringebær 2011 Gjennestad. 2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562."— Utskrift av presentasjonen:

1 Bringebær 2011 Gjennestad

2 2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562 mm mot normal 263 mm(april-aug); Drammen)

3 Sesongen 2011 Ganske god sesong for de allerfleste Tross hard vinter var vinterskadene færre enn i fjor hos de fleste. Kvaliteten på bærene holdt seg bra, været tatt i betraktning. Mindre bringebærbladmidd. Rød rotråte mm breder seg langsom men sikker Gjødsling, bladanalyser mm bliver nok fokus fremover.

4 Bringebærbladmidden Sene olje+såpe sprøytinger har hjulpet! Envidor ser også ut til å virke. Men det er jo vanskelig å sjekke hvilken faktor som har vært viktigst! Dere bør nå 1-2 sprøytinger med 4+4% olje og såpe innen vinteren! 1. gang ved 90 % bladfall.

5 Sprøyteteknikkprosjektet Fellesprosjekt for Norsk Landbruks-rådgiving. NLR Viken, Agder og Sogn og Fjordane deltar aktiv. Dette er foreløpige konklusjoner fra mine testinger. Prosjektet slutter i 2012. Oppsummering av foreløpige resultater på Spidsbergseter.

6 Dårlig teknikk hos mange! Hvorfor? Mangelfull justering av utstyr Mangelfull viten hos dyrker og rådgivere! Mangelfull rådgiving Mange har samme sprøyteteknikk uansett hva og når de sprøyter.

7 Utstyret Generell vil jeg nok fraråde en gammeldags bom med faste flatsprededyser. Det ser ut til at Bjerknes bringebærbom og diverse tåkesprøyter kan være gode om de justeres. Å kjøpe en tåkesprøyte giver IKKE automatisk en god sprøyteteknikk!

8 Generelle råd veskemengde På tynn hekk til juni og etter utskjering kan man sannsynligvis nøyes med 25-30 l/100 m hekk. Mot bladmidd(ortus/envidor) og på kraftig hekk brukes rundt 50 l/100 m hekk. Rådet «til avrenning» mener jeg er feil måte å bedømme på.

9 Andre råd Kan du rette dysene oppad, så rett dem opp med ca 15 o. Husk å senke sprøyten tilsvarende! Tåkesprøyte: Kan være aktuelt å redusere vinnhastighet! Det tyder på at mange har for mye luft så vesken sprøytes forbi!!!! bladene! Det skal ikke SE effektivt ut! Det skal være effektivt!

10 Gjødsling vanning mm. Gjødsling i bringebær vil sannsynligvis være et innsatsfelt for oss fremover. Bioforsk er i gang! Reelt sett er den viten vi har for ringe. Skal man tro vitenskaben, går stort sett alt N du giver etter 1. juni til de nye skuddene!

11 Gjeller det samme for K så skal vi tenke helt annerledes i det hele tatt! Har noen her spesiell interesse for emnet og kunne tenke seg å være med i et prosjekt så si fra!

12 En dyrker brakte det opp som emne. I sannhet et oversett emne etter min mening. Både for mye og for lite er et problem. Hvor mange her har Watermarks eller lignende? Spesielt i tunnel er man utsatt for å gjøre feil. Som for sprøyteteknikk er kunnskapen ringe…. Vanning

13 Rød rotråte(Phytophthera) Sprer seg langsomt men sikkert! 2 nye tilfeller pr år. Bemerk det faktaark vi har fått til. Viktig å plante på høye drill. Har ennå ikke sett slike på østlandet! Vi burde ha en drillformer på østlandet.

14 Ta det mere alvorlig. Hav ikke alle mulige folk fra bringebærnæringen til å gå i feltet. Vær varsom med å plante inn andre planter i et felt Bruk helst norske planter. Få undersøkt mistenkelige planter!

15 Tubefaciens bakterie

16 Agrobakterium tubefaciens I dette tilfelle ødelagde det årets årets produksjon. Opptreder vanligvis i svake felter. F.eks. som følge av frostskader. Sår i plantevevet vil fremme bakterien. (frost, vinn mm.) Bakteriehemmende tiltak. Kobber på hele stenglen.

17 Bringebærfluen I de seneste år har enkelte hatt alvorlige angrep av denne. Ofte i nyplantete felt, men ikke bare. Angrep har gitt svakere hekke. Litt redusert utbytte året etter. Kostet mange timers arbeide! Den gode nyheten er at oftest er det bare et år!

18 Bringebærflue Vi har ingen gode forslag til bekjempelse. Bortsett fra manuell fjernelse. Vi har prøvd de insekticidene som vi har. Intet ser ut til å ha virket, noe særlig.

19 Annet? Ordet er fritt.

20 Takk for oppmerksomheten! Viken.lr.no


Laste ned ppt "Bringebær 2011 Gjennestad. 2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google