Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oppsummeringsmøte Bringebær

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oppsummeringsmøte Bringebær"— Utskrift av presentasjonen:

1 Oppsummeringsmøte Bringebær
Gjennestad 2012 Dan Haunstrup Christensen

2 Bringebærsesongen 2012 Mitt overordnete inntrykk er egentlig at det på tross av Varm mars Kjølig april med hard nattefrost Og en kald og regnfull sommer Ble en brukbar sesong! Har jeg rett?

3 Vinterskader eller soppskader?
Brytingen var heller ikke i år optimal men bedre enn 2011. Vinterskade? Men vinteren var jo ikke så kald! Sopp? Gråskimmel florerer ganske mye Skuddsyke finnes

4 Knoppbryting Optimal knoppbryting skjer når våren kommer sakte
Det gjorde den ikke i år. Full fart i mars, oppbremsing med hard nattefrost i april. Noen steder forsvant primærlateralen og sekundærskuddet brøt.

5 Kan dere gjøre noe mot gråskimmel?
I tunnel. LUFT! Gråskimmel er verst på stenglene i tunnelene. Prøv å bruke et gråskimmelmiddel så sent opp under plukking og så rask etter plukking igjen som mulig. Be om tørt vær!  Hva er normal bryting egentlig?

6 Gråskimmel på bær Hvor slemt er det egentlig?
Vi sprøyter mere på Østlandet enn på Vestlandet. Opplever dere mye frasortering pga. gråskimmel? Jeg hører nemlig ikke mye om det. Bare bløte bær som følge av regn.

7 Bringebærbladmidd Vi har kontroll på den etter min mening.
En del har ikke trengt å sprøyte med middmiddel hverken vår eller i august. MEN

8 HUSK Spinnmidden Du kan risikere at spinnmidden blomstrer opp.
Spesielt i tunnel. Nyttedyr Danitron Envidor(friland) Nissuron(tunnel) Olje+såpe.

9 Insekter Bringebærbillen: Veldig få i år.
Bringebærmøll: Noen rundt omkring Bringebærflue: Noen angrep. Husk å fjerne hele skuddet ikke bare det som knekker av. Bladlus: Noen som sliter med dem? Annet?

10 Voksende problem med Rød Rotråte (Phytophthora rubi)
Har dere planter som visner av ukjente år-saker Kontakt meg

11 Rød rotråte Vi ser rød rotråte i felter Med utenlandske planter
Med norske planter I gamle felt I unge felt Kort sakt. Rød rotråte kan komme alle steder!

12 Intet klart system i hvem som treffes. Vi vet at
Rød rotråte fortsatt Til nå minst 6 nye tilfelle i 2012 på Østlan-det og mange på Vestlandet også. Intet klart system i hvem som treffes. Vi vet at Utenlandske planter kan være smittet! Norske planter skal være rene. Smitte kan også komme med redskaper, jord, bekledningsgjenstande, vann osv. Kan ligge i jorden i mange år.

13 Smitten ligger latent mange steder
Rød rotråte fortsatt Jeg tror at: Smitten ligger latent mange steder Bryter ut nå pga. de våte årene vi har for tiden. Vi bør begynne å oppføre oss som om alle har den. Det betyr at

14 Al nyplanting SKAL foregå på drill! UTEN UNNTAK!
Rød rotråte fortsatt Al nyplanting SKAL foregå på drill! UTEN UNNTAK! Bruk Resistim eller liknende en gang om høsten og hhv. om våren. Ikke lån plukkere fra andre dyrkere med mindre du har egne sko til dem Rengjør lånte redskaper ordentlig innen bruk.

15 Andre emner?

16 Evaluering Er du tilfreds med
Meldingene: For sjeldent/for ofte, for lange/for korte? Plantevernsplanen: detaljert nok/for detaljert? Rådgivingen: Får du svar når du spør, kan jeg få de besøkene jeg ønsker Noe du savner?

17 Arbeidet mitt og nye prosjekter
Jeg skal skaffe ca kr til foreningen. Nå Rådgiving: ca kr Kurs o. lign. ca kr Forsøk ca kr Prosjekter ca kr En del diverse En del av disse prosjektene stopper neste år. Kort sakt vi trenger flere aktiviteter!

18 Bringebærprosjekt Undersøke vanlig dyrkning kontra hvert annet års dyrkning. Utbytte Kvalitet Arbeidsinnsats i form av passing og plukking Sunnhet Samlet studie av dyrkingsformen. Varighet: Gjerne 3-4 år.

19 Arrangementer Bærseminar i Drammen 2013 Blir sannsynligvis 4-5. mars.
Grunnkurs i jordbærdyrking Grunnleggende plantelære Grunnleggende dyrkningsteknikk 19. nov og 3. des. kl samt 2 ganger etter jul. Noe dere savner?

20


Laste ned ppt "Oppsummeringsmøte Bringebær"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google