Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra valg til læring.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra valg til læring."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra valg til læring

2 Karrierekompetanser De kompetansene som den enkelte skal utvikle.
Dette er kompetanser til å forstå og utvikle seg selv, utforske livet, læring og arbeid. Det handler også om å håndtere liv, læring og arbeid i forandringer og overganger. En har oppmerksomhet på hva en gjør, men også hva en faktisk kan gjøre, og på at den enkelte formes via sin livsførsel og sine handlinger og samtidig påvirker egne fremtidsmuligheter.

3 Karrierelæring Den læringen som knytter seg til utvikling av karrierekompetanse, læringsprosessen. Karrierelæring kan foregå både som del av et organisert opplegg og som noe uformelt i påvirkning av familie, venner og andre viktige personer rundt en.

4 Karriereundervisning
Den undervisningen som er skrevet inn i et pensum og som har fokus på læring og progresjon i forhold til å nå bestemte mål. Dette er det skolen som har ansvaret for å gjennomføre og innholdet er definert gjennom målene i læreplanen. Utdanningsvalg er en komponent i dette, men karriereutdanningen som helhet er hele skolen sitt ansvar.

5 Karriereveiledning En innsats som har fokus på at den enkelte forholder seg til seg selv, blir i stand til å treffe beslutninger og tilrettelegge egen tilværelse. I skolen er det kanskje slik at rådgiver er den som gir karriereveiledning, men læreren i utdanningsvalg er like sentral i dette. Utenfor skolen er det ofte veiledningsinstitusjoner som har ansvaret for denne innsatsen. Både i karriereveiledning og karriereutdanning må det legges til rette for karrierelæring.

6 Karriereveiledning Career guidance refers to services and activities intended to assist individuals, of any age and at any point throughout their lives, to make educational, training and occupational choices and to manage their careers. Such services may be found in schools, universities and colleges, in training institutions, in public employment services, in the workplace, in the voluntary or community sector and in the private sector. The activities may take place on an individual or group basis, and may be face-to-face or at a distance (including help lines and web-based services). They include career information provision (in print, ICT-based and other forms), assessment and self-assessment tools, counseling interviews, career education programmes (to help individuals develop their self awareness, opportunity awareness, and career management skills), taster programmes (to sample options before choosing them), work search programmes, and transition services. Career Guidance A handbook for policy makers OECD 2004

7 Karriereveiledning Karriereveiledning støtter individer og grupper i å oppdage mer om arbeid, liv og læring og til å reflektere over sin plass i verden og planlegge for fremtiden. Sentralt her er å utvikle individets og fellesskapets evne til å analysere og problematisere antagelser og maktrelasjoner, å arbeide med nettverk, bygge gjensidig forståelse og fellesskaper og å skape nye og delte muligheter. Det bemyndiger individer og grupper til å arbeide seg fremover i verden slik den er og til å se for seg en verden slik den kan komme til å bli.  Karriereveiledning kan ta en hel rekke former og trekke grunnlag fra mange teoretiske tradisjoner. Men i kjernen er det en meningsfull læringsmulighet som støtter individer og grupper i å vurdere og revurdere arbeid, liv og læring i lys av ny informasjon og nye erfaringer og til å handle både individuelt og kollektivt som et resultat av dette.    Career Guidance for Social Justice: Contesting Neoliberalism Edited by Tristram Hooley, Ronald Sultana, Rie Thomsen, 2017


Laste ned ppt "Fra valg til læring."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google