Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Farmakologisk behandling av psykoser

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Farmakologisk behandling av psykoser"— Utskrift av presentasjonen:

1 Farmakologisk behandling av psykoser
Ved Andreas Landsnes Avdelingsoverlege Psykiatrisk akutt mottak PAM

2 rituell ofring av syndebukk
Pharmakos: rituell ofring av syndebukk

3 psykose mani schizofreni depresjon akutt psykose rus

4 Medikamentfritt tilbud
Samtykkekompetanse

5 Biologi Sosialt Legemidler Bolig, arbeid Psykologisk Samtaler

6 Dobling av psykiske lidelse i USA
Robert Whitaker 2010 Journalist Dobling av psykiske lidelse i USA Økning i bruk av psykofarmaka 20% bruker psykofarmaka i USA

7

8 Psykose (tvang, bivirkninger)
Før 1955 Angst (tilvenning) Depresjon (effekt) Psykose (tvang, bivirkninger)

9 100 år med schizofreni 1895 til 1992 320 studier med pasienter Bedring i løpet av 6 år: % % Nedgang siden 1970

10 psykose mani schizofreni depresjon akutt psykose rus

11 Legemidler ved psykoselidelser
Første episode schizofreni Vrangforestillinger (bisarre) Hallusinasjoner Tankeforstyrrelser Negative symptomer > 1 måned

12 Første episode schizofreni 20% får kun en episode Anbefaler
antipsykotisk behandling i 2 år. Ved tilbakefall anbefales antipsykotisk behandling i 5 år. Abilify, Quetiapin, Zyprexa, Risperdal

13 Schizofreni med og uten medikamentell behandling i dag

14 medikamentell behandling for schizofreni (BJPsych 2015)
14 år med og uten medikamentell behandling for schizofreni (BJPsych 2015) China, Sichuan, Chengdu, landsbygd 510 personer med schizofreni 67 aldri behandlet med antipsykotika Remisjon (recovered): 34% av behandlet med ap 16% av aldri behandlet med ap de som ikke fikk medikamentell antipsykotisk behandling var oftere alene og husløse

15

16 59 pasienter med schizofreni
Martin Harrow 20 års oppfølging schizofreni, hjelper langvarig antipsykotisk behandling? 59 pasienter med schizofreni Chicago

17 (8% av disse hadde psykotiske symptomer) 71% på medisiner
Etter 20 år 29% uten medisiner (8% av disse hadde psykotiske symptomer) 71% på medisiner (68% av disse hadde psykotiske symptomer) Første episode schizofreni 20% får kun en episode

18

19 (8% av disse hadde psykotiske symptomer)
Behandling med antipsykotika og dødelighet ved schizofreni Første episode schizofreni, kjent schizofreni, antipsykotisk behandling og dødelighet (2014) Sverige, nasjonalt registerstudie, 1230 pasienter første episode pasienter med kjent schizofreni Ingen, lav, moderat og høy antipsykotisk dosering Dødelighet 29% uten medisiner (8% av disse hadde psykotiske symptomer)

20

21 Første episode schizofreni ingen ap behandling
Høyest dødelighet 1) ingen behandling 2) høy dosering Første episode schizofreni ingen ap behandling 10 ganger økt dødelighet !! Medikamentfri behandling??

22

23 Lavere dødelighet med antipsykotika og antidepressiva
Betydelig økt dødelighet ved bensodiazepiner

24 May 2018 89 patients 10 years Interpretation: In patients with first-episode psychosis with a full initial response to treatment, medication continuation for at least the first 3 years after starting treatment decreases the risk of relapse and poor long-term clinical outcome.

25 Hva tenker fastlegen på her?
Overvåket 20 år gammel gutt kommer til fastlege ifølge med sin mor som er bekymret for sin sønn. Da han var ferdig på VG3 for 2 år siden var han med venner av og til, men det er blitt gradvis mindre og han oppholder seg nå for det meste foran datamaskinen. Han har gardinene trukket for, røyker hasj daglig og moren må mase på ham for å få ham til å dusje og skifte klær. Sover om dagen og er våken om nettene. Han mener at folk som går på gaten utenfor spionerer på ham. Hva tenker fastlegen på her? Psykose, hasj, urinprøver, medisiner, legges inn?

26 Hva tenker fastlegen på her?
Overvåket 20 år gammel gutt kommer til fastlege ifølge med sin mor som er bekymret for sin sønn. Da han var ferdig på VG3 for 2 år siden var han med venner av og til, men det er blitt gradvis mindre og han oppholder seg nå for det meste foran datamaskinen. Han har gardinene trukket for, røyker hasj daglig og moren må mase på ham for å få ham til å dusje og skifte klær. Sover om dagen og er våken om nettene. Han mener at folk som går på gaten utenfor spionerer på ham. Hva tenker fastlegen på her? Psykose, hasj, urinprøver, medisiner, legges inn? Fastlegen blir enig med pasienten og moren at han skal begynne med antipsykotisk medisin (Seroquel) og slutte å røyke hasj.

27 Er det grunnlag for tvangsinnleggelse?
Overvåket Kommer til kontroll noen uker senere sammen med moren. Ukentlige urinprøver fortsatt positive på cannabis og moren forteller at han nå sover mere om natten og er våken på dagtid. Under din samtale med pasienten mener han fortsatt at noen der ute spionerer på ham og han er lite innstilt på å slutte med hasj. Medisinene liker han heller ikke da han blir trøtt og sløv av dem. Hvor lenge skal han følges opp av fastlegen før han henvises til avdeling for rusmedisin (AFR) eller til poliklinisk behandling ved et distriktspsykiatrisk senter (DPS)? Er det grunnlag for tvangsinnleggelse?

28 Overvåket Etpar uker senere ringer moren og ber om hjemmebesøk da sønnen ikke vil være med til fastlegen. Sønnen er inne på sitt rom og nekter å komme ut. Det er helt mørkt inne på rommet og det lukter stramt kroppslukt. Han svarer ikke på dine spørsmål, men moren opplyser at han har truet sin yngre bror og beskylt ham for å spionere på ham. Tvangsinnleggelse?

29 Diagnose og behandling?
Alkohol 57 år gammel mann, uføretrygdet grunnet langvarig skadelig bruk av alkohol, bor alene, kommer til fastlegen fordi han har begynt å høre stemmer i hodet når han er alene hjemme og han har også en sterk fornemmelse av å være overvåket i hjemmet. Diagnose og behandling?

30 Diagnose og behandling? PEth månedlig for å kartlegge alkoholinntak,
57 år gammel mann, uføretrygdet grunnet langvarig skadelig bruk av alkohol, bor alene, kommer til fastlegen fordi han har begynt å høre stemmer i hodet når han er alene hjemme og han har også en sterk fornemmelse av å være overvåket i hjemmet. Diagnose og behandling? PEth månedlig for å kartlegge alkoholinntak, deretter vurdere antipsykotisk behandling.

31 Psykose eller kognitiv svikt?
Svigerdatter 73 år gammel kvinne bringes til fastlegen av sin svigerdatter. Pasienten er svært sint på svigerdatteren og beskylder henne for å stjele klærne hennes og hun mener også at naboer lusker rundt i hagen om natten. Pasienten har ikke vært hos fastlegen før, men det kommer frem at hun er enke og har tidligere vært helt frisk. Hun mener at svigerdatteren er en person hun slett ikke kjenner og hun vil hjem til sin mann og sine barn (som for lengst er blitt voksne og har flyttet hjemmefra). Psykose eller kognitiv svikt?

32 Psykose eller kognitiv svikt?
Svigerdatter 73 år gammel kvinne bringes til fastlegen av sin svigerdatter. Pasienten er svært sint på svigerdatteren og beskylder henne for å stjele klærne hennes og hun mener også at naboer lusker rundt i hagen om natten. Pasienten har ikke vært hos fastlegen før, men det kommer frem at hun er enke og har tidligere vært helt frisk. Hun mener at svigerdatteren er en person hun slett ikke kjenner og hun vil hjem til sin mann og sine barn (som for lengst er blitt voksne og har flyttet hjemmefra). Psykose eller kognitiv svikt? På MMSE skårer hun 16/30 mest utfall på orientering for tid og sted. Klarer ikke klokketesten. Vil det hjelpe å gi henne antipsykotisk medisin?

33 Psykose eller kognitiv svikt?
Svigerdatter 73 år gammel kvinne bringes til fastlegen av sin svigerdatter. Pasienten er svært sint på svigerdatteren og beskylder henne for å stjele klærne hennes og hun mener også at naboer lusker rundt i hagen om natten. Pasienten har ikke vært hos fastlegen før, men det kommer frem at hun er enke og har tidligere vært helt frisk. Hun mener at svigerdatteren er en person hun slett ikke kjenner og hun vil hjem til sin mann og sine barn (som for lengst er blitt voksne og har flyttet hjemmefra). Psykose eller kognitiv svikt? På MMSE skårer hun 16/30 mest utfall på orientering for tid og sted. Klarer ikke klokketesten. Vil det hjelpe å gi henne antipsykotisk medisin? Risperdal 1 mg x 2 og / eller Sobril 10 mg x 2??

34 Diagnose og behandling?
Stemmer 19 år gammel kvinne kommer til fastlegen fordi hun har begynt å oppføre seg merkelig på bibelskolen. Hun isolerer seg på rommet og vil ikke være med på felles aktiviteter. Hun forteller at hun de siste 5 ukene har sett flere personer inne på rommet sitt når hun er alene, har også hørt flere stemmer som snakker nedsettende om henne og kommenterer det hun gjør. Diagnose og behandling?

35 Diagnose og behandling?
Stemmer 19 år gammel kvinne kommer til fastlegen fordi hun har begynt å oppføre seg merkelig på bibelskolen. Hun isolerer seg på rommet og vil ikke være med på felles aktiviteter. Hun forteller at hun de siste 5 ukene har sett flere personer inne på rommet sitt når hun er alene, har også hørt flere stemmer som snakker nedsettende om henne og kommenterer det hun gjør. Diagnose og behandling? Dette er en første episode schizofreni, tidlig behandling vil bety mye for prognosen. Starte opp med antipsykotisk behandling (Abilify, Seroquel, Risperdal) og henvise til avdeling for tidlig psykose eller distriktspsykiatrisk senter.

36 F20 Schizofreni, første episode. Schizofreni
A1 minst ett første rangs symptomer (tankepåvirkning, tredje persons hørselshallusiansjoner, styringsopplevelser, kroppspåvirkning) eller A2 bisarre vrangforestillinger A3 2 eller flere av følgende a) hallusinasjoner uten affektivt innhold b) tankeforstyrrelser c) kataton atferd d) negative symptomer B Varighet over en måned C Utelukkes affektiv eller organisk årsak

37 Har denne pasienten samtykkekompetanse?
Hellige midler 52 år gammel kvinne med kjent paranoid schizofreni og omfattende religiøse vrangforestillinger kommer til fastlegen for å få fornyet resept på Risperdal tabletter som hun tar hver dag fordi «Gud har gitt meg disse medisinene som gjør at mine tanker blir roligere og jeg sover bedre om natten». Har denne pasienten samtykkekompetanse?

38 Synderen 46 år gammel mann kommer til fastlegen for å få en sykemelding. Han har ikke vært på arbeide på flere dager fordi han orker ikke stå opp om morgenen, våkner tidlig og tenker på alt han har gjort galt tidligere, bekymrer seg over økonomier, mener at familien vil ha det bedre uten ham, men har ingen planer om å ta sitt eget liv. Er han psykotisk?

39 Merkeligere og merkeligere
Geir er en 20 år gammel student, bor i bokollektiv, blir fulgt til fastlegen av en medstudent. Medstudenten forteller at Geir fungerte bra på studiet og fikk gode karakterer de første årene, men det siste halve året har han knapt vært på noen forelesninger. Ligger mye i sengen og ser opp i taket. Han snakker nesten ikke med de andre han bor sammen med, før var han sosial og aktiv. På det siste har de sett at Geir snakker lavt med seg selv. Om kveldene står Geir ofte ute på altanen, hører på musikk og beveger armene som om han dirigerer. Geir forteller at han føler seg fri og i ett med musikken når han gjør dette. Geir har også fortalt sin venn at han er kjæreste med en kvinnelig medstudent Anna, noe denne kvinnen er helt ukjent med. Geir har skrevet mange brev til henne, men disse brevene ligger på Geir sin pult. Under samtalen er Geir velstelt og lite innstilt på samarbeid. Orientert for tid og sted. Han vil ikke ha noe å drikke fordi han mener at det er forgiftet. Han føler seg nedstemt, men sover og spiser bra. Under samtalen benekter han hallusinasjoner for syn og hørsel. Mest sannsynlige diagnose og aktuelle differensialdiagnoser?

40 Ved rusutløste psykoser anbefales en viss tid uten rus.
Hva har vi lært? Ved rusutløste psykoser anbefales en viss tid uten rus. Gjelder alkohol, hasj, amfetamin spesielt. Demens er ikke nødvendigvis en psykose... Første episode schizofreni skal behandles!! Abilify, Seroquel, Zyprexa, Risperdal Samtykkekompetanse er komplisert. Alvorlig depresjon ofte psykotisk

41 Ved rusutløste psykoser anbefales en viss tid uten rus.
Hva har vi lært? Ved rusutløste psykoser anbefales en viss tid uten rus. Gjelder alkohol, hasj, amfetamin spesielt. Demens er ikke nødvendigvis en psykose... Første episode schizofreni skal behandles!! Abilify, Seroquel, Zyprexa, Risperdal Samtykkekompetanse er komplisert. Alvorlig depresjon ofte psykotisk

42


Laste ned ppt "Farmakologisk behandling av psykoser"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google