Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rådgivningstjenesten for Barnehage- og skoleanlegg

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rådgivningstjenesten for Barnehage- og skoleanlegg"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rådgivningstjenesten for Barnehage- og skoleanlegg
Trond Storaker 18. mars 2015 Trond Storaker

2 Rådgivningstjenesten for Barnehage- og skoleanlegg
Et verktøy å starte med, når man ønsker å bedre inneklimaet i barnehager og skoler. Trond Storaker

3 Rådgivningstjenesten består av 3 hoveddeler:
Nettressurs Svartjeneste Nasjonal konferanse

4 Begrepsavklaring Rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg er primært rettet mot beslutningstakere i kommunene. Hensikten er å øke kommunenes bestillerkompetanse. Det er viktig at kommunene som eier, bruker, forvalter og byggherre har kunnskap om materialer og løsninger som er holdbare over tid slik at kommunen ikke bruker unødvendig ressurser på vedlikehold, rehabilitering og ombygging av sine barnehager og skoler. Rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg skal imidlertid også være en tjeneste for alle andre som søker informasjon om barnehage- og skoleanlegg.

5 Nettsted - Adresse http://www.skoleanlegg.utdanningsdirektoratet.no/

6 Svartjenesten (1) Svartjenesten er opprettet for at nettstedets brukere skal kunne få svar på faglige spørsmål knyttet til utvikling av barnehage- og skoleanlegg. Tjenesten er ment som et supplement til nettportalen.

7 Svartjenesten (2) Svartjenesten er en førstelinjetjeneste. Det legges vekt på snarest mulig å etablere en dialog mellom rådgiver og bruker slik at problemstillinger blir avklart og rådgiver kan gi råd om den videre fremgangsmåte, om ikke fullstendig svar kan gis ved første samtale.

8 Svartjenesten (3) Du kan enten henvende deg ved å sende e-post til eller eller ringe telefon eller

9 Større fokus på inneklima og helse
Det primære innholdet i Rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg vil fortsatt være utforming av bygningsmassen. Imidlertid ønsker man å sette et større fokus på inneklimaet både i barnehagene og i skolene.

10 Tiltak for bedre inneklima (temaer fra nettportalen)
Radon målinger i skoler og barnehager Hva er inneklima Symptomer på dårlig inneklima Kartlegging av inneklima Noen risikofaktorer Tiltak for bedre inneklima

11 Miljørettet helsevern og godkjenning av skoler og barnehager
På oppdrag fra Rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg, har Tone Sollien fra Saga Corporate Advisors AS utarbeidet en rapport som belyser kommunenes praksis for godkjenning av skoler og barnehager samt arbeid med miljørettet helsevern i virksomhetene, se nettstedet:

12 Krafttak for et bedre miljø i skolen
– Hva skal til for å få alle skolene godkjent? Et landsomfattende kursprogram som tar sikte på å styrke det miljørettede helsevernet i skolen er kommet godt i gang i løpet av Det er Helsedirektoratet, sammen med Utdanningsdirektoratet og Arbeidstilsynet som har utarbeidet kursrekken og som står ansvarlig for gjennomføringen. Se nettsiden: Direktoratet for Byggkvalitet er nå også med i Krafttaket.

13 Tilknytning til OECD I 2015 vurderes Norsk medlemskap i Centre for effective learning environment (CELE) tilknyttet OECD. Det er Rådgivningstjenesten (representert ved Norconsult), KS og Utdanningsdirektoratet som blir kontaktene i Norge. Medlemskap vil bl.a. gi tilgang til OECD sine verktøy for utvikling av fysisk læringsmiljø i barnehager og skoler, samt gi mulighet til selv å spille inn bestillinger til temaer som er aktuelle i et norsk perspektiv.

14 Rådgivningstjenesten i framtiden
Rådgivningstjenesten vil i løpet av året få en oppdatering (redesign av nettressursen, severbytte , osv). Kanskje ressursen vil endre navn og kalles: Rådgivningstjenesten for fysisk læringsmiljø? Vi vil se på mulighetene for at representanter fra Norconsult vil kunne delta på samlingene i trinn 2 i Krafttiltaket. De vil da kunne presentere nettressursen og vise praktiske videosnutter på hvorledes man kan utbedre problemer med f eks fukt, råte, dårlige lyd og lys forhold, luftkvalitet, ventilasjonssystemer, osv.

15 Clever Classrooms Professor Peter Barrett ved University of Salford i Manchester har ferdigstilt resultatene fra sin forskning om bygningsmassen til skolene sett i relasjon til læringsutbytte, se: Skolens fysiske utforming forklarer om lag 16 % av variasjonene i læringsutbytte. Utformingen av klasserommene har mer å si enn selve utformingen av bygningene. Godt inneklima (lysforhold, luftkvalitet, fukt og ventilasjon) er av de faktorer som har betydning.

16 Det fysiske læringsmiljøet - historisk oversikt
På 80-tallet: Datarom, i dag er det sjelden med datarom På 80- og 90-tallet: Arealer til SFO, i dag sambruk skole og SFO I 1997: 6-åringene inn i skolen, lekeareal, nå benyttes til annet Midt på 1990: Vestibyler i byskolene, et sikkerhetstiltak Etter 2000-årsskiftet: Større garderober, ren og skitten sone, «sokkeskoler» Kantiner sentralt i samlingsarenaer, fokus på kosthold, Uteareal med fokus på helse, forebygge overvekt Større kontorplasser for lærere Skolebygg som lokale kulturhus om ettermiddagen Desentraliserte toaletter

17 Det fysiske læringsmiljøet - trender i dag
Flere grupperom for undervisning og elevsamtaler Fleksibilitet i rommenes størrelse, foldevegger med høye lyd krav Innvendige glassvegger, sosial kontroll og kontakt samt dagslys inn i ellers mørke kjernearealer i bygningene.


Laste ned ppt "Rådgivningstjenesten for Barnehage- og skoleanlegg"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google