Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ovid Training Department

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ovid Training Department"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ovid Training Department
Avansert søk i OvidSP Ovid Training Department 1. Velkommen til denne presentasjonen hvor vi skal lære om avansert søk på Ovid SP plattformen.

2 Agenda Dette skal vi gå gjennom i dag:
Oversikt over avansert søk (Advanced search) Hvordan forberede en god søkestrategi Søk etter temaoverskrift (Subject Heading) Kontrollert vokabular, tre Utvide, avgrense, omfang Underoverskrifter Søk med nøkkelord Kombiner søk med boolske uttrykk Hvordan bruke avgrensninger (Limits) Søkestrategier Resultat med linker Hvordan lagre søkestrategien din Brukerstøtte og veiledning I løpet av denne treningen vil vi gi et overblikk i hvordan du bruker avansert søk (Advanced search), samt gå gjennom noen utvalgte søkestrategier og spesielle funksjoner i Ovid. Denne siden gir oversikt over hovedtemaene som vil bli gjennomgått i denne veiledningen. Mot slutten av veiledningen vil en videodemonstrasjon bli gjort tilgjengelig.

3 Avansert søk, overblikk
Avansert søk brukes for helhetlige søk Vi anbefaler å søke i en database av gangen Kombinasjon av temaoverskrifter og nøkkelord (Subject Headings/Keywords) “steg-for-steg” tilnærming nødvendig Veiledning tilbyr avansert søk i Medline Avansert søk er det foretrukne valget for å utføre et helhetlig og veldefinert søk. Vi anbefaler sterkt å søke i en database av gangen når du bruker avansert søk Avansert søk bruker en kombinasjon av temaoverskrifter (Subject Headings) og nøkkelord (Keywords)- vi vil forklare begge disse i denne veiledningen. En strukturert steg-for-steg tilnærming er brukt for avansert søk. Denne er veldig forskjellig fra metoden som brukes i enkelt søk (Basic search) Denne veiledningen tar for seg avansert søk i databasen «Medline Fully Indexed Database 1946 to Present». Andre databaser i OvidSP vil ha veldig lik funksjonalitet.

4 Hvordan utforme en god søkestrategi?
“Warfarin treatment for heart failure in men” Søk på konsepter i avansert søk For eksempel “Warfarin”, Heart failure”, “treatment”, “male”… Sjekk om et begrep eksisterer som temaoverskrift (Subject Heading) “Subject Heading” finner alle artikler innenfor gitt tema Øker sjansen for relevant resultat Denne veiledningen vil bruke samme søk som veiledningen for enkelt søk (Basic Search). I enkelt søk var det mulig å skrive inn hele setningen “Warfarin treatment for heart failure in men”. I avansert søk er vi avhengig av en annerledes og mer nøyaktig fremgangsmåte. I avansert søk bruker vi kun individuelle søkeord og begreper (se skjermdump under) Når vi gjør dette sjekker søkemotoren om begrepet eksisterer som temaoverskrift i det kontrollerte vokabularet i den gitte databasen. Temaoverskrift (Subject Headings) er en god og konsekvent metode for å finne alle artikler innenfor et gitt tema, uavhengig av hvilke ord som ble brukt av orginalforfatteren. Ved å bruke temaoverskriftene øker du betydelig sjansen du har for å finne relevante resultater.

5 Søk på temaoverskrift (Subject Heading)
Skriv inn et begrep inn i søkefeltet Pass på at “Map Term to Subject Heading” er krysset av ‘Mapping’-funksjonen vil deretter foreslå de beste treffene Skriv et begrep inn i søkefeltet, for eksempel “Warfarin”, “Heart Failure” eller “Men” Pass på at “Map Term to Subject Heading” er krysset av; dette betyr at du ønsker å sjekke om begrepet eksisterer som en temaoverskrift i det kontrollerte vokabularet i databasen. Klikk på søk (Search) for å fortsette Kartleggingsverktøyet vil vise de beste treffene for ditt begrep, her får du muligheten til å velge de mest korrekte konseptene for ditt søk ved å krysse av for «select». IKKE klikk på fortsett (Continue). Klikk på en av de markerte temaoverskriftene for å fortsette gjennom kartleggingstreet.

6 Tre: Kontrollert vokabular
Alle temaoverskrifter kan sjekkes under kategorier Alle temaoverskrifter (Subject Headings) finnes i alfabetisk rekkefølge i kategoriene i treet. Treet vil automatisk utheve det valgte begrepet. Alle begrep som er relatert til din spesifikke temaoverskrift vil vises under med innrykk. Antallet artikler som er indeksert med en spesifikt temaoverskrift (Subject Heading) kan finnes i kolonnen «HITS»

7 Verktøy: Utvide, fokusere, sjekke omfang
Kryss av “Explode” for å inkludere ALLE begrepene Kryss av “Focus” for å begrense til artikler der “Heart Failure” er hovedtema eller -fokus Kryss av “Scope Note” for å se definisjonen av et begrep Kryss av boksen ved siden av «Heart Failure» merket med «Explode» hvis du ønsker å inkludere ALLE de spesifikke begrepene under i søket ditt. Dette vil øke antallet «HITS» Kryss av boksen merket «Focus» hvis du ønsker å se KUN de artiklene hvor «Heart Failure» er hovedtema eller hovedfokus. Dette vil redusere antallet «HITS» Kryss av «Scope Note» for å se definisjonen av en temaoverskrift Du MÅ ikke bruke «Explode» eller «Focus» i ditt søk, men det kan være en god hjep for å definere søket. Klikk på «Continue» når du er ferdig.

8 Underoverskrifter (Subheadings)
«Subheading» avgrenser «subject heading» til å gjelde definerte områder Underoverskrifter kan avgrense søk betydelig Underoverskrifter hjelper til med å avgrense temaoverskriften din ved å gi deg mulighet til å velge spesifikke områder. Husk at underoverskriftene ikke nødvendigvis vil være de samme for hver temaoverskrift. Hvis du ikke er sikker på hvilken underoverskrift du skal velge anbefaler vi å velge alle ved å klikke «continue» Hele prosessen er gjentatt for neste temaoverskrift, for eksempel «Warfarin»

9 Søk ved bruk av nøkkelord
Nøkkelord brukes dersom ingen «subject headings» eksisterer Søk på begrepene kun i utvalgte felt Trunkering kan brukes til å finne alle mulige endinger F.eks.. adolescen* = adolescent, adolescents and adolescence Anbefalt: Ikke kryss av «Map Term to subject heading» Både nøkkelord og temaoverskrift kan brukes i avansert søk Bruk nøkkelord når ingen temaoverskrift eksisterer (dette kan være tilfellet med veldig nye eller spesifikke tema). Nøkkelord gjør det mulig å lete etter begrepet ditt kun i databasenes definerte felt. Trunkering kan brukes for noen begreper og er nyttig for å finne alle mulige endinger på ordet du søker etter. Bruk asterisk for trunkering av begrep. For eksempel: Adolescen* vil gi resultater både med adolescent, adolescents and adolescence. For nøkkelordsøk anbefales det å IKKE krysse av for «Map Term to Subject Heading».

10 Kombinere søk med boolske uttrykk
Velg søk ved å krysse av boksen til venstre Klikk på «AND», «OR» for å kombinere søk Vi kan se søkene vi har gjort i søkhistorikken. Vi må kominere disse for å finne artikler som inneholder alle våre tre hovedkonsepter; «Heart Failure», «Warfarin» og «Dabigatran». Velg søk ved å krysse av boksen til venstre for søket. Kombiner søk ved å bruke de boolske uttrykkene «And» eller «or». Disse finner du under søkehistorikken, se skjermdump. I dette eksempelet har vi kombinert søk med to Boolske uttrykk. Søk 5 i denne søkehistorikken vil nå søke etter artikler som inneholder «Warfaring» eller «Dabigatran» eller begge to, og der sykdommen «Heart failure» er diskutert.

11 “Limits” for å avgrense søk
Bruk «Limits» for å avgrense resultatene dine «Limits» brukes kun etter gjennomført søk «Limits» finner du under feltet for «Advanced Search» «Limits» tillater deg å avgrense resultatene dine videre. Medline har mange tilgjengelige «limits» og de er der for å hjelpe deg med å fokusere søket ditt for eksempel på en pasientgruppe, publikasjonstype eller dato. Kun bruk «limits» mot slutten av søket ditt etter at du har kombinert søkene dine. «Limits» finner du under søkefeltet i «Advanced Search». Den blå boksen vil vise de mest vanlige begrensningene. Dersom du ønsker flere alternativer kan du klikke på «additional Limits» for å se alle begrensningsmulighetene for den gitte databasen.

12 Søkestrategi Du kan nå se hele søkestrategien din
Du kan nå se den komplette søkestrategien for vårt eksempel. Hvis du ikke kan se alle søkeresultatene kan du klikke «expand» til høyre for søkene. Du har muligheten til å fjerne et søk du ikke lenger trenger i søkehistorikken din. Dette gjør du ved å krysse av boksen til venstre for søket for så å klikke på «remove selected». Skroll ned på siden for å se de 81 resultatene av dette søket.

13 Resultater med lenker På Resultatsiden kan vi se de 81 relevante artiklene for vårt søk. Legg merke til linkene som vises i boken til høyre for hver artikkel. Klikk på “Complete Reference” for å se et bibliografisk overblikk over artikkelen, dette er den komplette kildeinformasjonen. Klikk på lenken til “Ovid Full Text” eller “Full Text» (dersom mulig) for å gå direkte til fulltekstversjonen av artikkelen. Klikk på “Find Similar” for å søke etter begreper og synonymer fra den aktuelle tittelen i andre titler. Klikk på “Find Citing Articles” for å finne tidsskrifter publisert av Ovid som siterer den aktuelle artikkelen. Flere lenker er tilgjengelig avhengig av kundens ønsker for konfigurasjon av nettsiden.

14 Lagring av søkestrategi
Du har muligheten til å lagre søkestrategien din i Ovid Medline. Klikk på “Save Search History”-knappen. Du vil da bli bedt om å logge inn på din personlige konto med brukernavn og passord. Hvis du ikke har en personlig konto vil du få muligheten til å sette opp en. Du må gi søkehistorien din et navn. Du vil få muligheten til å lagre det PERMANENT på Ovids server. Neste gang du vil hente frem søkehistorien din klikker du på “VIEW SAVES”-knappen oppe til høyre i boksen som heter “SEARCH HISTORY”. Finn søket du ønsker å bruke, velg det og klikk på “Run” for å se det i søkehistorieboksen for din valgte database. Den lagrede søkehistorien vil alltid bli oppdatert med nye resultater.

15 Brukerstøtte og veiledning
Nytt ressurs senter med flere språk tilgjengelig [click on]. Gratis øvelser, videoer og brukerveiledninger I OvidSP, klikk på “Support & Training” Flerspråklig brukerstøtte kan kontaktes direkte på Ovid har en ny side med treningsressurser på flere språk. Her kan du registrere deg for tilgang til gratis, nettbaserte trening, se videoer og veiledninger (som denne), laste ned brukermanualer og mye mer. Klikk på denne linken for å bli tatt direkte til denne siden: Free Training, Videos, User Guides Du kan også få tilgang til ressurssenteret fra OvidSP, bare klikk på «Support & Training»-linken på toppen av siden. Husk å kontakte vår brukerstøtte dersom du trenger hjelp på -

16 For mer informasjon, kontakt support@ovid.com Takk!
Spørsmål? For mer informasjon, kontakt Takk! Takk for din oppmerksomhet i løpet av denne veiledningen Hvis du har spørsmål angående søk i Ovid, ta gjerne kontakt på


Laste ned ppt "Ovid Training Department"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google