Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Varför vi har världens störste torskbestånd i Barents hav - om arbetet för uthålligt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Varför vi har världens störste torskbestånd i Barents hav - om arbetet för uthålligt"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Varför vi har världens störste torskbestånd i Barents hav - om arbetet för uthålligt
fiske i Norge Line Kjelstrup, Norges sjømatråd

3 Agenda Om Norges sjømatråd i Sverige Den svenska fiskkonsumenten
Prinsipper i norsk fiskeriforvaltning Status torsk i Barentshav.

4 Norges sjømatråd Den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation
Ett statligt aktiebolag som ägs av det norska fiskeri- och kustdepartementet Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur Norges sjømatråd har sitt huvudkontor i Tromsø samt kontor i tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige EFF markedsfører norsk sjømat på vegne av norsk sjømatnæring. 51,6 mrd kroner 2,3 mill tonn 31 mill måltider

5 SJØMATRÅDET I VERDEN Tromsø Stockholm Moskva Paris Hamburg Madrid
Milano Boston Beijing Lisboa Tokyo Singapore Sjømatrådet har utekontorer i 12 land: USA, Boston Brasil, Rio de Janeiro Frankrike, Paris Spania, Madrid Portugal, Lisboa Italia, Milano Tyskland, Hamburg Russland, Moskva Kina, Beijing Japan, Tokyo Singapore, Singapore Siste nyåpninger er i Stockholm, Sverige Rio de Janeiro

6 Norska exporten av SJÖMAT 2012
Ti største markeder for sjømat i 2011

7 varumärkeT norsk sjømat
NATURFÖRHÅLLANDEN TRADITION Alle foto: Johan Wildhagen © Norges sjømatråd, 2010 Til høyre: Merkekapitalen til norsk sjømat og NORGE-logoen er bygd opp rundt tre verdier Posisjonering norsk sjømat: Naturgitte forutsetninger: Norge har naturgitte forutsetninger for å være en av verdens fremste sjømatnasjoner. Kaldt, klart hav. Fjell og kyst. Menneskene og havet: I Norge er det lange tradisjoner for å utnytte ressursene i havet og menneskene langs kysten utnytter ressursene med respekt og kunnskap bygd opp gjennom generasjoner. Menneskene har over tid bygd opp kompetanse og moderne teknologi – ”Craftmanship” – for utnyttelse av ressursene i havet. Bærekraft: Norsk utnyttelse av ressursene i havet er basert på forsvarlig og strengt regulert forvaltning. Ressursene i havet er varige, fornybare verdier som har blitt utnyttet gjennom generasjoner. HÅLLBARHET

8 Top 10 species (volume all type of products)
Source: GFK/Norwegian Seafood Council

9 Viktigast vid köp av fisk (totalt)
1. Kvalitet 84 % 2. Pris  69 % 3. Ursprung 65 % 4. Miljömärkning 55 % 5. Ekologiskt producerad 41 % 6. Varumärke 35 % Kilde: Sjømat 2013

10 7 av 10 äter fisk varje vecka
Så många som 7 av 10 svenskar äter fisk minst en gång i veckan och fler än var tredje person (36 procent) minst två gånger i veckan. Bara 4 procent av personerna i undersökningen äter fisk mer sällan än en gång i månaden. Det finns tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper. Ju äldre man är, desto oftare äter man fisk.

11 konsumtion hemma av sjømat (hushåll KG/år)
household 2011 (kg per HH product weight) Estimates of homec onsumption per Spain Norway France In all countries this weight has gone down was a good year and 2011 a bad year. Sweden UK Germany Source: GfK/Europanel/NSC

12 Våra 10 vanligaste rätter står för 75% av vardagsmaten i 2012
Pannbiff 2,1% Pannkaka 2,1% Köttgryta 2,2% Soppa 2,4% Kött med tilbehör 3,4% Korv stroganoff 3,3% Korv med pasta 5,0% Kyckling 7,5% Fisk 8,4% Spagetti ock köttfarssås 13,4%

13 Norsk fiskeriforvaltning

14 Norsk fiskeriforvaltning
Tre pilarer for bærekraftig virksomhet FNs modell for bærekraftig forvaltning definert av Bruntlandkommisjonen i 1987 Norsk fiskeriforvaltning er basert på prinsippet om optimal og bærekraftig ressursutnyttelse – dvs å utnytte ressursene til det fulle på en måte som gjør at også framtidens generasjoner kan ha glede av dem. Hensynet om bærekraftig virksomhet innebærer også at virksomheten skal være økonomisk og sosialt bærekraftig. Fiskeri- og havbruksforvaltning skal ivareta hensyn om arbeidsplasser langs norskekysten og sørge for økonomisk levedyktig virksomhet samtidig som at virksomheten foregår på en miljømessig bærekraftig måte.

15

16 THE COD STORY Source: Institute of Marine Research

17 Forbud mot utkast Forbud i Norge siden 1987
Først torsk, nå alle kommersielle bestand Tiltak for å unngå å få uønsket fisk i fangsten: Realistiske kvotegrunnlag Bifangstkvoter og selektive redskaper Skifte av fiskefelt Stenge fiskeområder Skagerak – ny avtale i riktig retning!

18 Är det skillnad på torsk och torsk?

19 THE COD STORY Source: Institute of Marine Research

20

21

22

23 Torsk blir rödlistad 2008

24

25 Norsk torsk fiskes i sesong
Som dere ser på den skarp røde --- sesongtoppen i år er mer ekstrem enn noensinne Mars tonn Mars nesten tonn fersk torsk på land i vårt distrikt I 2012 ble 84 % av den norske ferske torsken som landes i – ble landet innen utgangen av april!!

26 Vad är skrei? Skrei är en torsk i sina bästa år.
Den tillhör den norsk-arktiska stammen (Gadus morhua). När torsken blir könsmogen går den ner till norska kusten för att leka. Då blir torsken en skrei. Det är cirka en halv miljard skrei som leker utanför norska kusten. Cirka 90 % återvänder till Barens hav. Så skreifisket har liten betydelse för torskbeståndets fortlevnad.

27 Var sker skreifisket? Endast vi norska kusten. Cirka 40% leker utanför
Lofoten och Vesterålen, men lekområdet sträcker sig från Mørekusten i söder till Finnmarkskusten i norr. Var sker skreifisket? Endast vi norska kusten. Cirka 40% leker utanför Lofoten och Vesterålen, men lekområdet sträcker sig från Mørekusten i söder till Finnmarkskusten i norr. Winter season ground (y4 and older) Spawning grounds Feeding grounds (y4 and older) Migration route to spawning grounds Growth area (y1- y3)

28

29 oppsummering Løft den fisken som en vet er holdbar
Ursprung er viktig for konsument Skille mellom B2B og B2C kommunikasjon Farvel til FAO27 – Hurra! Nyt Skreien og velg norsk torsk.

30

31 Forbud mot utkast Forbud i Norge siden 1987
Først torsk, nå alle kommersielle bestand Tiltak for å unngå å få uønsket fisk i fangsten: Realistiske kvotegrunnlag Bifangstkvoter og selektive redskaper Skifte av fiskefelt Stenge fiskeområder Skagerak – ny avtale i riktig retning!

32 THE COD STORY “The Barents Sea COD fishery is a success story that should be celebrated and used as a leading example for fisheries managers across the world. In order to recover all Atlantic cod populations we have to see similar management measures being implemented elsewhere.” Rasmus Hansson, CEO of WWF-Norway,September 13th 2010 ”The reasons for this success are many; one is that Norwegian fisheries management is simply world class.. (…)”, Camiel Derichs, Marine Stewardship Council, April 28th 2010 – commenting the MSC-certification on North-East Arctic COD. “A (…) contributory factor to the growth in stocks of Norwegian COD may well be that we have succeeded in reducing illegal fishing in the Barents Sea,” Liv Holmefjord, Norway’s director of Fisheries , May 13th 2011

33 Management and technical regulations of the fishery
Due to efficient control measures and international cooperation, the IUU fishing has decreased and has since 2009 been close to zero. Parts of the international catch control systems have not been fully efficient, and considerable amounts of unreported catches in excess of quotas was revealed for the years International effort is made to solve these problems, and the introduction of the port state control regime in the North Atlantic from 1st of May 2007 has probably been the main reason for the strong decrease in unreported catches. In addition to quota regulations there are regulations aiming at protecting young fish; minimum catching size (44 cm in Norwegian waters), sorting grid with minimum bar spacing in groundfish trawl, and minimum mesh size in trawl, Danish seine and gill net. If catches contain more than 15 per cent (by numbers) of undersized fish that particular fishing ground is temporarily closed. Discarding of commercial species is not allowed. By-catches of cod in other fisheries are covered by the total cod quota. By-catches of cod in the shrimp trawl fishery are minimized by use of sorting grid and by closing areas. A 20 nautical mile zone around Bear Island and areas with corals are permanently closed for fishing.

34 Større torsk i årene som kommer
Stor fisk - varig situasjon med F=0.40 Source: Institute of Marine Research

35


Laste ned ppt "Varför vi har världens störste torskbestånd i Barents hav - om arbetet för uthålligt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google