Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Det spanske saltfiskmarkedet og mulighetene for norske bedrifter.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Det spanske saltfiskmarkedet og mulighetene for norske bedrifter."— Utskrift av presentasjonen:

1 Det spanske saltfiskmarkedet og mulighetene for norske bedrifter.
Knut Bjørn Lindkvist, Institutt for geografi, Universitetet i Bergen, Torbjørn Trondsen, Norges fiskerihøgskole, UiT Det spanske saltfiskmarkedet og mulighetene for norske bedrifter. Et NFR prosjekt over 3 år ( )

2 Hvorfor saltfiskmarkedet
Store deler av katolske forbrukere i Spania, Portugal, Italia og Brasil er storforbrukere av saltet torsk særlig i fastetiden 60% av all norsk fangst av torsk eksporteres som saltfisk og klippfisk til disse markedene Store deler av eksporten går ubearbeidet til videre foredling i utlandet Island har vist at det er mulig å øke verdiskapningen av saltfisk ved eksport av mer lettsaltede produkttyper tilpasset moderne forbrukere Det spanske markedet går foran

3 Source: Seafood Norway May 2006

4

5 Source: Seafood Norway May 2006

6 1. Prosjektmål Undersøke forandringene i det spanske saltfiskmarkedet
Undersøke hvordan norske produsenter tilpasser seg utviklingstrendene i Spania. Utvikle strategier for å styrke norske posisjon i det spanske saltfiskmarkedet

7 Antagelser/ Hypoteser
Kreftene som driver fram omstillingen i produksjonskjeden for saltfisk er de sosio-institusjonelle prosessene i konsument- markedene, verdikjeden i saltfiskproduksjonen og konkurransen om råstoffet Andre drivkrefter er de teknologiske og institusjonelle forandringene som også øker de samfunnsøkonomiske konsekvensene Situasjonen for nordmennene er også påvirket av styringsstrukturen i næringen

8

9 Deltakere i prosjektet
Universitetet i Bergen (Lindkvist) Universitetet i Tromsø/ Fiskerihøgskolen (Trondsen) SINTEF Fiskerier og akvakultur (Lorena Gallart) Technical University of Valencia, Spain Vardø Videregående skole (tidl. Statens Fagskole for Fiskeindustri i Vardø) Høgskolen i Finnmark, Alta Bedriftene: Storbukt Fiskeindustri AS, Honningsvåg Norfra AS Tromsø Norges Råfisklag Eksportutvalget for Fisk

10 Nytte den enkelte bedrift har av prosjektet:
Nærkunnskap om det spanske markedet og spanjolenes strategier Utprøving av nye produkter og nye metoder for spesifikke markeder Forsøk med redskaps- og råstoffbruk for etterspurte produkter  merverdi for fiskere og bedrifter Praktisk skolering av egne medarbeidere i Saltfisk-skolen i Spania Etablering av spansk-norske nettverk Deltakelsen på konferanser/ workshops er gratis for våre samarbeidspartnere

11


Laste ned ppt "Det spanske saltfiskmarkedet og mulighetene for norske bedrifter."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google