Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

© KIS Skolen Hermod Pettersen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "© KIS Skolen Hermod Pettersen"— Utskrift av presentasjonen:

1 © KIS Skolen Hermod Pettersen
Bruksanvisninger © KIS Skolen Hermod Pettersen

2 Hva kreves? BRUKSANVISNING For svingkran Nr. 1
Bruk alltid sunn fornuft ved anvendelse av kranen. Gå ikke under hengende last. Forlat ikke kranen med last i kroken. Kranen må bare betjenes av kompetent personell. Kranprodusenten AS 1. DOKUMENTASJON 1,1 Bruksanvisning 1,2 Siste kontrollrapport 1,3 Samsvarserklæring 1,4 Sertifikat form 3/ Bruksattest Trenger vi egentlig bruksanvisning? Erfarne kontrollører kan vel dette?

3 Nymontert og sertifisert??????
MONTERING

4 Arbeidsmiljøloven § Produsenter, leverandører og importører av maskiner og annet arbeidsutstyr Med maskiner og annet arbeidsutstyr som nevnt i første ledd skal det følge nødvendig og lett forståelig skriftlig bruksanvisning på norsk om transport, oppstilling, betjening og vedlikehold. § 17. Produsenter, leverandører og importører av tekniske innretninger og utstyr. Det skal følge med nødvendig og lett forståelig skriftlig rettleiing på norsk om transport, oppstilling, betjening og vedlikehold.

5 Utførelse av arbeid § 8-7. Sakkyndig kontroll av arbeidsutstyr Sakkyndig virksomhet skal kontrollere at arbeidsutstyret er i samsvar med kravene til arbeidsutstyr i henholdsvis forskrift om utførelse av arbeid kapittel 13 og til maskinforskriften 20. mai 2009 nr. 544 vedlegg I, er fullt forsvarlig montert, oppstilt, vedlikeholdt og passet. Den sakkyndige kontroll skal særlig omfatte: a) kontroll av de deler av arbeidsutstyret som har betydning for sikkerheten og arbeidsmiljøet og som vil være utsatt for slitasje, sprekker, skader, korrosjon og lignende, b) funksjonskontroll med passende last, c) kontroll av verneinnretninger, d) kontroll av at de instruksjoner for bruk, drift og vedlikehold som er av betydning for sikkerheten, er tilstede. Sakkyndig virksomhet skal dokumentere kontrollen og attestere at det er fullt forsvarlig å bruke arbeidsutstyret.

6 Normer for kontrollomfang
3 SAKKYNDIG FØRSTEGANGSKONTROLL 3.1 Formål Førstegangskontrollen skal bekrefte at sammenstilling/installasjon og bruk av utstyret stemmer over-ens med spesifikasjoner omforent med og fremskaffet av fabrikant/bruker, og at utstyret kan tas i sikkert bruk. 3.3 Dokumentkontroll Følgende dokumenter skal kontrolleres av en sakkyndig virksomhet: Identifikasjon og generell beskrivelse av utstyret, inklusiv utstyrets oppstilling/montasje Instruksjonsmanualer Spesifikke instruksjoner for oppstilling/montasje, vedlikehold og bruk Samsvarserklæring, sammenstillingserklæring og hvis nødvendig, produsentsertifikater inklusiv opplysninger fra prøvebelastning av løfteutstyret Hoved-/layouttegninger hvis nødvendig Elektriske, hydrauliske og pneumatiske diagrammer Beskrivelse av tau-/kjettingarrangementer for løfteutstyr Beskrivelser av fundamenter Samsvarskontroll

7 Normer for kontrollomfang
3 SAKKYNDIG FØRSTEGANGSKONTROLL 3.4 Stedlig kontroll Sakkyndig virksomhet skal forvisse seg om at dokumentene for utstyret som skal kontrolleres, er tilgjengelige. Kontrollen skal minimum inneholde følgende: Kontroll av installasjon og verifikasjon av bruk Kontrollen skal vise at: utstyret er i overensstemmelse med medfølgende dokumenter utstyret kan operere sikkert i de forskjellige bruksområdene montering og forholdene for bruk av utstyret stemmer overens med fabrikantens spesifikasjoner alle varselskilt/-symboler og andre nødvendige bruksinstruksjoner er riktig plassert og tydelig

8 Normer for kontrollomfang
5 Periodisk sakkyndig kontroll 5.1 Formål Hensikten med periodisk sakkyndig kontroll er å avdekke: alle defekter eller modifikasjoner som virker inn på fortsatt sikker bruk av utstyret og som krever snarlig utbedring, før videre bruk. andre defekter eller modifikasjoner som ikke virker inn på fortsatt sikker bruk av utstyret, men som kan gi fremtidige feil. om et forsvarlig vedlikehold, som har betydning for helse, miljø og sikkerhet, er gjennomført. 5.3 Dokumentkontroll Følgende dokumenter skal kontrolleres av en sakkyndig virksomhet: Identifikasjon og generell beskrivelse av utstyret, inklusiv utstyrets montering/oppstilling. Instruksjonsmanualer Spesifikke instruksjoner for montering, vedlikehold og bruk Sikkerhets- og vedlikeholdsloggbøker, der dette kreves. Attest fra siste periodiske sakkyndige kontroll. Andre relevante spesielle kontrollrapporter.

9 Krav ? Inneholder krav til bruksanvisninger for maskiner og løfteredskap. Ordet bruksanvisning forekommer 47 ganger i maskinforskriften.

10 1.3.2. Risiko ved brudd under drift
Forskjellige seksjoner av maskiner og forbindelsene mellom dem skal tåle de påkjenningene de blir utsatt for under bruk. Materialene som blir brukt, skal være tilstrekkelig holdbare for det arbeidsmiljøet produsenten eller dennes representant har forutsatt at maskiner skal brukes i, særlig når det gjelder forhold som tretthet, aldring, korrosjon og slitasje. I bruksanvisningen skal produsenten opplyse om hvor ofte og på hvilken måte maskiner skal etterses og vedlikeholdes av sikkerhetsmessige grunner. Produsenten skal eventuelt gi informasjon om hvilke deler som blir nedslitt, og kriterier for utskifting. ………………………………. § 207 Risiko for brudd under drift (I Guiden til direktivet) Tredje avsnitt i punkt tar hensyn til den kjensgjerning at maskindeler som er utsatt for slitasje som kan medføre brudd, eventuelt skal kontrolleres regelmessig av brukeren og repareres eller skiftes ut ved behov. Bruksanvisningen skal gjengi hvilken type kontroll som skal utføres på slike deler (feks. visuelle kontroller, funksjonskontroller eller tester), hyppigheten av slike kontroller (feks. antall i henhold til antall drift-cyklusser eller varigheten av bruken) og kriterier for reparasjon eller utskifting av de aktuelle delene.

11 1.7.4 Bruksanvisning Alle maskiner skal være utstyrt med en bruksanvisning. Bruksanvisningen skal utarbeides på et eller flere av de offisielle EØS-språkene i det medlemslandet som maskinen settes i omsetning eller tas i bruk. Bruksanvisningen som følger maskinen skal være en ≪Original bruksanvisning≫. Når den ≪Originale bruksanvisningen≫ må oversettes til norsk, jf. første ledd, skal også den originale bruksanvisningen følge vedlagt. Vedlikeholdsinstrukser som er beregnet for bruk av spesialisert personell, som utfører arbeid for produsenten eller dennes representant, skal være utarbeidet på et av de EØS-språkene som dette personellet forstår. Bruksanvisningen skal utarbeides i henhold til følgende prinsipper: (se og )

12 1.7.4 Bruksanvisning av bruksanvisning
Generelle prinsipper for utarbeidelse av bruksanvisning a) Bruksanvisningen skal utarbeides på ett eller flere offisielle EØS-språk. Påskriften ≪Original bruksanvisning≫ skal stå på den eller de språkutgaver som produsenten eller dennes representant påtar seg ansvaret for. b) Hvis det ikke finnes noen ≪Original bruksanvisning≫ på brukslandets EØSspråk, skal produsenten eller dennes representant, eller den som markedsfører maskinen i det aktuelle språkområdet, sørge for en oversettelse til det eller de aktuelle språkene. På disse oversettelsene skal det stå: ≪Oversettelse av den originale bruksanvisningen≫. c) Bruksanvisningens innhold skal ikke bare dekke maskinens tilsiktede bruk, men skal også ta høyde for enhver feilbruk som med rimelighet kan forutses.

13 1.7.4.2. Bruksanvisningens innhold
Alle bruksanvisninger skal minst inneholde følgende relevante opplysninger: a) produsentens firmanavn og fulle adresse, eventuelt navn og adresse på dennes representant b) maskinens betegnelse slik det framgår av selve maskinen, unntatt serienummeret (jf. nr ) c) EF-samsvarserklæringen eller et dokument som gjengir innholdet av EF-samsvarserklæringen og maskinens kjennetegn, eventuelt uten serienummeret og underskriften d) en generell beskrivelse av maskinen tegninger, diagrammer, beskrivelser og forklaringer som er nødvendige for bruk, vedlikehold og reparasjon av maskinen og for å kontrollere om den fungerer korrekt f ) en beskrivelse av den eller de arbeidsplasser hvor operatørene kan forventes å oppholde seg

14 1.7.4.2. Bruksanvisningens innhold
g) en beskrivelse av maskinens tilsiktede bruk advarsler om måter som maskinen ikke må brukes på, men som erfaringen viser kan forekomme i) instruksjoner for montering, oppstilling og tilkobling, herunder tegninger, diagrammer og festeinnretninger, og beskrivelse av den rammen eller installasjonen som maskinen skal monteres på j) instruksjoner om installasjon og montasje slik at støy og vibrasjoner kan reduseres k) instruksjoner for levering til bruk og bruk av maskinen og om nødvendig instruksjoner for opplæring av operatørene l) opplysninger om resterende risikoer som fortsatt består selv om tiltak for sikker konstruksjon, beskyttelsesinnretninger og supplerende vernetiltak er gjennomført m) instruksjoner om vernetiltak som brukeren skal gjennomføre, herunder eventuelt om personlig verneutstyr som skal stilles til rådighet

15 1.7.4.2. Bruksanvisningens innhold
de viktigste kjennetegn for verktøy som kan monteres på maskinen o) hvilke vilkår som må være oppfylt for at maskinen oppfyller kravet om stabilitet under bruk, transport, montering, demontering når den er ute av bruk, under prøving eller ved forutsigbart havari p) instruksjoner for hvordan transport, handtering og oppbevaring kan skje på en sikker måte, ved at maskinens og dens forskjellige delenes masse er angitt hvis maskinen og delene jevnlig skal transporteres hver for seg q) fremgangsmåte ved uhell eller havari. Hvis blokkering kan skje, så skal det fremgå hvordan maskinen kan settes i gang igjen på en sikker måte. r) angivelse av hvilke justerings- og vedlikeholdsoperasjoner som skal utføres av brukeren, samt hvilke forebyggende vedlikeholdstiltak som skal overholdes s) instruksjoner om hvordan justering og vedlikehold kan utføres på en sikker måte, herunder hvilke beskyttelsestiltak som skal gjennomføres under slike operasjoner

16 1.7.4.2. Bruksanvisningens innhold
spesifikasjoner for reservedeler som skal brukes dersom disse kan påvirke operatørenes sikkerhet og helse opplysninger om luftbåren støy som beskrevet under: ………………….. v) når en maskin kan slippe ut ikke-ioniserende stråling som skader personer, …………..

17 Løfteredskap Hvert løfteredskap eller hvert kommersielt sett udelelige parti med løfteredskaper skal ledsages av en bruksanvisning som minst skal inneholde følgende opplysninger: a) tilsiktet bruk, b) begrensninger for bruken (særlig for løfteredskapet, som f.eks. magnetiske eller vakuumsugekopper, som ikke fullt ut oppfyller kravene i punkt , bokstav e) c) veiledning om montering, bruk og vedlikehold, d) den anvendte statiske prøvingsfaktor.

18 Løftemaskiner Til hver maskin skal det følge med en bruksanvisning som inneholder: a) tekniske opplysninger, særlig: den maksimale arbeidsbelastning og eventuelt en kopi av den belastningsplate eller belastningstabell som er beskrevet i punkt 4.3.3, andre ledd, reaksjonskreftene i understøttinger eller fundamenter og eventuelt karakteristika for spor og kjøreskinner, nødvendig ballast og angivelse av hvordan ballasten skal plasseres. d) en prøvingsrapport med detaljerte opplysninger om de statiske og dynamiske prøvinger, hvis produsenten eller dennes representant har gjennomført slike prøvinger e) for maskiner som ikke er fullstendig montert hos produsenten, de nødvendige instruksjoner for å gjennomføre de målingene som er omhandlet i nr

19 Standarder????? Lastebilkran? Hvilke standarder gjelder?
7 Informasjon om bruk 7.1 Generelt All informasjon om bruk skal være etter NS-EN ISO 1200:2010, punkt 6. 7.2 Håndbøker 7.2.1 Levering av håndbøker Håndbøker (instruksjoner) skal leveres sammen med hver kran. Håndbøkene skal samsvare med NS-EN

20 Standarder 7.2.4 Vedlikeholdshåndbok
Håndboken skal inneholde informasjon og instruksjoner som sikrer at kranen vedlikeholdes på en sikker måte, og farer som kan oppstå under arbeidet, må beskrives. Informasjoner og tegninger til identifikasjon av deler som det kan være nødvendig å skifte ut under vedlikehold, skal vises. Håndboken skal inneholde informasjon om driftsinspeksjoner og prøvinger som må utføres av en fagkyndig person for å sikre at kranen kan brukes trygt. Instruksjonene skal beskrive de nødvendige periodiske kontrollene og prøvingsmetodene for kranen samt overlastvern og overlastindikatorer. Spesifikt tidsintervall og/eller overvåkningsprosedyrer kan være angitt. Håndboken skal inneholde informasjon om smøring av kranen. Informasjonen skal beskrive hvor smørepunktene er plassert, smøremidler som kan brukes, og smøreintervaller. Håndboken skal inneholde instruksjoner om hvordan en kran undersøkes og prøves etter endringer eller reparasjoner og før den tas i bruk igjen. Maksimalt tillatt sigehastighet for kranarmsystemet under bruk skal være spesifisert.

21 Bro-/travers og portalkraner
7.3.3 Instruksjoner for vedlikehold Instruksjoner for vedlikehold skal være i overenstemmelse med EN , EN og EN i tillegg til nedenstående. Instruksjoner skal gis om: Inspeksjonsmetoder og intervaller Kriterier for utskifting av komponenter Tester/kontroller som skal utføres etter utskifting av komponenter Tester/ kontroller som skal utføres periodevis NOTE 1 Periodiske kontroller kan være regulert av nasjonale retningslinjer Slitasje og kassasjonskriterier skal gis for komponenter som utsettes for slitasje, for eksempel: Skiver Ståltau (for informasjon se ISO 4309), klemmer og endeavslutninger. Ståltautromler Kroker Bremsebelegg, skiver og tromler ……… Instruksjoner skal gis for hvordan man kontrollerer funksjon og innstilling av sikkerhets systemer, for eksempel makslastbryter. Traverskran?

22 Standarder

23 Krav ?

24 Fiberstropper


Laste ned ppt "© KIS Skolen Hermod Pettersen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google