Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TRF – The Rotary Foundation

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TRF – The Rotary Foundation"— Utskrift av presentasjonen:

2 TRF – The Rotary Foundation
PETS, Sola Strand Hotel 11. mars 2017 PDG DRFCC Johannes Hausken (Sola RK) Presentere meg. Jeg har fått gleden av å fortelle dere litt om Rotary’s viktigste verktøy, The Rotary Foundation!

3 TRF-KOMITÈEN I D2250 Se video her
DRFCC – Johannes Hausken, Sola RK Bjarne juhybgf, Bergen Syd RK Bernt Sommersten, Bergen Syd RK Petter Andreas Visted, Åsane RK Wibecke Natås, Bryne RK DG Tore Rykkel, Os RK Komiteen skal koordinere midlene i fondet og deltakelse i program. Den skal avgjøre hvordan distriktsmidlene skal benyttes i samråd med DG og DGE. Komiteen skal avholde TRF-seminar for klubbpresidenter, innkommende presidenter, klubbenes TRF-komitèer samt andre Rotarianere. Dette er distriktets TRF komite og vår oppgåve er i tillegg til de oppgavene som er på veggen: Auke kunnskapen om TRf både hos distriktets ledelse og i klubbene. Arbeide for at klubbenes bidrag til Annual Giving kommer opp mot USD 20 pr medlem. Arbeide for at minst halvparten av klubbene blir TRF kvalifisert For å gi dere en veldig kort innføring i hva The Rotary Foundation er, kjører vi en kort video snutt. Se video her

4 ROTARYFONDETS FORMÅL OG MOTTO
Målet for Rotaryfondet er å støtte Rotary Internasjonals bestrebelser på å nå Rotarys mål om verdensforståelse og fred gjennom lokale, nasjonale og internasjonale humanitære, opplærings- og kulturelle program. Rotary Foundation har gjennom 100 år levd opp til sitt motto og har gjort mye godt i verden. Dette er oppnådd gjennom at prosjekter som er initiert av klubbene har fått økonomisk og i de senere årene også teknisk støtte til å gjennomføre prosjekter. 100 YEARS OF DOING GOOD IN THE WORLD!

5 Rotarys seks fokusområder
Fredsarbeid og konfliktforebygging/-løsning Sykdomsforebygging og –behandling Vann og sanitær Barne- og mødrehelse Grunnutdanning og leseferdighet Økonomi- og samfunnsutvikling For å styrke det enkelte prosjekt og gjøre disse mer bærekraftige, har Rotary Foundation definert 6 fokusområder. For å kunne få støtte frå TRF til et såkalt Global Grant, må prosjekter som søker støtte passe inn under et av disse fokusområdene. Det er et absolutt krav for å kunne få GG støtte. Under vurderingen av en GG søknad vil det bli lagt stor vekt på bærekraft. TRF tar sikte på at effekten av prosjektene som støttes skal ha lang levetid, også utover 5 år. For å gi dere noen eksempler på slike prosjekter, kjører vi en liten videosnutt igjen. Se video her

6 HVORDAN ER ROTARYFONDET BYGGET OPP?
Bidrag til Rotaryfondet kan avsettes til fire ulike fond: Annual Programs Fund Pengene brukes til ulike program tre år etter at de er kommet inn. 3 års forrentning gir renteinntekter som blir benyttet bl.a. til å administrere dagens program og til å utvikle nye program. 2) Endowment Fund (tidligere Permanent Fund) Dette fondet sikrer fremtiden og kontinuiteten i programtilbudet. Bare rentene av dette fondet kan brukes til program. 3) PolioPlus 4) Rotary Peace Centers Et studie som omfatter internasjonale relasjoner, konfliktløsning og fredsstudier. Pengebingen til The Rotary Foundation er delt opp i 4 forskjellige fond som vist her, og den var ved årsskiftet ca 250 mill USD. Dette kan synes som et stort beløp, men når vi vet at f.eks et enkelt utbrudd av Polio krever en øyeblikkelig innsats på mill USD, så forstår vi at disse pengene sirkulerer fort.

7 PENGER INN OG PENGER UT Rotaryfondets inntekter kommer utelukkende fra frivillige bidrag fra klubbene i verden, gaver fra enkeltpersoner, testamentariske gaver og renter av investerte midler. Ikke noe av det som innbetales som medlemskontingent til RI går til fondet. 1991: SHARE systemet lanseres. Hensikten med SHARE er at distriktene får større medbestemmelse over bruken av de midler klubbene bidrar med. Her kommer vi til det første punktet som eg håper at dere kommer til å huske frå mitt innlegg i dag: Ikkje noe av medlemskontingenten i Rotary går til Rotary Foundation! Share systemet skal vi komme nærmere tilbake til om litt.

8 BIDRAG TIL THE ROTARY FOUNDATION
Pengestrømmen vi må støtte i fellesskap: Every Rotarian Every Year med USD 100 Klubbene kan legge inn støtten som en del av årskontigent Man kan betale inn NOK 600,- (med skattefradrag) som en engangssum i året ELLER med (min NOK 50,- pr måned) Fordel med AvtaleGiro er at det gir stabilitet og forutsigbarhet for prosjekt-finansiering over tid Her kommer oppfordringen til dere som innkommende presidenter. Slå et slag i den enkelte klubb for at så mange som mulig av våre medlemmer registrerer seg som faste givere til Rotary Foundation! Dette kan gjøres med skattefradrag for inntil kr pr medlem når man minimum betler inn kr 600 pr år. Slike bidrag blir registrert på hver enkelt klubb og teller med når man opparbeider seg Paul Harris bonus. Vi har mange klubber som har en stor andel av faste givere og her vil eg trekke frem både Bryne og Karmøy Vest som gode forbilder.

9 HVA ER SHARE ? Systemet virker slik:
Det beløp klubbene i et distrikt bidrar med til det årlige programfondet Annual Programs Fund et år, blir delt i to like deler, og kan brukes til ulike program tre år etter at bidragene er gitt. Bidrag til Endowment Fund og PolioPlus fondet blir ikke regnet med når delingen foretas. Halvparten av den summen alle klubbene i et distrikt bidrar med til det årlige programfondet Annual Programs Fund i ett Rotary år, går til Verdensfondet The World Fund - WF. Det er styret i Rotaryfondet The Trustee som bestemmer bruken av pengene på Verdensfondet . Midlene blir blant annet brukt til den del av "matching"  som Rotaryfondet bidrar med. b) Den andre halvparten av bidragene går til Distriktsfondene District Designated Fund - DDF. Distriktet bestemmer selv bruken av disse midlene. Slik virker Share systemet. Innbetalingene til det såkalte Annual Programs Fund er bundet i tre år før hele beløpet blir stilt til rådighet for klubbene igjen.

10 THE ROTARY GRANT MODEL – litt forenklet
Innbetaling til TRFs Annual Fund Forrentes i 3 år (renter til adm. ) 100% fordeles 50% 50% World Fund Distriktet (DDF) La oss gå gjennom hvordan systemet virker. Min 50% Max 50% Global Grant District Grant

11 NASJONALT OG INTERNASJONALT
Global Grant må brukes internasjonalt, dvs klubb/distrikt i to land. District Grant krever ikke «motpart» og kan brukes både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er ingen matching for District Grants. Felles for begge Grants: Alle klubber må være kvalifisert Alle klubber som har bidratt til APF-Annual Programs Fund de siste 12 måneder kan søke Klubbenes/distriktets egne prosjekter prioriteres Her er det to ting som eg håper at dere vil huske og ta med dere hjem til klubbene. Forskjellen mellom Global Grant og District Grant For å kunne søke om bidrag må klubben være kvalifisert og den må ha bidratt med midler inn til Annual Programs Fund i løpet av de siste 12 mnd.

12 POLIO Dette er resultatet av polio. Rotarys initiativ for å utrydde polio i verden startet i 1987 og på den tiden ble ca barn smittet av polio hvert år. Det var polio i 125 land. Året etter fikk Rotary drahjelp frå Global Polio Eradication Initiativ (GPEI) og WHO. Dette er det største prosjekt som TRF har og Rotary alene har brukt meir enn 1,3 milliarder USD på dette – og nå er vi nesten ved målet. 2013 – India ble erklært polifritt! 2014 – Antall nye tilfeller var nå kommet under 500 (Afganistan, Pakistan og Nigeria) 2016 – Mindre enn 40 nye tilfeller. Vaksinetypene ble redusert til 2 mot tre før. 2017 – Ved utløpet av februar er det rapportert om 3 nye tilfeller (2 i Afganistan og 1 i Nigeria) Litt om norsk polio hisorie – stort utbrudd i 1953, Salk vaksinen ble tatt i bruk i 1956. Norge har spilt en viktig rolle i å støtte Poliokampanjen. Gro Harlem Brundtland og Tore Godal. Norge har bidratt med USD 58 pr innbygger. Totalt er vi den 6 største bidragsyter i verden. Grunn til å være stolte! Målet er at verden skal være poliofri i 2020! Tenk hvor mange som er blitt spart for en smertefull krøplingtilværelse. Det er beregnet at for hver USD som benyttes til vaksinasjoner, spares det 3 USD i helsekostnader og for samfunnet har det en merverdi på 10 USD. Husk: Barn kan ikkje utrydde polio – men vi kan! Se video her

13 FREDSARBEID Det nest største prosjekt for Rotary Foundation er fredsarbeid! Vennskap og samarbeid over landegrensene er en av bærebjelkene i Rotary. Visste dere at Rotary som den eneste verdensomspennende humanitære organisasjon, var med ved opprettelsen av FN i 1945 og Rotary har fast sete i FN’s Hovedforsamling. I en fremdeles urolig verden er fredsarbeid viktigere enn noensinne. Rotary har derfor satset sterkt på dette og har opprettet 6 senter for fredsarbeid og konfliktløsning. Ett av disse er i Uppsala i Sverige. Her får studenter dekket studier, opphold og levekostnader for 2 års Master studier. Rotary velger hvert år ut ca 50 studenter som får dekket et 2 årig masterstudium og 50 som får dekket et 3 mndr studium. De siste er for vaksne og erfarne mennesker som har erfaring frå før innen feltet fredsarbeid. D2250 har hatt en slik stipendiat i Dette er svært etterspurte stipendier og kravene for å komme inn er høye.

14 TAKK FOR MEG! Avslutningsvis vil eg be om at dere husker:
The Rotary Foundation er verktøyet som har midlene til å hjelpe klubbene med å gjennomføre gode prosjekter. Ingenting av medlemskontingenten dere betaler går til Rotary Foundation. For å kunne få tilgang til Global Grants og District Grants må en også bidra til Rotary Foundation. Klubbene må kvalifisere seg for å kunne søke om TRF midler! Rotary Foundation er selve navet i alt Rotary arbeid! La oss fortsette å gjøre godt i verden!


Laste ned ppt "TRF – The Rotary Foundation"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google