Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Slappe kontrolletater?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Slappe kontrolletater?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Slappe kontrolletater?
Kampen mot svart økonomi Seriøst arbeidsliv / Seriøs forvaltning Fagforbundet og NTL Oslo arbeidersamfunn Tirsdag 28. mars 2017 Professor Petter Gottschalk IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

2 IT blir tatt i bruk på stadig nye områder
IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

3 Beregning av omfanget av ulike former for økonomisk kriminalitet
HVITSNIPPKRIMINALITET TRYGDESVINDEL SKATTEUNNDRAGELSE Avslørt Avslørt Totalen Totalen Totalen Avslørt TRYGDER SKATTER IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om. TRYGDER SKATTER SKATTER

4

5 Bekvemmelighetsteori
Økonomisk motiv Organisatorisk mulighet Avvikende atferd IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

6 Økonomisk motiv Profittdrevet kriminalitet Målstyring Stress og strev
Rasjonell egeninteresse Sosial bekymring Den amerikanske drømmen Kriminelle markedskrefter IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

7 IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid.
Behovspyramide for hvitsnipper Helt Suksess Berømmelse Samfunnstopp Meningsbærer Ære Beundring Anerkjennelse Aktelse Omdømme Status Respekt Rikdom Makt Innflytelse Privilegier Måloppnåelse Velstand Utfordringer IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om. Selvrealisering Utfoldelse Frihet Selvaktelse Selvsikkerhet Selvrespekt Tillit Vennskap Fellesskap Nærhet Omsorg Trygghet Sikkerhet Forutsigbarhet Beskyttelse Mat Drikke Klær Søvn Varme

8 Organisatorisk mulighet
Kriminelle muligheter Prinsipal og agent Sosial oppløsning Institusjonelt forfall Sosiale konflikter Aktiviteter i rutiner IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

9 Avvikende atferd Avvikende tilhørighet
Selv-kontroll og kontroll av andre Nøytralisering og rasjonalisering Avskrekking Negative livsopplevelser IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

10 ARBEIDSLIVSKRIMINALITET
Hvitsnippkriminalitet Arbeidsmarkedskriminalitet IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om. Isa Gerbeshi i Malerservice

11                                         11

12 IT blir tatt i bruk på stadig nye områder
IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

13 Slappe kontrolletater? Mønster-gjenkjenning
Detektiv Signal-intensitet Signal-bevissthet Mønster-gjenkjenning Personlig erfaring Totalt poeng Journalist Høy Lav Middels 9 Offer 8 Bostyrer 7 Internrevisor Skattefunksjonær 5 Bankansatt 6 Eksternrevisor Politietterforsker Børsmedarbeider IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

14 KONTROLLØR SOM ETTERFORSKER / GRANSKER / UTREDER
Fra systemkontroll til substanskontroll Fra transaksjonsfokus til personfokus Fra formalisme til nysgjerrighet Fra sjekkliste til stikkprøver Fra beskyldninger til samarbeid Fra bekreftelse til skepsis Fra forbrytelse til forbrytere Fra dokumenter til intervjuer Fra mistanke til bevis IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

15 Samtaleteknikk ved mistanke om økonomisk kriminalitet
Fri forklaring Unngå tunnelsyn Triangulering Avsløre løgn Dokumentasjon Konfrontasjon Bevis IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

16 Vurdering av informasjonskilder og informasjonsinnhold
Opplysning Kilde Opplysning bekreftet av andre kilder Sannsynligvis korrekt opplysning Muligens korrekt opplysning Tvilsom opplysning Usannsynlig opplysning Opplysningens riktighet kan ikke bedømmes Fullstendig pålitelig kilde Vanligvis pålitelig kilde Ganske pålitelig kilde Vanligvis ikke pålitelig kilde Upålitelig kilde Kildens pålitelighet kan ikke bedømmes IT blir tatt i bruk på stadig nye områder. Ofte er det en egen IT-funksjon. Utfordringer i kø, fra å holde nettverket oppe til det å implementere nye webløsninger for ehandel. Hvilke utfordringer er kritiske og krever størst oppmerksomhet er situasjonsbestemt. For noen opprydding, for andrenytt sprang inn i fremtiden. IT-sjefen ofte ansvarlig og må prioritere sin tid. Kan ikke bare hoppe på det siste nye uten å tenke seg om.

17 INFORMASJONSSTRATEGI
KUNNSKAPSSTRATEGI INFORMASJONSSTRATEGI VERDIVERKSTED Kunnskap finnes i organisasjonens forretningsprosesser og i medarbeidernes ferdigheter, og denne kunnskapen gir bedriften en unik evne til å levere produkter og tjenester til sine kunder. Informasjon kan både være riktig og gal/feil. En viktig funksjon ved overgang fra informasjon til kunnskap er vurdering av sannheten i informasjonen basert på egen erfaring, sammenhengen (kontekst) og tolkning (interpretasjon) og analyse (refleksjon). Kunnskap kan ikke lagres i datamaskiner. Datamaskiner har problemer med selv svært enkle konsepter som eksempelvis kaldt/kjølig. Informasjonsteknologi kan håndtere informasjon, menneskehjernen kan håndtere kunnskap. Derfor snakker vi ikke om kunnskapssystemer, men om IT-støtte for kunnskapsforvaltning. METODESTRATEGI SYSTEMSTRATEGI 17

18 Takk for meg Takk for meg


Laste ned ppt "Slappe kontrolletater?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google