Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen på kurs - Ny som barnehagelærer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen på kurs - Ny som barnehagelærer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen på kurs - Ny som barnehagelærer
Pedagogstudentene.no Sted | Dato [Skift ut tid og sted] Du kan bytte logo med eget fylkeslaglogo: høyreklikk på bilde og velg «endre bilde». Hele siden er redigerbar dersom det er ønskelig å få inn andre medarrangører. Forslag på muntlig informasjon: Kurset er utviklet av tillitsvalgte og ansatte i Utdanningsforbundet med erfaring som både søker og tilsetter. Gratulerer! Du er snart ferdig som student og arbeidslivet venter på deg! Det er et stort behov for lærere og barnehagelærere: Norge mangler om lag 4000 barnehagelærere for å oppfylle dagens pedagognorm (januar 2015). Men om Utdanningsforbundet får det som vi vil med 50 % barnehagelærere vil antallet bli mye større. I 2025 regner SSB med at det vil mangle opp under lærere med kort høyere utdanning. Utdanningsforbundet.no

2 Innhold på dagens kurs Om Utdanningsforbundet. Søknadsprosessen.
Hvordan søke jobb. Hva er lurt å tenke på når du søker jobb. Intervju. Tariffavtaler, lønn, feriepenger og arbeidsmiljø. (Vurdere mer nøytralt bilde)

3 Utdanningsforbundet Vi er Norges største fagorganisasjon i utdanningssektoren– og vi organiserer klart flest lærere i barnehagen. Vi ivaretar medlemmenes interesser i spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår, i profesjonsspørsmål og i utdanningspolitiske saker. Over medlemmer på ca arbeidsplasser. X antall medlemmer i __________(fylkeslaget). Forslag på muntlig informasjon: Vi Organiserer ca 87 % av alle lærere i offentlige barnehager, og ca 50 % i private barnehager (2013).

4 Litt om arbeidsgiverorganisasjoner
Kommunale barnehager: Private barnehager: Forslag på muntlig informasjon: Hovedbudskapet bør være at Utdanningsforbundet er en arbeidstakerorganisasjon som samarbeider med arbeidsgiverorganisasjoner og at en viktig del av samarbeidet er grunnet i en tariffavtale. Vi er ikke motstandere slik det ofte kan oppfattes i media, men vi prøver å samarbeide mot felles mål. Vi er enig i det meste.

5 Hvorfor er det viktig å ha en tariffavtale og en tillitsvalgt på arbeidsplassen?
En tariffavtale regulerer blant annet lønns- og arbeidsvilkår for den enkelte arbeidstaker. Tillitsvalgte er involvert underveis i søknadsprosessen og passer på at reglene/prinsippene blir fulgt. Tariffavtaler gir bedre rettigheter enn lovens minimumskrav og rettigheter som ikke er hjemlet i lov. Forslag på muntlig informasjon: Ha en samtale med salen om hva en tariffavtale er. Hva tror de en avtale er? På Utdanningsforbundet sine nettsider kan de søke opp arbeidsgiver for å se om de har tariffavtale (hvis det ikke står i utlysningen).

6 Eksempel på arbeidstid
Eksempel på ferie Ferieloven 4 uker + 1 dag ferie 10,2 % feriepenger Tariffavtale 5 uker ferie 12 % feriepenger Eksempel på arbeidstid Arbeidsmiljøloven 40 t arbeidsuke 40 % overtidstillegg Tariffavtale 37,5 t arbeidsuke 50 – 100 % overtidstillegg Forslag på muntlig informasjon: Her er eksempel på forskjeller på loven og vanlig avtaler i en tariffavtale

7 Søknadsprosessen Kunngjøring av ledig stilling Behandling av søknader
Intervju og referanser Innstilling Uttalelser fra arbeidstakerorganisasjonene Tilsetting Tilsettingsbrev Fra søknad… … til tilsetting Forslag på muntlig informasjon: Det ligger til arbeidsgivers styringsrett å tilsette, gå til oppsigelse, organisere arbeidet og fordele arbeidet. MEN dette er likevel ikke helt og fullt opp til arbeidsgivers forgodtbefinnende: Styringsretten er begrenset av lover, forskrifter, tariffavtaler og krav til saklighet. Blant flere lovverk som regulerer disse forholdene er Forvaltningsloven, offentlighetsloven, arbeidsmiljøloven, opplæringsloven, barnehageloven. Tillitsvalgt fra Utdanningsforbundet er som oftest deltagende i hele ansettelsesprosessen (utlysning/stillingsbehov, utvelgelse av kandidater til intervju, deltar på intervju og når arbeidsgiver tilsetter) og kontrollerer at reglene/prinsippene blir fulgt. Dersom du selv som tillitsvalgt har vært med på slike prosesser, ta gjerne utgangspunkt i det. Videre skal vi se nærmere på de delene av prosessen hvor dere som søkere skal være deltakende.

8 Hvor finner du ledige stillinger?
Kommunenes hjemmesider Forslag på muntlig informasjon: Kan være lurt å trekke fram lokale tidsperspektiv på når du kan finne utlysninger: Er det vanlig med generelle utlysninger hos dere? Når er det vanlige utlysninger oftest kommer (april/mai eller oktober/november)? Ledige stillinger og vikariater over 6 måneder skal i hovedsak lyses ut offentlig, men private trenger ikke å lyse ut offentlig, men de gjør det vanligvis (her også kan det være lokale forskjeller dere kjenner til). Til lærerjobb.no: Dette er en ny stillingsportal for utdanningssektoren, og leveres og driftes av bladet Utdanning / utdanningsnytt.no. Nasjonale og lokale aviser

9 Utlysningsteksten Stillingstittel og stillingsbetegnelse.
Stillingsstørrelse. Kompetansekrav, formelle og uformelle. Forhold som vil vektlegges ved utvelgelse. Krav til selve søknaden, hva den må inneholde, hvor den skal sendes. Ansettelsesvilkår: Fast, vikariat Lønn, ferie og pensjon; Tariffavtale? Hvem man kan henvende seg til for nærmere informasjon. Søknadsfrist. Informasjon om kommunen/eier og arbeidsplassen.

10 Søknad - Forberedelse Digitaliser alle papirer
- Ordne med referanser - - Les utlysning nøye Lag søknad Digitaliser alle papirer: Du bør digitalisere vitnemål, attester, søknad og CV. Ofte skal dette sendes i mail eller lastes opp på en nettside. Ordne med referanser: Hvem dette kan være og at i noen tilfeller kan det heller være ønskelig å ordne med referanser ved behov. Les utlysningen nøye: Hvorfor er du egnet for stillingen? Tenk over om du ønsker jobben og om du tilfredsstiller kvalifikasjonskravene. Lag søknad: Ha en samtale om søknaden. Spør om noen har erfaring og vis til egne erfaringer. Vis gjerne til heftet "tips og råd til søknad og intervju" (heftet er sammen med det andre jobbsøkerkursmaterialet). Forskjellen på søknad og CV kan være en fin overgang til neste slide. Eksempler på spørsmål referansene kan få: Hvilken tilknytning hadde du til vedkommende i arbeidsforholdet? Når og hvor lenge ansatt? Arbeidsoppgaver? Hvordan ble de løst? Hvorfor sluttet? Spesielle ting du vil trekke fram? Samarbeid med ledelse, kollegaer, elever, foreldre? Noe å utsette på vedkommende: personlige egenskaper, kompetanse, framtreden? Ville du ansatt vedkommende igjen?

11 CV Forslag på muntlig informasjon:
Denne CV-en er på vervesiden på Min side og kan skrives ut – Den kan være med å skape diskusjon om hva mer de ville hatt med på cv’en og hva ville de ikke hatt med? Et viktig formål er å få bevissthet om hva en CV skal formidle kontra hva en søknad formidler. Finner mange maler på nett. Blir stadig mer vanlig med elektronisk søknadskjema hvor CV blir fylt inn i skjemaer. Når du skriver ned kontaktinformasjon, pass på at det er telefonnummer og e-post som du har mulighet bli nådd selv om du er på ferie. Ikke lang CV: Maks en side. Alltid lurt å ha CV tilgjengelig og oppdatert. Lag derfor CV i dag! Det gjør det raskere og enklere å fylle inn de elektroniske skjemaene på nett.

12 Inter vju Her er det meningen å snakke litt om intervjusituasjonen og om formål og forberedelse til intervju. Vis gjerne til heftet "tips og råd til søknad og intervju" (heftet er sammen med det andre jobbsøkerkursmaterialet). Forslag på muntlig informasjon: Noen med erfaring fra jobbintervju? Hvordan var det? Noen tips? Bærer ofte preg av samtale/to-veis kommunikasjon Husk at det ikke bare er arbeidsgiver som skal velge arbeidstaker, men også at du skal velge arbeidsplass. Derfor er det viktig at du får innsyn i om dette er en arbeidsplass for deg. Det kan være vanskelig å vite hva som er viktig for deg før du har en del erfaring med arbeidslivet. Noe av det du kan tenke på er: arbeidsmiljøet (alder- og kjønnsfordeling, sosiale tiltak, faglige tiltak), veiledningsordning for nyutdannede, tariff og arbeidsvilkårsspørsmål. Tips: Dra veksel på erfaring – kom med gode eksempler fra praksis. Tips: Arb.giver er ofte på utkikk etter evne til selvrefleksjon/kritikk – ikke bare kom med skryt, men gjerne en ting eller to du ser du har forbedringspotensiale i. \

13 Intervju – Hva kan det ikke spørres om?
Arbeidsgiver har noen begrensninger når det gjelder hva de kan spørre om ut i fra: Likestillingsloven: Kjønnsspesifikke spørsmål. For eksempel om graviditet. Diskrimineringsloven: Etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, språk, religion/livssyn. Arbeidsmiljøloven: Politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjoner, seksuell orientering. Det kan være noen unntak, men bare om det er relevant for jobben. Da skal det stå i utlysningen. Forslag på muntlig informasjon: Tillitsvalgt skal være med å passe på at arbeidsgiver ikke spør om disse tingene. Skulle de likevel spørre – trenger du ikke svare.

14 Dine rettigheter som søker
I kommunen gjelder forvaltningslovforskriften. I privat sektor gjelder barnehagens egne vedtekter, og søker har ofte svært liten innsynsrett. Forslag på muntlig informasjon: I kommunen gjelder forvaltningslovforskriften: Du kan få innsyn i andre søkeres utdanning og erfaring Innsyn i de fakta som ligger til grunn for vurdering. Du kan ikke anke, men tillitsvalgte på arbeidsplassen kan. I privat sektor gjelder barnehagens egne vedtekter, og søker har ofte svært liten innsynsrett: Tillitsvalgte har ofte innsyn. Råd: Dersom søkerlisten eller annet innsyn ønskes, gå veien om tillitsvalgte i Utdanningsforbundet.

15 Melding om tilsetting skal være skriftlig og inneholde:
Hvem som har inngått avtalen Arbeidssted Stillingskode Tidspunkt for arbeidsforholdets begynnelse Ved midlertidig tilsetting skal det stå forventet varighet Oppsigelsesfrister Avtalt lønn Pensjon Ferie og regler for ferietidspunkt Den normale arbeidstid per dag/uke Eventuell prøvetid Opplysninger om eventuell tariffavtale som regulerer arbeidsforholdet Sjekk at dette stemmer med utlysningstekst

16 Lønn i barnehagen Kommunale barnehager:
Sentralt fastsatt minstelønn. Minstelønnsstige år. Lokale tillegg, for grupper eller individuelt. Private barnehager med tariffavtale: Minstelønnsstige (16) år. Enkelte tillegg sentralt bestemt. Utdanningsforbundet kan gi hjelp ved lønnsforhandling ved tilsetting. Forslag på muntlig informasjon: Gi forklaringer på hva sentralt fastsatt minstelønn er. Minstelønnstabellen per 1. september 2014 i KS gir 3 årig utdannede (Barnehagelærer, pedagogisk leder, barnevernspedagog osv.) en minstelønn på ,- Gi litt forklaring på ansiennitet Hva innebærer disse punktene for dere lokalt? Eksempler på lokale tillegg. På hvilket grunnlag kan du forhandle om lønn? I private barnehager uten tariffavtale er det ingenting som regulerer lønn. AML regulerer ikke lønn, det er det kun tariffavtaler som gjør. Brosjyren «Løn ved tilsetjing» kan være aktuell å vise til på dette tidspunktet.

17 Å bli tatt i mot som nyutdannet
Etterspør veiledning fra din styrer, gjerne allerede når du er på intervju. Hvordan veiledningstilbud kommunen har sier noe om deres satsning på lærere. Unge/nyutdannede ønskes velkommen! Noen barnehager har «fadderordning». Pedagogstudentene sitt råd: Forslag på muntlig informasjon: Å etterspørre veiledning viser styrere at dette er noe nyutdannede etterspør. Det viser også styreren at du er en bevisst fagperson som er opptatt av å gjøre en best mulig jobb. Det viser også at du er klar over at det er stadig mer vanlig med slik veiledningsordninger i barnehagene. Nyutdannet.no og nettverk for veiledning av nyutdannede lærere kan være aktuelt å informere om.

18 Oppsummering Om Utdanningsforbundet Søknadsprosessen Hvordan søke jobb
Hva som er lurt å tenke på når du søker jobb Intervju Tariffavtaler, lønn, feriepenger og arbeidsmiljø Forslag på muntlig informasjon: Å jobbe med barn og unge er et uhyre spennende og utfordrende yrke der ikke to dager er like. Stå på, takk for oppmerksomheten - Lykke til! (Del ut kontaktinformasjon, for eksempel i form av visittkort)

19 STERKERE SAMMEN (Del ut kontaktinformasjon, for eksempel i form av visittkort)


Laste ned ppt "Velkommen på kurs - Ny som barnehagelærer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google