Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

The purpose of the presentation is to show that our democracy is built on humanistic values such as freedom, equality and respect for the individual.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "The purpose of the presentation is to show that our democracy is built on humanistic values such as freedom, equality and respect for the individual."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 The purpose of the presentation is to show that our democracy is built on humanistic values such as freedom, equality and respect for the individual. The rights and duties of the individual must be viewed in context, and the presentation will emphasise that the rights of the individual are counterbalanced by the need of the State to govern and maintain control in various areas.

3 Norway is a democracy and a monarchy
1 Norway is a democracy and a monarchy The Norwegian Constitution is built on three fundamental principles: Democracy is the form of government The separation of powers between the Storting, the Government and the courts Human rights Norway is a monarchy. The Storting is Norway’s national assembly. Norges Grunnlov ble underskrevet 17. mai 1814 og har vært revidert flere ganger, siste gang i Grunnloven handler om hvordan Norge skal styres og om innbyggernes rettigheter. Grunnloven er overordnet alle andre norske lover. Norge er et representativt demokrati. Det betyr at folket velger representanter til nasjonalforsamlingen, som heter Stortinget. Stortinget vedtar lovene og statsbudsjettet og tar politiske beslutninger. Stortinget velger også regjeringen. I det norske demokratiet er makten delt mellom Stortinget, som er lovgivende myndighet, regjeringen, som er utøvende myndighet, og domstolene, som er dømmende myndighet (se lysbilde 4). Prinsippet om maktfordeling er bestemt i Grunnloven. Menneskerettigheter, rettssikkerhet for innbyggerne og ytringsfrihet er andre viktige prinsipper i Grunnloven. Norge er også et monarki. Den norske statsformen er altså både et demokrati og et monarki. Kongen er den øverste statssjefen, men i praksis har kongen ingen politisk makt. Det er regjeringen som gjennomfører det Stortinget har bestemt. Statsministeren er leder for regjeringen. Regjeringen møter Kongen på slottet hver fredag. Da blir Kongen informert om regjeringens arbeid. For mer informasjon om Grunnloven, se Stortinget. For mer informasjon om Stortinget, se nettsiden som er utarbeidet for voksne innvandrere. Foto av kongeparet: Jørgen Gomnæs, Det Kongelige Hoff

4 General elections and local elections
2 Free and secret ballots are a precondition for democracy. Norway has a multi-party political system. Political elections are held every other year. The elections alternate between general elections, in which representatives from all over the country are elected to the Storting. local elections, in which representatives are elected to local, city and county councils. The voting age in Norway is 18. I et demokrati er det folket som styrer politikken gjennom frie og hemmelige valg. Frie valg betyr at alle som har stemmerett, fritt kan stemme på det politiske partiet han eller hun ønsker. Hemmelige valg betyr at det bare er den som stemmer, som vet hvilket parti han eller hun stemmer på. I Norge er det et flerpartisystem. Ved Stortingsvalget i 2013 ble 8 partier valgt inn på Stortinget. Det er politiske valg i Norge annethvert år. Valgene veksler mellom stortingsvalg og lokalvalg. Ved stortingsvalg velger folket representanter fra alle fylker til Stortinget, som er Norges nasjonalforsamling. For å kunne stemme ved stortingsvalg må man være norsk statsborger. Ved lokalvalg er det valg til kommune- eller bystyre og fylkesting. Dette er de lokale administrative nivåene i Norge. Per april 2017 er det 426 kommuner og 19 fylker. (For en oversikt over fylker og interaktivt kart, se Kartverkets Norgeskart.) Alle over 18 år, og som har vært folkeregistrert sammenhengende i Norge de 3 siste årene før valget, kan stemme ved lokalvalg. Derfor er det flere som har stemmerett ved lokalvalg enn ved stortingsvalg. Stortingsvalg Ved stortingsvalg velger folket representanter fra forskjellige politiske partier til å sitte på Stortinget. Per april 2017 var det 169 representanter på Stortinget. Det partiet som får støtte fra flest representanter på Stortinget, kan danne regjering. Hvis ingen partier får flertall alene i Stortinget, er det er vanlig med samarbeidsregjeringer, såkalte koalisjonsregjeringer. Da inngår to eller flere partier et samarbeid og deler på regjeringsmakten. Lokalvalg Ved lokalvalg velger befolkningen representanter fra politiske partier som skal sitte i kommunestyrene eller bystyrene og fylkestingene. Kommunestyret er den folkevalgte ledelsen i en kommune. Kommunestyret har ansvaret for blant annet barnehager, grunnskoler, integrering og eldreomsorg i kommunen. I bykommuner kalles kommunestyret vanligvis for bystyre. Fylkestinget er den regionale folkevalgte ledelsen i et fylke. Fylkestinget har ansvar for politiske saker som gjelder fylkesnivå, for eksempel veier og videregående opplæring.

5 The Sami people and the Sami Parliament
3 The Sami are a population group in Norway with the status of indigenous people. The Sami people live in Norway, Sweden, Finland and Russia. The Sami have their own Parliament, which was opened in 1989. The Sami Parliament is an elected body tasked with safeguarding Sami interests, languages and culture. The Sami flag Sami bridal couple Norske myndigheter har underskrevet FNs konvensjon om urfolks rettigheter. Samene har status som urbefolkning i Norge. Mange samer har tradisjonelt vært nomader som har drevet med reindrift. I dag bor mange samer i byene, men reindrift er fremdeles en viktig del av samisk kultur. Samenes språk er samisk. Samisk er et offisielt språk i Norge. Det finnes flere varianter av samisk, og det er tre samiske språk som brukes av samene i Norge. Alle elever i grunnskolealder som bor i samiske områder har rett til opplæring i og på samisk (jf. opplæringsloven § 6-2). Samene har et eget sameting som består av samiske representanter, valgt av samer. Sametinget arbeider med saker som er viktige for den samiske folkegruppen, som for eksempel bevaring og utvikling av samisk kultur, næring og samfunnsliv. Valg til Sametinget skjer samtidig med valg til Stortinget. For mer informasjon om den samiske befolkningen og samisk kultur, se Store norske leksikons temaside om samer og sameloven. The Sami Parliament of Norway Reindeer

6 Principle of the separation of powers av makt
The power of the State is divided between three separate branches. The purpose of the separation of powers is to prevent the politicians from abusing their powers. 4 The Storting (legislative power) The Government (executive power) The courts (judicial power) Stortinget, regjeringen og domstolene kontrollerer hverandre for å hindre misbruk av makt. Prinsippet om fordeling av makt er bestemt i Grunnloven. Stortinget vedtar lovene, bevilger penger over statsbudsjettet og kontrollerer at regjeringen følger opp det som Stortinget har bestemt. Regjeringen har ansvaret for å gjennomføre det som Stortinget har vedtatt. Regjeringen foreslår nye lover og endring av lover for Stortinget, og Stortinget vedtar lovene. Regjeringen legger frem forslag til statsbudsjett for Stortinget, og Stortinget vedtar budsjettet hvert år. Domstolene tolker lovene og dømmer i rettssaker etter norsk lov. Domstolene kan også avgjøre om lovene som er vedtatt av Stortinget, stemmer overens med Grunnloven. Det er tre rettsinstanser: tingretten, som er det laveste nivået, lagmannsretten, som er neste nivå, og Høyesterett, som er den høyeste rettsinstansen.

7 Rights and duties, freedom and responsibility
In a democracy, the citizens have duties as well as rights. Rights are balanced by duties, freedom is balanced by responsibilities. 5 Rights Freedoms Duties Responsibilities Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter for alle mennesker, uavhengig av kjønn, religion, alder og nasjonalitet. FN utarbeidet en internasjonal menneskerettighetserklæring i 1948. Deler av menneskerettighetserklæringen er tatt inn i Grunnloven og er også innarbeidet i andre lover. FNs konvensjoner om sivile og politiske rettigheter og økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, barns rettigheter og kvinners rettigheter, og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er alle gjort til norsk lov gjennom menneskerettsloven. I et demokrati har innbyggerne mange rettigheter og plikter. De grunnleggende menneskerettighetene balanseres mot innbyggernes plikt til å overholde vedtatte lover og regler. I vestlige demokratier har innbyggerne en stor grad av personlig frihet. Den personlige friheten er bestemt i lovene og styreformen og gjelder for alle, uavhengig av kjønn, sosial bakgrunn og familieforhold. Friheten må balanseres mot ansvar. Man har frihet til å velge, men man må også ta konsekvensen hvis man gjør noe som er ulovlig.

8 The fundamental values on which a democracy rests
Equality The right to protection under the law Freedom of speech and freedom of the press Freedom of religion Freedom of association 6 Verdigrunnlaget i det norske demokratiet er nedfelt i Grunnloven og bygger på Norges kristne og humanistiske arv (jf. Grunnloven § 2). Kritisk tenking og meningsbryting blant innbyggerne er forutsetninger for at demokratiet skal fungere og for utviklingen av samfunnet. Allerede i barnehagen lærer barna å uttrykke egne meninger samtidig som de viser respekt for andres meninger. I skolen øver elevene på å tenke kritisk slik at de kan argumentere for synspunktene og meningene sine på en saklig måte, samtidig som de viser respekt for andres meninger. Folkestyret, Grunnloven, menneskerettighetskonvensjonene og maktfordelingsprinsippet skal sammen sikre at grunnleggende menneskerettigheter som likestilling, rettssikkerhet, ytringsfrihet, religionsfrihet og organisasjonsfrihet er ivaretatt. (Se lysbildene 7–11)

9 Equality is a fundamental value
Equality means that everyone enjoys equal rights and equal opportunities. Equality encompasses everyone, irrespective of their gender, ethnicity, religion and belief, sexual orientation, ability or age. Protection against discrimination is an important aspect of the policy of equality. 7 Likestilling er en sentral verdi i det norske samfunnet. Likestillingspolitikken handler om mer enn like rettigheter og like muligheter for kvinner og menn. Likestilling innebærer at alle skal ha like rettigheter og muligheter, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion og livssyn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering og alder. Likestillingsloven og lover mot diskriminering skal sikre likestilling. Barna lærer både i barnehagen og skolen å tolerere at ikke alle er like, eller tenker og tror det samme. Konflikter skal løses uten bruk av vold. Det er vanlig å skille mellom likestilling og likeverd. Likestilling handler om forholdet mellom forskjellige grupper. Likeverd handler om at alle enkeltmennesker og grupper har samme verdi, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion og livssyn, seksuell orientering, nedsatt funksjonsevne og alder. Se også «Likestilling og vern mot diskriminering».

10 Norway is a state governed by the rule of law
Due process is an important principle in a country governed by the rule of law. No one can be sentenced to any form of punishment unless the action of which they are accused is a criminal offence. No one can be sentenced to imprisonment without first having been tried in a court of law. Anyone charged in criminal proceedings has the right to be defended by counsel. The courts are independent of the Government and the Storting. 8 Norge er en rettsstat. En rettsstat styres etter demokratisk vedtatte lover som gjelder for alle. Rettssikkerhet danner grunnlaget for en rettsstat. Viktige prinsipper for rettssikkerheten er blant annet følgende: Ingen kan dømmes til straff uten at det han eller hun har gjort, er straffbart etter loven. Ingen kan dømmes til fengselsstraff uten at det har vært en rettssak først. Dødsstraff er ikke tillatt i Norge. Alle som er tiltalt i en straffesak, har rett til en forsvarer. Dommere skal være uavhengige og upartiske overfor partene de representerer. Det betyr at dommeren ikke skal la seg påvirke av politikere, medier eller andre. Verken Stortinget, regjeringen eller andre myndigheter kan gripe inn i domstolenes arbeid. For mer informasjon om domstolene, se Norges domstoler.

11 Freedom of speech and freedom of the press
The expression of most opinions and ideas is permitted in Norway, although freedom of expression is subject to some restrictions under a number of laws prohibiting discrimination, harassment and hate speech. Freedom of speech, freedom of information and freedom of the press are part of the foundations on which a democracy is built. 9 Ytringsfrihet betyr at man fritt kan si sin mening om blant annet politikk og religion. Det betyr også at man fritt kan diskutere og skrive om meningene sine, uten å bli straffet for dette. Ytringsfriheten omfatter også retten til ikke å ytre seg. Ytringsfriheten gjelder også for ytringer som er i sterk opposisjon til flertallets meninger. Likevel er ikke ytringsfriheten absolutt. I noen tilfeller kan hensynet til andre verdier være viktigere enn ytringsfriheten. Eksempler på dette kan være trusler og hatefulle ytringer. Ytringsfrihet i et demokrati omfatter også massemedier som aviser, radio, tv og sosiale medier. Massemedia omtales ofte som «den fjerde statsmakt». Massemediene har ikke direkte politisk makt, men frie og uavhengige medier er viktig i et demokratisk samfunn. Mediene ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Alle har rett til å uttrykke meningene sine gjennom lovlige demonstrasjoner. De som ønsker å arrangere en demonstrasjon, må søke politiet om tillatelse.

12 Freedom of religion There is full freedom of religion and belief in Norway. Freedom of religion and belief means that Everyone is at liberty to choose which religion or faith they wish to follow. Everyone has the right to choose whether or not they wish to belong to a religion or faith. No-one can be persecuted or punished because of their religion or faith. 10 Church Religionsfrihet innebærer rett til personlig tros- og livssynsfrihet. Alle har rett til å utøve den religionen man bekjenner seg til. Religionsfrihet betyr også at man har frihet til ikke å være medlem av noe tros- eller livssynssamfunn. I Norge er dette et personlig valg. Ungdom har rett til å melde seg ut av eller inn i et trossamfunn fra de er 15 år. Mosque Synagogue Buddhist temple

13 Freedom of association
Freedom of association means the right to belong to trade unions, political parties or special interest groups. Freedom of association is an important right in working life. 11 Diskusjon: Why is freedom of association important in a democracy? Organisasjonsfrihet er en av de grunnleggende frihetene i et demokrati. Organisasjonsfrihet innebærer blant annet at alle har rett til å være medlem av politiske partier, fagforeninger eller interesseorganisasjoner, uten å risikere forfølgelse eller straff. Organisasjonsfrihet er en menneskerettighet. Retten til å organisere seg er en sentral rettighet i arbeidslivet. Alle arbeidstakere har rett til å danne eller bli medlem av en fagforening. Man har også rett til ikke å fagorganisere seg. Over halvparten av arbeidstakerne i Norge er medlem av en fagforening.

14 Trust is a characteristic feature of Norwegian society
Norwegian society is characterised by a high degree of trust. Trust is an essential value. 12 Å ha tillit betyr at man stoler på hverandre, også på personer man ikke kjenner. Tillit på et samfunnsnivå betyr at innbyggerne i stor grad stoler på at deres interesser blir ivaretatt av myndighetene. Tillit kjennetegner samfunnslivet i alle de nordiske landene og blir ofte trukket fram som en sentral verdi. Pressefrihet, menneskerettigheter og et uavhengig rettssystem er noen viktige fellestrekk for samfunn som er preget av høy grad av tillit. I Norge er det stor grad av tillit til offentlige institusjoner som for eksempel politi og rettsvesen. En undersøkelse fra 2016 viste for eksempel at 8 av 10 innbyggere i Norge har svært stor eller ganske stor tillit til politiet. Følelsen av trygghet er også stor. Så mange som 94 % oppgir at de føler seg trygge der de bor og ferdes. (Kilde: Politiets innbyggerundersøkelse 2016). I mange andre land er politi og rettsvesen institusjoner som befolkningen generelt ikke har stor tillit til. Bestikkelse av offentlige ansatte, enten i form av penger eller tjenester, er ulovlig. Offentlig ansatte har heller ikke lov til å ta imot gaver. Den norske velferdsstaten forutsetter at myndighetene har tillit til at man for eksempel betaler skatt, at man ikke misbruker velferdsordninger og at man oppgir riktige opplysninger til myndighetene.

15 Calling in sick Case: Axel: Hello, is that Ida? I’m afraid I can’t come in to work today because I have a high temperature and a headache. Ida: Oh dear, I’m sorry to hear that. We are supposed to have a meeting tomorrow. Should I postpone it? Axel: That’s probably a good idea. I don’t think I’ll be able to come in tomorrow either. Ida: Ok. I’ll postpone the meeting. Phone me and let me know how you are getting on. Get well soon! Discussion: What is there about this situation that shows that a relationship of trust exists between the employee and the employer? 13 I dette eksempelet ringer arbeidstakeren (Axel) til sjefen sin (Ida) og forteller at han er syk. I Norge får arbeidstakere full lønn ved sykdom fra første sykedag. Arbeidstakere som har vært ansatt i mer enn 2 måneder, har rett til å bruke egenmelding ved kortere sykefravær. Med egenmelding menes at arbeidstakeren selv melder fra til arbeidsgiveren, uten å ha gått til lege for å få sykemelding. Arbeidsgiveren må stole på at den informasjonen arbeidstakeren oppgir, er riktig.

16 Abuse of trust Case: Georg has just lost his job as a mechanic in a large car repair workshop. As a result, he has signed on as unemployed and is receiving unemployment benefit from NAV while he looks for a new job. He has a friend who runs a small garage. Georg has been working there on a regular basis since losing his job, but has not informed NAV. Georg is working illegally. This means that he is not paying tax, and the friend who runs the garage is not paying national insurance contributions on Georg’s pay. Georg has been receiving unemployment benefit from NAV and pay on which tax has not been paid for several months. Georg tells himself that this is fair because his living expenses are high and he has 3 children to support. 14

17 Abuse of trust, contd. Discussion:
Talk about the situation described above. In what way is what Georg is doing an abuse of trust? If he is discovered, what consequences could this have for Georg? 15 For å få utbetalt dagpenger må Georg sende inn meldekort til Nav hver 14. dag og være aktiv jobbsøker. På meldekortet må han oppgi om han har hatt arbeid de siste 14 dagene. Han må også bekrefte at han fortsatt vil være registrert som arbeidssøker hos Nav. Hvis Georg oppgir at han har hatt lønnet arbeid, blir han trukket i dagpenger. Siden Georg føler at han trenger pengene, blir han fristet til å gi gale opplysninger. Han melder ikke fra til Nav at han også har arbeidsinntekt. Hvis Nav oppdager at Georg har jobbet samtidig som han har fått utbetalt dagpenger, må han betale tilbake dagpengene han har fått utbetalt. Han risikerer også bøter og/eller fengsel. Vennen som har gitt Georg jobb, kan også bli straffet. Det Georg gjør, er et eksempel på trygdemisbruk. Økende trygdemisbruk kan føre til større grad av kontroll som igjen fører til større utgifter for staten. Se også «Hverdagslige temaer og sosial omgang» / «Deltakelse i arbeidslivet».


Laste ned ppt "The purpose of the presentation is to show that our democracy is built on humanistic values such as freedom, equality and respect for the individual."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google