Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regionreform.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regionreform."— Utskrift av presentasjonen:

1 Regionreform

2 Regionreform Møre og Romsdal held fram som eigen region
Rogaland held fram som eigen region Nordland held fram som eigen region Oslo held fram som eigen region Vest-Agder fylkeskommune og Aust-Agder fylkeskommune blir slått saman Buskerud, Akershus og Østfold fylkeskommune blir slått saman Telemark fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune blir slått saman Hordland fylkeskommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune blir slått saman. Oppland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune blir slått saman Troms fylkeskommune og Finnmark fylkeskommune blir slått saman

3

4

5 Nye Oppgåver ………… eller endra ansvar ? Stortinget bestemmer grensene –
regjeringa oppgåvefordeling.

6 Ny inndeling av regionalt folkevalt nivå Prop. 84 S (2016-2017), Innst
Ny inndeling av regionalt folkevalt nivå Prop. 84 S ( ), Innst. 385 S ( ) STORTINGET Stortinget ber regjeringen sørge for at regional veiadministrasjon, som har ansvar for planlegging og drift av fylkesveiene, overføres fra Statens vegvesen til regionalt folkevalgt nivå. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å fornye regelverket for løyver og behovsprøving for persontransport slik at bestemmelser knyttet til dette kan fastsettes av de nye fylkeskommunene. Stortinget ber regjeringen endre ansvarsfordelingen mellom Regionale forskningsfond (RFF) og Forskningsrådet slik at beslutninger rundt prosjektstøtte blir fattet på fylkeskommunalt nivå. Stortinget ber regjeringen overføre oppgaver tilknyttet regional næringsutvikling fra Innovasjon Norge til de nye regionene. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan som konkretiserer hvilke oppgaver som kan overføres fra IMDi til de nye fylkeskommunene. Stortinget ber regjeringen vurdere nærmere hvilke oppgaver som kan overføres fra IMDi til de nye fylkeskommunene.

7 Plan Plandialog: Utviklingsavtalar:
Ved utarbeiding av regional planstrategi skal regionalt folkevalt organ ha dialog med KMD, som også koordinerer et dialogmøte med relevante fagdepartement. Utviklingsavtalar: KMD vil vidareutvikle rammeverket for utviklingsavtalar knytte til oppfølging av handlingsprogrammet i regionale planar i samarbeid med regionalt folkevalt nivå og aktuelle departement. Det vil bli etablert pilotprosjekt i einskilde fylke for å prøve ut avtaleforma. Gjere regionale planar meir forpliktande: Det kan bli aktuelt å vurdere lovendringar for å styrkje den regionale planlegginga, mellom anna på grunnlag av resultat frå forskings- og erfaringsbasert evaluering av plan- og bygningslova Styrke regionalt folkevalt si deltaking i planlegginga av store statlege infrastrukturprosjekt Regionalt nivå skal få ei medverkande rolle i transportetatene sitt arbeid med å kartlegge behovet for nye KVU-ar. Vidare skal det skje gjennom auka vekt på fylkeskommunen si deltaking i arbeidet med KVU-ar til store statlege infrastrukturprosjekt og byutgreiingar. Regionalt planforum skal bli ei lovpålagd oppgåve for fylkeskommunen. Fylkeskommunane må prioritere forumet fagleg og ressursmessig slik at kommunane kan få nødvendige avklaringar og nyttig rettleiing tidleg i planprosessane.

8 Kultur Tilskot til eit utval av kunst- og kulturinstitusjonar
Ansvar for og finansiering av institusjonar der det i dag er delt finansiering Endringar er klare for implementering når reforma tek til å gjelde 1. januar 2020. Kulturdepartementet greie ut om det er mogleg å overføre ansvaret for ytterlegare tiltak innanfor departementets ansvarsområde til regionalt folkevalt nivå. Ny kulturmelding våren 2019 Riksantikvaren skal reinyrkast som direktorat Forvaltninga av dei fleste automatisk freda kulturminna: Oppgåvene vil mellom anna innebere å avgjere søknader om dispensasjon etter kulturminnelova, også i samband med planbehandlinga. Forvaltninga av fartøy, tekniske og industrielle kulturminne og dei fleste forskriftsfreda kulturhistoriske eigedomar i statleg eller privat eige. Oppgåvene vil innebere å drive skjøtsel, å vurdere søknader om tilskot og å avgjere dispensasjon for dei kulturminna som er freda. Ansvarsfordeling til høyring 2018 Ansvar for statleg eigde og sikra friluftslivsområde. Ansvar for Skjærgårdstjenesten: Dei folkevalte regionene skal få eit meir heilskapleg ansvar for friluftslivet, og får overført oppgåver kytt til Skjærgårdstjenesten. Ordninga blir no utvida til å omfatte også Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal

9 Utdanning Fagskolane:
Fylkeskommunen skal framleis eige fagskolane, fylkeskommunane skal ha eit større ansvar for kompetansepolitikken i framtida og her skal fagskolane vere ein del av planen og tilbodet. Partnarskap for karriererettleiing og karrieresenter i fylka: …….fylkeskommunen blir utpeika til å vere den leiande aktøren i utviklinga av karrieresenter i framtida. Utvikle regional kompetansepolitikk Fylkeskommunane får ansvar for å leggje til rette for samarbeid mellom arbeidsliv og utdannings- og opplæringsaktørar om behov og tilrettelegging for utdanning og kompetanseutvikling. Fylkeskommunane må ta ei aktiv rolle overfor dei som tilbyr utdanning, frå universitet og høgskular til eigne og private fagskular og vidaregåande skular og frivillige, kommersielle og andre kompetansetilbydarar i fylket UTDANNING/RN Tettare kopling mellom universitetets og høgskolane sine Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA) og dei folkevalte regionane/den regionale kompetansestrategien: …………regionale kompetansepolitiske planar i tråd med vedtekne nasjonale forventningar til regional planlegging. Dette gjeld mellom anna forventningar til universitets- og høgskuleinstitusjonane om deltaking i utforminga av dei regionale kompetansepolitiske strategiane

10 Samferdsel Sams vegadministrasjon:
Konsekvensane ved større omorganiseringar bør greiast ut. Regjeringa tek som følgje av dette ikkje endeleg stilling til ei administrativ overføring før ei slik utgreiing er gjennomført. ………….sørge for at administrasjonen av fylkesvegnettet (deler av sams vegadministrasjon) blir underlagt de nye folkevalgte (stortinget) Administrasjonen av fylkesvegnettet (deler av sams vegadministrasjon): Regjeringa føreslår ingen endringar i klassifiseringa av vegnettet no. …….. i samband med neste rullering av Nasjonal transportplan. Kjøp av innanlandske flyruter: …………oppgåva blir overført til fylkeskommunane.

11 Regional- og næring Regionale forskingsfond (RFF):
Møre og Romsdal blir eigen fondsregion. Prosjektet kystskogbruket og prosjektet føregangsfylke for økologisk landbruk: blir overført til regionalt folkevalt nivå, såframt prosjekta blir vidareførte når regionreforma tek til å gjelde frå 1. januar 2020. Forvaltninga av midlane til utgreiings- og tilretteleggingstiltak: I 2017 er det avsett 48 million kroner over Landbrukets utviklingsfond til ordninga som blir bli overført frå fylkesmannen til regionalt folkevalt nivå frå 2020. Oppgåver frå IMDi (Integrerings- og mangfaldsdirektoratet): Det blir ikkje tilrådd at fylkeskommunane får nokon av desse oppgåvene. Det blir i staden vist til to tilskotspostar som fylkeskommunane kan søke på – Jobbsjansen, som rettar seg mot fullføring av vidaregåande opplæring og midlar til drift av fylkesvise karrieresenter.

12 Regional- og næring Oppgåver frå Innovasjon Norge:
Det blir ikkje føreslått å overføre oppgåver frå IN til fylkeskommunane. Behandling av akvakultursøknader: Forslaget om å overføre avgjerdsmakt frå sektorstyresmaktene til regionane i kurante saker blir ikkje tilrådd. Det blir i staden foreslått mindre tiltak, m. a. meir formelle kontaktmøte mellom sakshandsamingsinstansane for å sikre betre dialog mellom sektorstyresmaktene og fylkeskommunen. Tilrettelegging for styrkt EU/EØS og nordisk regionalt engasjement: Det skal leggast til rette for at departement og direktorat styrkjer samarbeidet med fylkeskommunane. Rettleiaren for utgreiingsinstruksen på dei områda som er omfatta av EØS- og Schengen-saker, skal i større grad tydeleggjere at fylkeskommunane skal involverast i det arbeidet departementa og etatane gjer med denne typen saker. Deltaking i Europapolitisk forum: Utanriksdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet tek sikte på å reorganisere Europapolitisk Forum slik at dei nye fylkeskommunane blir godt representerte i dialogen mellom regjeringa, kommunesektoren og Sametinget om europapolitiske spørsmål. Ein tek sikte på at alle fylkeskommunane skal vere direkte representerte i forumet.

13 Regional- og næring Eigarskap og tilskot til statlege fiskerihamner:
utbygging av statlege fiskerihamneanlegg blir overført frå Samferdselsdepartementet til fylkeskommunane etter avtale med den einskilde fylkeskommunen. Koordineringsansvar for utbygging av digital infrastruktur: ekom-utbygginga …..m.a. kartleggje område i fylket der det er nødvendig med forsterka innsats for utbygging, medverke til samankopling av lokale og regionale fibernett for å få til fleire gjennomgåande langdistansefibertrasear, medverke til sams praktisering av gravereglar og sjå innkjøp av IKT-tenester i samanheng med kjøp av kommunikasjonsløysingar. I tillegg skal fylkeskommunen vurdere dette i samanheng med arealplanlegging, busetjing, næringsutvikling og ulike kommunikasjonsløysingar.

14

15

16 Ytterlegare oppgåver Utvalgsleder:
professor Terje P. Hagen Universitetet i Oslo. Medlemmer: professor Anne Lise Fimreite Universitetet i Bergen Gro Sandkjær Hansen (HiOA), tidligere avdelingsdirektør i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Christine Hjortland fylkesrådmann i Sogn og Fjordane Tore Eriksen tidligere fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen


Laste ned ppt "Regionreform."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google