Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eksempel på utdanningsplan for LIS1

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eksempel på utdanningsplan for LIS1"— Utskrift av presentasjonen:

1 Eksempel på utdanningsplan for LIS1
Ny spesialistutdanning for leger er en kvalitetsreform med ny modell for spesialitetsstruktur og spesialistutdanning og med endret ansvar, roller og oppgaver for RHF-ene, HF-ene, Helsedirektoratet og Legeforeningen. Utdanningen er i første rekke praksisbasert, med økt satsning på veiledning og læringsmål. Nye obligatoriske kompetansemoduler skal integreres i hele utdanningsløpet. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har i Oppdragsdokument 2016 gitt RHFene i oppdrag å etablere et regionalt utdanningssenter ved hvert av de fire regionsykehusene for å ivareta læringsaktiviteter og andre oppgaver i ny ordning for legenes spesialistutdanning. I forbindelse med innføring av den nye modellen for spesialistutdanningen, er det etablert et tverregionalt prosjekt for å sikre en nasjonal, samordnet spesialistutdanning. Helse Sør-Øst RHF koordinerer arbeidet mellom de regionale helseforetakene (RHFene). Det skal planlegges for iverksetting av læringsaktiviteter for oppstart i 2017 av spesialistutdanningens del 1 etter ny ordning. Det vil kreve et nært og godt samarbeid mellom RHFene, HF/sykehus, Helsedirektoratet, universitetene og Legeforeningen for å oppnå en god prosess og et godt resultat. Elisabeth Arntzen 15. mai 2017

2 Utdanningsplan for den enkelte LIS1
«Kommunen og helseforetak/sykehus skal samarbeide om å lyse ut stillinger koblet, slik at den som ansettes får gjennomført hele utdanningens første del innenfor en utlyst stilling». «Stillingene i sykehuset og i kommunen er to ulike ansettelsesforhold». (Spesialistforskriften §11). Illustrasjonen i bildene 1-12 viser eksempel på plan for gjennomføring av kliniske læringsmål og FKM læringsmålene i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten HF/ sykehusene har ansvaret for å utarbeide individuell utdanningsplan, slik at LIS1 oppnår læringsmålene innenfor estimert tid. Det skal avklares hvilke læringsaktiviteter (f.eks klinisk praksis, kurs, veiledning, e-læring, simulering) LIS1 skal gjennomføre. Gjennomført læringsaktivitet vil registreres enten av LIS selv eller av en veileder/supervisør i IKT-verktøyet. I utdanningen har også LIS et «selvstendig ansvar for egen læring, blant annet ved å følge opp den individuelle utdanningsplanen og delta i læringsaktiviteter» (jf spesialistforskriften §6).

3 Eksempel på utdanningsplan LIS1 (2-delt praksis)
Eksempel 1: Utdanningplan 2-delt praksis LIS1 har i dette eksemplet 2-delt praksis kirurgi (6 mnd) og deretter medisin (6 mnd). Det legges som forutsetning at alle deltar på felles introkurs på sykehuset de første 1-2 ukene, hvor det gis informasjon og opplæring i tema/ fagområder som anses spesielt viktig at LIS1 får i tidlig fase. Innhold og tidspunkt for introkursene er opp til det enkelte sykehus. NB! Tematisk kan de kliniske læringsmålene for LIS1 illustreres inndelt i ulike grupper ift ulike tilstander/prosedyrer som vist i dette bilde. C og E anbefales gjennomført første 1-2 uker uavhengig om LIS starter i medisinsk eller kirurgisk avdeling.

4 Som eksemplet viser, vil LIS1 de første to ukene gjennomføre introkurs (A) og emner markert som C (AHLR etc.) og E (Blodprøvetaking etc.). Legen vil være i avdelingen og oppnå LM-01 (markert som B) ved kirurgisk avdeling. Samme læringsmål følges opp ved praksis i medisinsk avdeling, og godkjennes her. NB! LIS1 vil som tidligere ha et ansettelsesforhold knyttet til en avdeling, og vil gå i vakt og få veiledning/ supervisjon av erfaren LIS/ overlege i hele utdanningsløpet. Læringsmål innen felles kompetansemodulen (FKM) (etikk, lovverk, forskningsforståelse, kommunikasjon, kunnskapshåndtering, pasient- og brukermedvirkning, pasient- og pårørende opplæring, samhandling, samt systemforståelse, organisasjon og ledelse), vil være tema som integreres i den kliniske praksisen og i andre læringsaktiviteter som introkurs, veiledning/ supervisjon. Det forutsettes at læringsmålene kan nås i løpet av fire måneder.

5 Eksempelet viser her at LIS1 etter 6 mnd i kirurgisk avdeling fortsetter i medisinsk avdeling. Perioden starter gjerne med et introkurs med faglige tema.

6 LIS1 i dette eksemplet har fått tildelt 3-delt praksis ved medisinsk avdeling (4 mnd), kirurgi (4 mnd) og psykiatri (4 mnd). Læringsmål (LM 38 – 54) i forskriften gjelder kun for LIS1 som har fått tildelt praksis ved psykiatrisk avdeling. Tjenesten starter også her gjerne med introkurs.

7 Utdanningsplan for LIS1 - inkl FKM
Bildet viser temaområdene i felles kompetansemoduler (FKM). Læringsaktivitetene for FKM del 1 skal integreres i alt klinisk arbeid gjennom supervisjon «bed side, gruppeveiledning og kurs. Det er 50 FKM læringsmål for LIS1. (24/26 læringsmål skal godkjennes i henholdsvis spesialisthelsetjenesten/ kommunehelsetjenesten). Læringsmålene integreres i den kliniske praksisen og andre læringsaktiviteter som introkurs, veiledning/ supervisjon.

8 Etter 12 måneders praksis i spesialisthelsetjenesten skal LIS1 ha 6 måneders praksis i kommunehelsetjenesten. Læringsmål (LM 55 – 101) i kommunehelsetjenesten er tematisk vist som illustrasjon i figuren over. Som i spesialisthelsetjenesten vil det være naturlig at LIS1 får informasjon om kommunehelsetjenesten på et introkurs (markert med bokstaven A). Varigheten på introkurs er opp til den enkelte kommune. For eksempel Fylkesmannens ukeskurs. Temaområder med mørk blå farge er kroniske tilstander/diagnoser LIS1 har hatt som akutte tilstander i spesialisthelsetjenesten (unntak 101) 1 (hudfarget): Gjelder akuttmedisinske prosedyrer, samarbeid mv. 2 (lyseblå): Nye tilstander er lyseblå. 3 (grønn): Gynekologi, prevensjonsveiledning, abort og svangerskapskontroll. 4 (gul): Barn (utviklingsavvik og enkelte tilstander/ diagnoser rettet mot barn). 5 (lilla): Sykehjemsmedisin og aldersmedisin. NB! Rekkefølgen for hvor LIS 1 skal ha sin praksis er opp til den enkelte kommune.

9 Eksempel: Læringsmål som går på tvers - «Hjerte-/lungesykdommer» og «Cerebrale tilstander»:
Eksempel her viser læringsmål, hvor diagnose/ tilstand er gjennomgående både i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Hjerte-/ lungesykdommer: Læringsmål som omhandler «hjerte-/ lungesykdommer» tas opp både på sykehus og i kommunehelsetjenesten. A. Hovedfokus i spesialisthelsetjenesten er pasienter med «akutte hjerte-/ lungesykdommer som f.eks hjerteinfarkt, angina pectoris, venetrombose, respirasjonssvikt, astma, KOLS, lungeemboli. B. I kommunehelsetjenestene er fokus rettet mot pasienter med kroniske hjerte- og lungesykdommer . Akutte hodeskader/ cerebrale tilstander: Læringsmålet omhandler akutte hodeskader i kirurgi (commotio, basis fractur, epiduralt hematom, subduralt hematom), medisin (hjerneslag, epilepsi) og kommunehelsetjenesten (hodepinetyper). Læringsmålet kan oppnås gjennom klinisk praksis og eller simulering / ferdighetstrening.

10 Felles kompetansemoduler (FKM) har totalt 50 læringsmål for LIS1 i kommunehelsetjenesten. FKM læringsmålene for del 1 er fordelt som følger mellom sykehus og kommunehelsetjenesten av Helsedirektoratet : Etikk: LM 01 oppnås i sykehus + LM oppnås i kommunen Forebygging: LM (LM-06 starter i sykehus og oppnås i kommunen) + LM oppnås i kommunen Kommunikasjon: LM oppnås i sykehus Kunnskapshåndtering: LM og LM oppnås i sykehus + LM oppnås i kommunen Kvalitet- og pasientsikkerhet: LM oppnås i sykehus Lovverk: LM (starter i sykehus og oppnås i kommunen) Pasient- og brukermedvirkning: LM (starter i sykehus og oppnås i kommunen) Pasient- og pårørende opplæring: LM 52 og LM 54 oppnås i sykehus + LM 53 oppnås i kommunen Samhandling: LM-56 oppnås i sykehus + LM oppnås i kommunen. Systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse: LM 61 oppnås i sykehus og LM-62 starter i sykehus men oppnås i kommunen + LM oppnås i kommunen.

11 Forberedelser til del 1 er godt i gang – HFene er klare 1.9.17
LEGE Søker del 1 stilling ca. ½ år før Søker LIS-stilling ca. ½ år før Starter Del 1 Starter Del 2/3 2017 2018 2019 Mars September September Mars Oppstart del 1 (Varighet 1,5 år) Oppstart del 2 og 3 (Varighet avhenger av valg av spesialisering) Felles plattform for alle UTDANNINGSSTED FKM For å kunne starte utdanningen av LIS 1 i september 2017, og del 2 og 3 i mars 2019, må læringsmål, læringsaktiviteter (kurs), veiledning (opplæring av de som skal veilede LISene) og system for vurdering av den enkelte LIS være ferdig 6 mnd tidligere. Det samme gjelder støtteprosessene som finansiering, avtaler, overgangsordninger, IKT-verktøy. Følgende må være på plass allerede ved utlysningstidspunktet: Læringsmål Læringsaktiviteter Veiledning Vurdering Følgende må være på plass allerede ved utlysningstidspunktet: Læringsmål Læringsaktiviteter Veiledning Vurdering I tillegg må støtteprosesser som overgangsordninger, avtaler, finansiering og IKT-verktøy være på plass før oppstart av Del 1

12 www.lis-utdanning.info (koplet til Facebook)


Laste ned ppt "Eksempel på utdanningsplan for LIS1"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google