Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Astrofysikk Fysikk 1.
I.
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Knight, Kap.38 Emisjon av lys (lysutsending).
Astrofysikk & Strålingslovene
Astrofysikk & Strålingslovene
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
Fra geometriske former til abstrakt design
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
Atmosfæren og Stråling
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
SOLA.
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Planeter utenfor solsystemet
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Universets voldsomste eksplosjoner
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Gudstjeneste 1.søndag i advent 2008 i Gruben kirken Dra ut, dra ut gjennom portene og rydd en vei for folket! Bygg, ja, bygg en kongsvei og rens den vel.
SOLEN.
Elektromagnetisk stråling
Forelesning 4, Geo 212  Konoskopiske undersøkelser  Bestemmelse av optisk fortegn  Bestemmelse av optisk vinkel  Bestemmelse av lengdehastighet Kjell.
Atomenes elektronstruktur
Kapittel Z Kjernekjemi.
Galakser Forelesning 18 – AST1010
VERDENSROMMET Av: Hannah.
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Fra lodne tåker til kompakte objekter
Ekstreme objekter i universet: Fra radiobølger til gammastråling
Spektakulære begivenheter knyttet til magnetfelt i det nære verdensrommet Fysikermøtet 2003 Kjartan Olafsson og Rune Stadsnes, Fysisk institutt, Universitetet.
Verdensrommet Her i denne presentasjonen skal vi fortelle om verdensrommet og planetene. Dere skal også lære om andre himmellegemer som stjerner og kometer.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Universet: Utvidelse og avstander Aktive galakser
CERN og The Large Hadron Collider Tidsmaskinen.
Strålingen fra stjernene
Galakser.
Læreplanmål i LK 06 Stråling og radioaktivitet (VG 1)
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
VERDENS STØRSTE MASKIN ER KLAR: Skal gjenskape Big Bang Maiken Pedersen 28 September 2010 Partikkelfysikk Å forstå Tid, Rom, Stoff og Energi Partikkelfysikk.
På de høyeste bredde-gadene
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 16: Eksoplaneter og jakten på liv.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 4: Fysikken i astrofysikk, del 1.
Tolking av stråling fra verdensrommet
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 17: Melkeveien.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 19: Kosmologi, del I.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 18: Galakser og galaksehoper.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 15: Hvite dverger, nøytronstjerner og sorte hull.
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
ATMOSFÆREN.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 12: Dannelsen av solsystemet.
Stjernebilder.
Plan for timen: Kapittel 5. Tema:Galakser 1.En kort repetisjon
Lys og farger Jeg skal lære om: hva lys er hvordan vi kan se farger.
Forelesning 16: Nøytronstjerner og sorte hull
Forelesning 11: Dannelsen av solsystemet
Forelesning 19: Galakser og galaksehoper
Utforsking i verdensrommet
Solsystemet vårt.
Lag en 3D-stjernemodell
Utskrift av presentasjonen:

Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget fordi de sender ut sterk stråling i radiobølgeområdet. For eksempel sender Cygnus -1 i stjernebildet Svanen ut 10 millioner ganger mer energi i radiobølgeområdet enn en hel galakse sender ut av synlig lys! Disse radiokildene fikk navnet ”Quasi-stellar radio sources” – quasars. Lignende objekter er siden observert med enorm energiutsendelse over hele det elektromagnetiske spektret (maks. i infrarødt). Disse kalles quasi-stellar objects (QSO). De første kvasarene ble oppdaget som radiokilder, og da man rettet lysteleskoper mot disse, oppdaget man ”stjerner” med enorme rødforskyvninger. Konklusjonen ble etter hvert at disse objektene ikke var vanlige stjerner, men en type ”aktive galakser” i enorme avstander fra oss – milliarder av lysår.

Hvordan utforket man kvasarer? Det viste seg at kvasarene kan variere i styrke med tidsskalaer på timer, dager, uker eller måneder. De kan ”flamme opp” i utbrudd av kort varighet. De raske variasjonene gir en pekepinn om at objektene ikke kan være store som en galakse – de må være på størrelsesskala med vårt solsystem. Kvasaren wfsj2245+0024 – merk den rødlige fargen! Når kvasarer ble observert i synlig lys, viste de meget sterk rødforskyvning, som tyder på stor avstand fra oss.

Aktive galaksekjerner Det har vist seg at både kvasarer og visse andre lyssterke objekter befinner seg i sentrum (kjernen) av galakser, og astronomene regner med at de henter energien sin fra supermassive svarte hull. Det sorte hullet vil tiltrekke gass og støv nær galaksekjernen og samle en skive rundt seg. Akkresjonsskive og jetstråler ut fra en aktiv galaksekjerne med et sort hull i midten (modell) Friksjon mellom ulike lag av hvirvlende gass og støv varmer skiven, og den blir stadig mer varm og kompakt inn mot det sorte hullet. Dette gir stort trykk, og gassen vil ”sprute ut” den veien det er lettest å unnslippe, nemlig vinkelrett på skiven. I Andromeda-galaksen (og siden andre galakser) fant man at stjerner nær kjernen sirklet så fort omkring kjernen at det måtte være et svært massivt objekt i kjernen – et supermassivt sort hull. Ulike kategorier av ”aktive galakser” er egentlig svært like fenomener, men vi ser dem fra ulike vinkler (ser diskosen fra siden eller ovenfra, for eksempel).

De fleste kvasarer vi kjenner, er dannet mellom 2 og 7 mrd år etter Big Bang Når supermassive sorte hull er unge, er de omgitt av store mengder støv og gass, som samler seg i en akkresjonsskive. Over tid vil det meste av stoffet i denne skiven enten bli oppslukt av det sorte hullet eller sprute ut i form av jetstråler vinkelrett på skiven. Når akkresjonsskiven minker i masse, blir galaksekjernen mindre aktiv. De fleste galakser i nærheten av oss er gamle (ca 13 mrd år), og har derfor ikke særlig aktive kjerner. Når vi observerer fjerne galakser, ser vi bakover i tid til en periode da disse hadde aktive kjerner. De fleste galakser gjennomgår en aktiv periode og vil derfor ha en kvasar nær kjernen i en del av sitt liv. Kvasarer hører altså til en tidlig fase i de fleste galaksers liv.