Organisering av verdensarvarbeidet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Advertisements

hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planstrategi.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
TILSKUDD TIL TILTAK I BEITEOMRÅDER November 2013.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Stedsutvikling - nasjonal satsing og regional utfordring Grete Sildnes Regional utviklingsavdeling Nord-Trøndelag fylkeskommune Gardermoen
Forvaltning av vilt og innlandsfisk – Regional utvikling Plan og miljøleder Dag Bastholm Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Nettverk for kulturminner og verdiskaping
Nasjonalparksenter –informasjon, naturveiledning og verdiskaping i verneområdene Kirsten Thyrum, DN.
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum IKS
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Direktør, Stiftelsen Bryggen
Kort historikk De første enkeltfunn i Alta gjort i 1950-årene
Organisering av arbeidet ved den verdensarvnominerte serien Viking Age Sites in Northern Europe Norsk verdensarvforum
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Nærmere om prosess og vurderingskriterier. De følgende sidene beskriver helt stikkordsmessig hvilke forhold som blir vurdert og vektlagt. I tillegg til.
xxx 1.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Det nye Kulturrådet. Administrasjon for flere virksomheter NORSK KULTURRÅD 512 mill kr Kulturfondet, 224 mill kr Post 74, 25 mill kr Museum og arkiv STATENS.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Telemarksforsking-Bø Instituttpresentasjon Kompetansemeglerprogrammet Kongsberg Direktør Karl Gunnar Sanda.
(NATUR- OG) KULTURARV I DOKKADELTAET Alastair Brown Randsfjordmuseene, avd. Lands Museum Oktober 2009.
Regionale forskningsfond
Forskningsbasert kompetansemegling Status og veien videre nHS-samling januar 2006.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Utfordringer og muligheter for en ny stiftelse.
Fra reiseliv til opplevelser Utvikling av opplevelsesnæringen i Nordland Liv Rask Sørensen SMART Bodø Foto: Hans Erik Elmholdt.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Aktører og virkemidler Utfordringer for Verdiskapingsprogrammet Bent Aslak Brandtzæg og Per Ingvar Haukeland.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
1 Innovasjon og nyskaping Sept Nyskapingsmål Drivkraft for omstilling og nyskaping. Internasjonalt fremragende innenfor forskningsbasert innovasjon.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Kultur- og naturreise: «Å synliggjøre det usynlige» Reidar Gjersvik Kulturrådet.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Orienteringer fra direktoratene Nettverkssamling - Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 24. august 2016.
Østlandssamarbeidet Presentasjon på fellesmøte mellom ORE og ØS i Brussel 1. april Ann Irene Sæternes.
Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
1 Hvilke konsekvenser vil nordområdesatsingen ha på regjeringens distrikts- og regionalpolitikk ? Nordlandskonferansen 2007 Bodø 17. januar Kommunal-og.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Arbeidsverksted Hysvær 9. januar 2016
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Roller, offentlige planer og forvaltning - eller «Liv og røre i buffersonen» En plan-praktikers erfaringer og refleksjoner VERDENSARVFORUM 2016, TELEMARK.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
FOTELLINGER OM KYST-NORGE.
Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv
Verdensarvsenter på Bryggen - Status for vårt arbeid
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Utskrift av presentasjonen:

Organisering av verdensarvarbeidet Vegaøyan verdensarvområde Organisering av verdensarvarbeidet

Vega kommunes arbeid med verdensarven Fire Hovedsatsninger Helse, pleie og omsorg Oppvekst, livsutfoldelse og kultur Næringsutvikling og bosetting Verdensarv, natur og kulturarv Ny kommuneplan med strategisk- og arealdel: Reguleringsplan og stedsutviklingsprosjekt for å sikre en styrt utvikling i de mest attraktive områdene Utvikling reiselivsstrategi Deltakelse i verdiskapingsprogram Riksantikvaren og pilotprosjekt Bærekraftig Reiseliv Oppfølging lokale aktører og næringsliv Team Verdensarv Vega – Nordland fylkeskommune Vega kommune har verdensarv, natur og kulturarv som et av fire hovedsatsninger i den kommuneplanen som ble vedtatt i juni 2010. Kommuneplanen er laget for å sikre verdensarvområdets verdier gjennom en styrt utvikling. Derfor er det også laget en reguleringsplan og byggeskikksguide for de mest attraktive områdene nord på øya. For å bidra til lokal involvering og eierskap til arbeidet har kommunen gjennomført et stedsutviklingsprosjekt i samme området.

STIFTELSEN VEGAØYAN VERDENSARV Stiftelsens arbeidsoppgaver Nasjonal verdensarvpolitikk STIFTELSEN VEGAØYAN VERDENSARV Etablert av Vega kommune i 2005 Daglig leder er verdensarvkoordinator Styre: 3 repr Vega kommune, NFK, FM Nordland, HM, tidligere stortingsrepr., leder Stiftelsens samarbeidsråd. Observatører: RA og Mdir Samarbeidsråd med 18 lag og foreninger Duntradisjonen Internasjonalt arbeid Kulturlandskap Lokal verdiskaping Marint miljø og fugleliv Besøksforvaltning Bygningsarv og kulturminner Formidling ”Verdensarv i unge hender” Dokumentasjon Forskning Undervisning Stiftelsen arbeider ut fra Verdensarvkonvensjonen, forvaltnings- og tiltaksplan, nasjonale føringer og gjennom årlige handlingsplaner. Arbeidet finansieres via Miljødirektoratet, Riksantikvaren, Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune, SMIL-midler og ulike prosjektmidler. I 2013 hadde Stiftelsen ca 4 mill kr til disposisjon. Fylkesmannen i Nordland, NFK, Innovasjon Norge, Vega kommune oa bidro med i overkant av 6 mill kr.

Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv Vega kommune Forvaltningsknutepunkt Nes Vega Verneområde: styre og forvalter Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv Statens Naturoppsyn Team Verdensarv Vega Helgeland Museum

Verdensarvsenter Vega kommune som eier og driver

Hva fungerer bra og hvor kan det gjøres forbedringer? Lokal forvaltning fungerer godt Vega kommune forvalter 80 prosent av verdensarvområdet Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv forvalter verdensarvmidlene og daglig leder er verdensarvkoordinator Vega verneområdestyre forvalter de vernede områdene og tiltaksmidler via SNO Hvor kan det gjøres forbedringer? Forutsigbarhet i forhold til nasjonale føringer Mangel på kapasitet for å kunne følge opp arbeidsoppgavene Vagt med beste praksis, hva er det?