Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Lånesamarbeid = ressursdeling Nina Karlstrøm Seniorrådgiver ABM-utvikling Bodø.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fellessøk i Trøndelag Fylkesbibliotekene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag finansierer og etablerer klient for fellessøk i Konkurransegrunnlag og.
Advertisements

"Gi rom for lesing!" ”Regjeringens tiltaksplan for leselyst og leseferdighet”
Samarbeid med folkebiblioteket? Noe for UBiT? Harald Bøhn Seminar 27/2-07.
Norgeslån på tvers Samsøk og samlinger og samarbeid -Noen betraktninger etter å ha testet funksjonalitet på tvers av systemene Innlegg på 72. bibliotekmøtet.
Utfordringer for bibliotekene i det 21.århundre – presentasjon av BS Weblån Lillestrøm 19. november 2008.
En aksjon i regi av NLB. Leseglede er en unik opplevelse som alle bør kunne ta del i.
Naturfag Nasjonal digital læringsarena, Naturfag
Samsøk og samlinger og samarbeid Samsøk og samlinger og samarbeid Konsekvenser av samsøktjenester for brukeren og bibliotekene Erfaringer med norgeslån.
Velkommen til Biblioteksentralen AL og Bibliotekenes Hus Besøk fra bibliotekarutdanningen ved Høgskolen i Oslo, fredag 1.april 2005.
Levanger kommune Kultur Service erklæring Bibliotektjenester - spørsmål Behov Formål med tjenesten Informasjonsbehov hos kommunens innbyggere Hjelpe brukeren.
RYFYLKEBIBLIOTEKET • Samarbeid organisert i Ryfylke IKS • Felles tekniske løsninger • Samarbeid om arrangement • MM3 + BS Weblån • E-bøker fra desember.
Bibliotekreform 2014 Utfordringer for kommunene
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Kompetansekartlegging
E-bøker i norske bibliotek BS Weblån Trine O. Schøning Salgs- og markedsdirektør Biblioteksentralen AL.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Strategier for gjenbruk av kulturinformasjon fra arkiv, bibliotek og museer Tone.
Levanger kommune - Levanger bibliotek – Driftskomiteen Folkebiblioteket anno 2008 Hva er det?
FJERNLÅN, INNLÅN, NORGESLÅN…
Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI
BIs bibliotekmodell ved bibliotekdirektør Dagmar Langeggen Åpning biblioteket ved BI Trondheim, 11. november 2008.
Utlån av digitale media BS Weblån
Det flerspråklige bibliotek – mer enn en boksamling!
Biblioteksøk – fjernlån Svein Arne Brygfjeld Nasjonalbiblioteket
Biblioteksøk – status Svein Arne Brygfjeld Nasjonalbiblioteket.
Ikke kortreist, men fortreist
Innkjøpsordningene og e-bøker Bibliotekmøte i Stavanger,
7/11 bibliotek Basert på oppgave skrevet av Sindre Søreide og Veronicha Angell Bergli.
Ingebjørg Rype NKKI/Nasjonalbiblioteket
Fremtidsrettet kompetanseutvikling i Statens vegvesen Bidrag til BA – bransjen Bodø Torbjørn Naimak.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Hva er det med fjernlån? Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI
Val324 Lokalsamlinger og lokalhistorisk materiale Tor Sveum Forelesning fredag 5. november 2004: ABM-U Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.
Komme i gang med BIBSYS På bibliotekets hjemmeside bruker vi denne linken til BIBSYS.
Prosjektet er støttet av:. Hovedmål ”Det sømløse bibliotek – region Oppland” innebærer at innbyggerne i Oppland skal oppleve et helhetlig bibliotektilbud.
Bibliotekutvikling og Aleph i Norge Bibliotekfaglige og -politiske saker København, 2003.
ALEPH brukermøte 2007 Status fra ALEPH Plus Team.
Eirik Gaare, FiA1 Regionalt samsøk (RS) - muligheter og begrensninger Bibliofil brukermøte 2005.
Pakket og klart Boktransporttjeneste for fjernlån i Norge
Kampanjeråd Norsk Bibliotekforening Bibliotekarforbundet Biblioteksentralen Skolebibliotekarforeningen i Norge Utdanningsforbundet Elevorganisasjonen.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Open Access – opphavsrett, forretningsmodeller, lisenser Professor.
Lyst til å prøve noe nytt, noe annerledes? En skole uten eksamen eller karakter Mer enn 300 fag å velge i Internatliv Utstyr tilgjengelig døgnet rundt.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum En digital ABM-sektor Jan Seland rådgiver, ABM-utvikling.
Møte i innkjøpsgruppa for e-bøker Markedsføring e-bøker -Hvilken innkjøpsordning har bibliotekene valgt for Innkjøp høst Sette.
Kulturstrategi for Oppland
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum ABM-utvikling og aktuelle bibliotekpolitiske tema Leikny Haga Indergaard 15.mars.
Revidert biblioteklov - nye muligheter!
Nettsider Vi ser at bibliotekenes nettsider har for lite innhold. Dette er en viktig informasjonskanal for innbyggerne i kommunen. Også bruk av sosiale.
Biblioteket – et sted for «åpen og opplyst samtale»
Logo/kommunenavnMeny Søk i våre sider Søk etter bøker, filmer, musikk m.m. Mine lån Forny dine lån Bestille materiale Se hva du har lånt Logg inn Åpningstider.
Nasjonalbibliotekets tjenester i et regionalt perspektiv Jonny Edvardsen Avdelingsdirektør Tilvekst og kunnskapsorganisering, Nasjonalbiblioteket.
Brukerundersøkelse Det flerspråklige bibliotek. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på web i perioden 19. oktober – 8. november Sendt ut til.
Aurskog-Høland: Landbrukskommunen Ideen om å utvide mulighetene i kommunen.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Knut Løyland Strukturelle endringstrekk ved etterspørsel etter utlån fra folkebibliotekene – erfaringer.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
Norsk WebDewey: Sluttbrukerløsninger. Disposisjon WebDewey Search Tilgjengelige datasett.
Det flerspråklige bibliotek Siri Tidemann-Andersen
Transportordning Presentasjon av BS sin planlagte nasjonale transportordning for fjernlån mellom biblioteker. Bodø 25. november 2008.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Opplæring i norsk WebDewey Ingebjørg Rype. Bakgrunn– hvorfor WebDewey, hvorfor fullstendig oversettelse? Om prosjektet Lisenser.
En region med livskraft, bærekraft og konkurransekraft Hvorfor Trøndelag? En region med livskraft, bærekraft og konkurransekraft Etablere et nytt.
Norsk WebDewey: Sluttbrukerløsninger
Opplæring i norsk WebDewey
Bibliotekmøte i Nordland, september 2017 Helén Sakrihei
Depotbiblioteket. Biblioteksøk. «Fra fjern og nær»
Teknisk beskyttelse.
Bibliotekloven i Norge
SØLVBERGET MAKERSPACE
TAUSHETSERKLÆRING   Jeg
Utskrift av presentasjonen:

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Lånesamarbeid = ressursdeling Nina Karlstrøm Seniorrådgiver ABM-utvikling Bodø 25.november 2008

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Det meste er sagt i bibliotekloven §1: Folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Den frie låneretten – hva er det? Bibl.loven §1: "Folkebibliotekene er ledd i et nasjonalt biblioteksystem. Bibl.loven §3: "Bibliotekene skal følge felles regler om lånesamarbeid og registrering…” Bibl.loven §4: "Kommunen fastsetter reglement.."

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Hva med fagbibliotekene? Ikke omfattet av Bibliotekloven De fleste fagbibliotekene er åpne for allmennheten, og alle deltar i fjernlånsamarbeidet. Fagbibliotekene tar betalt for kopier som er bestilt fra andre bibliotek, og noen tar også betalt for lån fra utlandet

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Litt statistikk…

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum …og litt til:

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum...og enda litt mer: Nærmere dokumenter, i all hovedsak bøker, ble lånt mellom de ulike bibliotekene i 2007 Depotbiblioteket er den enheten som låner ut mest, nærmere , hvorav ca er til folke- og skolebibliotekene Fylkesbibliotekene sto for ca 50% prosent av fjernlånene innen et fylke

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Samarbeid i dag Felles retningslinjer for fjernlån for fag- og folkebiblioteksektoren, revidert i 2002 Jevn økning fra Nasjonalbiblioteket Fylkesbibliotekene dekker ca 50% av fjernlånene innen et fylke/en region

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Samarbeid fremover Revisjon og forenkling av retningslinjene Overordnet prinsipp må være ”kortreiste” dokumenter Sikre tilgang til landets samlede bibliotekressurser for alle som bor i landet

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Reservasjon Unntak gjøres for pensumlitteratur i fagbibliotekene Materiale som av hensyn til alder og beskaffenhet ikke bør sendes (men de er vel heller ikke til hjemlån) Materiale med veldig kort lånetid

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum …men Boka koster 349 kr i innkjøp, veier 2,7 kg! Filmen koster 99,50 kr og veier 100 g

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Biblioteksøk.no, Norgeslån osv … skal presenteres senere i dag Brukerinitierte lån genererer mer bestillinger Tall fra bibliotek.dk viser:

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Erfaringer fra Herning, Danmark De ser økningen som en markedsføring av bibliotekene!

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Transportordninger En forutsetning for et sømløst og effektivt fjernlån er et kostnadseffektivt transportsystem I dag finnes egne budtjenester, Norsk Bibliotektransport, og Biblioteksentralen AL kommer med et tilbud i nærmeste fremtid

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum ABM-utvikling mener det bør etableres en statlig tilskuddsordning, i hvert fall i en periode, for å sikre at alle kan delta i det sømløse nettverket Avventer den kommende stortingsmelding om bibliotek

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Konklusjon Overordnet prinsipp om å gjøre felles ressurser tilgjengelig for alle som bor i landet Sømløse tjenester vil øke etterspørselen = mer fjernlån og mer transport Viktig å se på fjernlån som ressursdeling