Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

STEDSPREPOSISJONER 1) PÅ ET STED: Mange preposisjoner forteller oss hvor noe konkret er plassert: over, under, bak, foran, ved, i treet. I og på er vanligvis.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "STEDSPREPOSISJONER 1) PÅ ET STED: Mange preposisjoner forteller oss hvor noe konkret er plassert: over, under, bak, foran, ved, i treet. I og på er vanligvis."— Utskrift av presentasjonen:

1 STEDSPREPOSISJONER 1) PÅ ET STED: Mange preposisjoner forteller oss hvor noe konkret er plassert: over, under, bak, foran, ved, i treet. I og på er vanligvis de preposisjonene som er vanskeligst. –I forteller om noe som er inne i, nede i, på innsiden av noe. –På forteller om noe som er på utsiden eller oppe på noe. –Klærne ligger i kofferten. Hun sitter på kofferten.

2 I bruker vi ellers foran verdensdeler, land, fylker, alle byer i utlandet og de fleste byer i Norge: –I Asia, i Spania, i Hedmark, i Drammen, i Paris På bruker vi om øyer, fjell, noen byer og mange steder i Norge: –På Madeira, på Mount Everest, på Lillehammer, på Voss Når øyene er land, kan vi velge mellom i eller på: –i/på Island, i/på Filippinene

3 I andre tilfeller må vi lære hvilken av preposisjonene i og på som brukes foran hvilke ord. Noen ganger kan begge brukes: –I i en leilighet, i kirka, i kantina, i en bank –PÅpå en hybel, på stasjonen, på biblioteket, på kontoret, på skolen, på jobb, på universitetet, på et sted, på landet –I/PÅi/på kjøkkenet, i/på butikken, i/på badet, i/på teateret, i/på barnerommet, i/på soverommet

4 Hos bruker vi foran navn på personer/pronomen –Hun bor hos meg. Han er hos tannlegen. For bruker vi i mange kombinasjoner som fungerer som preposisjoner: til høyre for, nord for o.l. –Sverige ligger øst for Norge. Stedsadverbene inne, ute, oppe og nede kan settes sammen med preposisjoner til ett ord: uti (ute i) hagen, nedi (nede i) kjelleren, inni (inne i) huset, oppi (oppe i) treet

5 2) BEVEGELSE Vi bruker vanligvis til når vi forteller om bevegelse til et sted: –De skal til Oslo. Hun skal til legen. Vi kan også ofte bruke samme preposisjon ved bevegelse som når vi forteller at noe er på et sted (i og på): –Vi skal dra på landet i påsken. Hun gikk i banken. Mot forteller om bevegelse i en retning, uten å si om man er kommet dit: De drog mot sentrum.


Laste ned ppt "STEDSPREPOSISJONER 1) PÅ ET STED: Mange preposisjoner forteller oss hvor noe konkret er plassert: over, under, bak, foran, ved, i treet. I og på er vanligvis."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google