Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Verdensdagen for psykisk helse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Verdensdagen for psykisk helse"— Utskrift av presentasjonen:

1 Verdensdagen for psykisk helse

2 Quiz  Jeg har lyst til å starte med å stille dere noen spørsmål. Hvor mange her har en psykisk helse? Hvor mange av dere snakker om at dere har en psykisk helse? Nå er nok ikke dere et helt representativt utvalg for den menige mann eller kvinne i gatas syn på psykisk helse. Akkurat som med den fysiske helsen svinger den psykiske sårbarheten vår. Noen ganger er vi sterke som bjørner og alt preller av som vann på gåsa, mens andre ganger tåler vi ikke så mye Og det her er noe av bakgrunnen for at World Federation for Mental Health opprettet Verdensdagen for psykisk helse i 1992.

3 10. oktober over hele verden
Verdensdagen har altså blitt markert i over 20 år. Den 10. oktober ble satt som en egen dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden. Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. Vi vil vise dere noen av de tusenvis av arrangementene som var rundt om i verden i fjor. Australia – surfere tar et minutts stillhet for de som har tapt kampen mot psykisk sykdom India – paneldebatt, turmarsj, utdeling av brosjyrer og musikk Sussex – arrangerte fotballturnering På New Zealand markerer de en uke. Som i Norge velger de også forebyggende perspektiv, og de to siste årene har de jobbet med et nettbasert spill for å fremme og forebygge psykisk uhelse.

4 I Norge Hva er da Verdensdagen i Norge?
Stand på arbeidsplasser, som her på Varodd AS i Kristiansand. Hele skoler som setter av en uke for å fokusere på psykisk helse som Medby oppvekstsenter i Torsken. Kulturelle innslag som Kjøllefjord kammerkor i Lebesby. Eller ungdomsbørs der hjelpetiltak og fritidstilbud får komme å presentere seg som i Andebu. Det er ballongslipp som på Nydalen VGS Og ambulerende sakkosekkteam som i Spydeberg. Og vi syns det er utrolig stilig når arrangørene våre tør å tenke nytt og kreativt som arrangørene i Kvam som pyntet seg med egne Verdensdagsblomster på gallakvelden.

5 Hvem er Verdensdagen? Nå har vi vist dere noe, men hvem består egentlig Verdensdagen av? DERE!!! Dere som sitter her sammen med tusenvis av andre frivillige som hvert år gjør en kjempeinnsats for å sette fokus på årets tema og å spre åpenhet om psykisk helse. For å støtte dere og den aktiviteten dere skaper har vi 19 flotte fylkeskontakter og to sentralt ansatte.

6 Fylkeskontaktene Kontaktinformasjonen finner dere i idéheftet og på nettsidene våre.

7 Fylkeskontaktenes rolle
Av fylkeskontakten kan du forvente: Råd , veiledning på telefon og epost Støtte i prosessen Behandling av søknader

8 Egenverdi og psykisk helse

9 Hva er egenverdi? Ta frem en tusenlapp, og spør hvor mange vil ha denne tusenlappen. Krøll den sammen, og spør hvor mange som vil ha den. Kast den på gulvet og tråkk på den. Si: nå er den både krøllete og skitten, er det fortsatt noen som vil ha den? Penger mister ikke sin verdi selv om de blir både krøllete og skitten. Denne tusenlappen er fortsatt verdt nettopp tusen kroner. Det er akkurat det samme med mennesker. Selv om vi gjør noe eller opplever hendelser som gjør oss både litt krøllete og skitten er vi akkurat like mye verdt. DET er å vite om sin egenverdi.

10 Utfordringen Forskning viser at unge i dag er utsatt for et utrolig press fra alle kanter. Kravet om å være perfekt – på alle områder. De skal prestere bra på skolen, ha de flotteste veskene, være spreke og veltrente og tilgjengelig nærmest døgnet rundt. Livet måles i antall venner og likes. De har ikke lengre tid til å opponere. Flere og flere leserinnlegg og intervjuer med unge tar et oppgjør med følelse av ikke å strekke til og utbrenthet. Menn er overepresentert på selvmordsstatistikken og 20 % av alle dødsfall i aldersgruppen år er selvmord. Hver måned tar seks unge menn livet sitt. Forskning gjennomført av Folkehelseinstituttet i fjor tyder på at de unge mennene har en særlig sårbarhet for å føle seg avvist og å ikke ha lykkes med å nå sine mål. Ofte oppfattes de som velfungerende og med gode prestasjoner.

11 Menn og løsningsstrategier
Veldig mange menn velger ikke å snakke om hvordan de har det, spesielt når de har det kjipt. Ofte velger de uhensiktsmessige løsninger som rus for å døyve smerte eller for å klare å snakke om følelser. Ingen av disse løsningingsstrategiene bidrar til å få løst opp i årsaken til at man har det dårlig. Det betyr ikke at man trenger å «snakke ting i hjel», men å tørre og si at hverdagen byr på motstand og å få et klapp på skuldra fra en kompis som viser at man ikke er alene om det kan bety mye.

12 Oddvar – hvorfor være åpen
Hemmeligheter er slitsomme og tar mye energi En oppdager at en ikke er alene Alle trenger korreksjon på tankene sine. Bobler er farlige – min tok nesten livet av meg Alternativet kan være livsfarlig Snakk med noen! Det finnes mange lavterskeltiltak der ute. For Oddvar hjalp fastlegen, men ikke vær redd for å kontakte en av de mange anonyme lavterskeltibudene som Kirkens SOS, sidetmedord.no, Hjelpetelefonen eller andre.

13 Selvbilde Selvfølelse Selvtillit
Selvbildet vårt består av to «selv-»: selvfølelse og selvtillit. Mens selvtillit er betinget av ytre påvirkning – tilbakemeldinger fra oss selv og andre på prestasjoner, er selvfølelsen den indre verdien vi er utstyrt med – at vi er god nok som vi er.

14 Prestasjonsorientert selvbilde
Dagens treningsøkt unnagjort sammen! #yolo #verdensbeste #fitforlife Kom hjem til hjemmelaget middag fra verdens beste mann! Ny pers på Åskollen rundt! #yolo #thechamp Toppkarakter på siste prøven! Så stolt av tvillingene #simplythebest #verdensbestebarn I dagens samfunn er vi veldig prestasjonsorientert. Facebook og Instagram er begge arenaer som flommer over av gode prestasjoner, og lykkelige liv. Før det sosiale mediesamfunnet var det bare de nærmeste som visste om vi gjorde det bra eller dårlig. I dag legges det ut for «alle og enhver». Vi blir i en evig jakt etter «likes» og anerkjennelse fra mennesker rundt oss, og blir dermed «verdensmestre» på selvtillit. De av oss som klarer å være på toppen av bølgen. Og hva er resultatet? Er det ikke lengre rom for å kunne være ærlig på: - at middagen ble en katastrofe? - at hybelkanininene er så store at de glefser etter deg? - at livet slett ikke er så fantastisk hver eneste dag?

15 Over 50% av unge (16-24 år) har følt seg nedstemt av å observere andres lykke på sosiale medier.
En av fire nordmenn framstiller livene sine som bedre enn det de egentlig er i sosiale medier. En undersøkelse gjort av Respons analyse for Unghjelp.no viser at: Kilde: Respons Analyse på vegne av Unghjelp.no

16 Tips for bedre selvfølelse
Supporter nr 1 Ikke sammenlign deg med andre Ta valg for din egen skyld Vær glad i deg selv God som du er Vi ønsker å gi dere noen gode råd for å styrke selvfølelsen: Vær din egen beste supporter! Tren på å bekrefte deg selv, og bruk for eksempel litt tid hver kveld på å skrive ned tre ting som du har gjort bra i løpet av dagen. Du kan gjerne bli inspirert av andre, men sammenlikn deg bare med deg selv. DU skal bare jobbe for å utvikle deg selv, og å gjøre at DU har det bra. God selvfølelse tillater deg å følge egne drømmer og ønsker, og gjør at du tør å si nei når noe ikke føles rett. Hvordan ville du behandlet din beste venn? Du trenger å bli din egen bestevenn, og behandle deg selv deretter. Som Trond Haukedal ville sagt det «Jeg er en tusenlapp!»

17 Kast maska #kastmaska på Facebook og Instagram
Maskefall på skoler og barnehager Alle har riper i lakken Livet er ikke bare svart/hvitt Jaktpraten

18 Budskap Alle har riper i lakken. Du er verdifull i deg selv.
Slapp av. Du er god nok Kast maska! Vis hvem du er. Bryt tausheten. Det er greit å si du ikke har det bra.

19 En guide til økonomi og informasjonsarbeid
Gode arrangementer En guide til økonomi og informasjonsarbeid Mitt navn er Le Hang og jeg er prosjektmedarbeider i Verdensdagen for psykisk helse. Jeg kommer til å ha mye med dere å gjøre, spesielt på områdene økonomi og informasjonsarbeid. Nå skal jeg gå gjennom hvordan dere kan søke og tilslutt vil jeg snakke litt om informasjonsarbeid.

20 Samarbeid er nøkkelen! I Verdensdagen tror vi på samarbeid. Vi opplever at arrangementer der flere aktører samarbeider på tvers gir gode resultater. Det er derfor vi arrangerer dialogkonferansene slik at dere får anledning til å møte andre som ønsker å markere dagen. Se rundt dere. Hvem kan dere samarbeide med? Skoler, kommune, organisasjoner, bedrifter, frivilligsentraler kan alle være gode samarbeidspartnere. Vi møtte pensjonistforbundet sist torsdag, og de var skikkelig gira på å ha et samarbeid med oss. Når dere vet hva dere har lyst til å gjøre, kontakt andre organisasjoner som Lions, Røde Kors, Rotary, lokale banker, Sanitetskvinnene, fylkeskommune, fylkesmann, NAV. De er kjent for å stille opp enten med folk eller midler. Kanskje også lokal næringsliv ønsker å støtte prosjektet. Jo mer konkret jo enklere. Og start gjerne planleggingen tidlig.

21 Nærings-/ organisasjons-liv
Eksempel Kommune Verdensdagen Nærings-/ organisasjons-liv Vi tror at Verdensdagen er et spleiselag mellom ulike aktører. Vi i verdensdagen kan bistå med kunnskap, nettverk og noe midler, men det er mange andre som er gode ressurser der ute. Dere kjenner kommunen deres best og vet hva som rører seg i lokalmiljøet. Bruk kontaktene deres inn i dette arbeidet. Næringslivet og lokale lag ønsker å bidra til bedre bomiljø i sin kommune og være synlige. Få de med!

22 Tenk nytt Hvordan kan dere involvere andre aktører?
Her er et eksempel: Få den lokale matbutikken til å bidra med noe å spise og drikke. Utfordre det lokale næringslivet til å gi gavekort som premier i instagramkonkurranser Inviter lokale bedrifter til å være med å sponse foredragsholdere som kan være nyttige også for bedriftene

23 Søknad Så har dere funnet en samarbeidspartner og utarbeidet prosjektplanen. Da gjenstår det å søke. Hvordan søke? Dere søker gjennom våre websider. Trykk på knappen som heter «søk midler» Slik ser den ut. Det er 5 trinn og veldig enkelt. Det er to ting dere skal huske: Fristen 10. juni!! Ha alt klart når dere søker, det er ikke mulig å lagre og gå tilbake. Ha prosjektbeskrivelsen og budsjettet ferdig skrevet. Vi er i gang med å lage en veiledning, som vi skal legge ut på websiden neste uke. Det er greit å lese gjennom den først for å vite hva slags informasjon vi trenger og som dere må fylle ut i skjemaet.

24 Krav til årets arrangementer
Arrangementet handler om «egenverd og psykisk helse» Fremmer åpenhet om psykisk helse Gjennomføres 28. september til 25. oktober Prioritert gruppe i år: menn og gutter Åpne arrangementer For å få prosjektmidler, må arrangementet være i tråd med årets tema «egenverd og psykisk helse» og fremme åpenhet om psykisk helse Det må gjennomføres i perioden 28. september til 25. oktober. Arrangementer som ikke er i barnehagen, på skolen eller arbeidsplassen skal være åpne for alle.

25 Søknadene behandles fylkesvis og sentralt
Svar cirka 1. juli 67 500,- pr fylke En søknad pr. arrangør Vi prøver å gi alle svar på søknaden sin i begynnelsen av juli. Det er fylkeskontaktene som sammen med et utvalg vurderer og innstiller søknadene. Noen søknader blir også behandlet av oss sentralt. Det er faktisk ganske mange som får positiv svar på sin søknad, men kanskje med en justering i beløp eller innhold. Det er viktig at dere er realistisk med tanke på budsjett. Hvert fylke får i underkanten av ,- kroner. I fjor delte vi penger til 600 arrangementer. Det betyr omtrent 7000,- pr arrangement. Av erfaring overstiger ikke maks tildelt sum kroner. Og da skal arrangementet være ganske stort og ha et stort nedslagsfelt.

26 Husk Gi beskjed om endring av arrangementsansvarlig og økonomiansvarlig Arrangement kan ikke flyttes utenfor tidsperioden – kontakt Verdensdagen Er det gitt føringer for hva midlene kan brukes til MÅ dette overholdes Sett dere grundig inn i de økonomiske retningslinjene for å sikre regnskapet

27 Arrangere uten midler Flott med flere arrangementer
Registrer gjerne på Verdensdagen Mange får midler til å gjennomføre sitt arrangement. Men vi har begrenset med midler og noen vil få nei. Det er mulig å arrangere uten å få midler fra oss. Vi hører gjerne fra deg, og du kan registrere arrangementet ditt på verdensdagen.no

28 Norges største informasjonskampanje
Om psykisk helse Da er jeg ferdig med økonomibiten, og nå kommer godsaken. Det dere er med på i dag er Norges største informasjonskampanje om psykisk helse. I fjor igjen satte vi ny rekord i antall medieoppslag. Det vitner om at dere gjør en fantastisk jobb!!

29 Godt eksempel Her er et godt eksempel fra i fjor for å inspirere. Det er et oppslag om Spydeberg og deres ambulerende sakkosekkteam.

30 Tema er populært i media!
Hva gjorde Spydeberg? Gode bilder Morsom sak Ildsjel i glad sak Tema er populært i media! Prøv å få mulighet til gode bilder Årets tema er veldig populært i media. Det gir et godt utgangspunkt for innsalg.

31 Men, vi må heller ikke glemme sosiale medier
Men, vi må heller ikke glemme sosiale medier. Det er blitt et viktig medium for formidling av nyheter – personlige og offentlige. De gir en stor gjennomslagskraft. Her et godt eksempel fra en artikkel vi delte før påsken, som har blitt sett av 8700 mennesker og blitt delt 27 ganger. I Norge er de fleste på Facebook. Ved inngangen av 2014 var over 40 % av eldre over 60 år som bruker Facebook. Tenk deg, hvis en person deler ditt arrangement med sine venner, og de deler med sine venner igjen, så har saken fått flere potensielle lesere enn de fleste nettaviser i Norge! Og så er det slik med sosiale medier, at hvis vurderer å ta et valg og du har venner som skal delta så er det større sjanse for at du blir med!

32 For å oppsummere: Følg med på og få inspirasjon og støtte til din ide. Søk midler Registrer arrangementene Du kan også bestille reklamematerial

33 Bruk Verdensdagsmateriellet


Laste ned ppt "Verdensdagen for psykisk helse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google