Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Idrettspsykologi for fotballtrenere Geir Jordet Ullern, Januar 2003.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Idrettspsykologi for fotballtrenere Geir Jordet Ullern, Januar 2003."— Utskrift av presentasjonen:

1 Idrettspsykologi for fotballtrenere Geir Jordet Ullern, Januar 2003

2 Resultater Læring Opplevelse Gallwey (1974; 1981; 2000) Fotballens spill

3 Læring

4 I set goals - realistic goals - and I focus on them. I ask questions, I read, I listen. I did the same thing in baseball. I’m not afraid to ask anybody anything if I don’t know. Why should I be afraid? I am trying to get somewhere. Help me, give me direction. Nothing wrong with that. (Michael Jordan, in ”I can’t accept not trying”, 1996, side 6)

5 Målorienterings-teori Resultat-orienteringLæringsorientering Vinne Høyere status Vise bedre ferdigheter Framgang Ny læring Innsats Mestring av oppgave Bedre enn andre

6 Læringsorientering Jeg har et langsiktig perspektiv på egen utvikling som er uavhengig av prestasjoner og resultat her og nå! Jeg føler meg privilegert som kan bruke tid på å se hvor langt jeg kan nå i den morsomste aktiviteten jeg vet om! Jeg fokuserer på å lære og å utvikle ferdigheter på trening, ikke på å overbevise meg selv eller andre om eget prestasjonsnivå! Jeg fokuserer på prosess og oppgaver når jeg spiller, ikke på resultat og andre faktorer som jeg ikke kan kontrollere! Jeg oppsøker aktivt situasjoner på trening, der jeg fra før har lave ferdigheter! Jeg ser på feil og motgang som viktig for læring og forbedring!

7 Motivasjonsklima Gi positiv feedback på individuell/kollektiv mestring av en oppgave, ny læring, forbedring, utvikling og innsats.Gi positiv feedback på individuell/kollektiv mestring av en oppgave, ny læring, forbedring, utvikling og innsats. Unngå å gi generell ”du er en god spiller” ros og i stedet gi ros på utvikling, potensiale og mestring der og da.Unngå å gi generell ”du er en god spiller” ros og i stedet gi ros på utvikling, potensiale og mestring der og da. Lære utøverne at feil er en naturlig del av læringen.Lære utøverne at feil er en naturlig del av læringen. Redusere betydningen av konkurranseutfall og resultat.Redusere betydningen av konkurranseutfall og resultat. Ikke spørre: ”vant dere?”, men ”hadde du det gøy?”, ”fikk du til det du har trent på?” og ”ga du alt?”.Ikke spørre: ”vant dere?”, men ”hadde du det gøy?”, ”fikk du til det du har trent på?” og ”ga du alt?”.

8 Eksempel på mål fotball Bedre innleggsferdighetInnlegg med kraft, retning og passe skru. Enda hardere og mer stabil. 4 av 5 med godkjent kvalitet gjennom høstsesongen. Bedre innleggsferdighet Innlegg med kraft, retning og passe skru. Enda hardere og mer stabil. 4 av 5 med godkjent kvalitet gjennom høstsesongen. Tiltak Jobbe med tidlig blikk, tilløp, treffpunkt, se på ballen i tilslaget. Gjennomføre 10 innlegg etter trening, 3 g/uke.

9 Opplevelse

10 I never considered the negative consequences of missing the last shot in a game. I missed my share, but I always had complete confidence the ball was going in. Even late in my career, I always thought of coach Smith in tight games or in situations that demanded a game-winning shot. We had just called our last timeout in the NCAA championship game against Georgetown in 1982. He was getting ready to draw up a play for the final shot when he stopped. He looked up and said, “I love these games. They’re fun because they make you think”. There we were in the heat of the battle and he’s able to smile and laugh softly to himself. Then he said, “This is fun”. It was like a kid playing a kid’s game. Every time I was in that situation, I thought about those words: “This is fun”. (Micahel Jordan in ’For the love of the game”, 1998, my underlining)

11 Fotball er lek for meg når… jeg spiller uten å tenkejeg spiller uten å tenke jeg er kreativ og uforutsigbarjeg er kreativ og uforutsigbar jeg er i ferd med å ta i mot ballenjeg er i ferd med å ta i mot ballen jeg bruker første touchet på vendingenjeg bruker første touchet på vendingen jeg angriper direktejeg angriper direkte jeg har ballenjeg har ballen jeg har ballen og har uendelig med muligheterjeg har ballen og har uendelig med muligheter jeg får brukt de (spektakulære) fintene jeg kanjeg får brukt de (spektakulære) fintene jeg kan jeg får muligheten til å skytejeg får muligheten til å skyte

12 Oppgave Omgivelser Organisme Handling Newell (1986) Utforskning


Laste ned ppt "Idrettspsykologi for fotballtrenere Geir Jordet Ullern, Januar 2003."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google