Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta

2 Forskningsdagene FAO

3 Forskningsdagene FAO

4 Forskningsdagene Bakgrunn •Marine oljar 1,1 mill tonn •Vegetabilske oljar 96,7 mill tonn –Soya26,7 mill tonn –Palmeolje26,1 mill tonn –Solsikke8 mill tonn –Raps12,2 mill tonn –Linfrø0,5 mill tonn Kjelde FAO

5 Forskningsdagene 20075

6 Forskningsdagene Bakgrunn 20:5n-3 (EPA) 22:6n-3 (DHA) 18:1n-9 18:2n-6 18:3n-3

7 Forskningsdagene •Feittsyreprofil blir endra ved bruk av planteoljar - ”du blir hva du spiser” •Hos torsk gir det særleg utslag i levera –Høg andel feitt –Tran •Kan ”restaurerast” ved bruk av fôr med kun marine oljar før slakting Prosjekt

8 Forskningsdagene Fôr FiskeoljeLinfrøoljeRapsoljePalmeolje Fisk lavfeitt 13 % (LF) 100 % Fisk høgfeitt 18 % (HF) 100% Raps 13 % (RO) 40 %20 %40 % Palme 13 % (PO) 40 %20 %40 %

9 Forskningsdagene Design

10 Forskningsdagene Analyser •Dele fisken i tre –Filet –Lever –Rest (bein, skinn, hovud og innvollar ÷ lever) •Analysere –Tørrstoff –Oske –Feitt •feittsyreprofil

11 Forskningsdagene •Fase 1: Finne effekt av vegetabilske oljar –Vekst –Fôrutnyttelse –Feittsyreprofil •Fase 2: Effekt av nedfôring Mål

12 Forskningsdagene

13 Forskningsdagene

14 Forskningsdagene

15 Forskningsdagene

16 Forskningsdagene Start Før nedfôring Slutt Feittinnhald

17 Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk Sum18:1 isomerer Før nedfôringMidtSlutt LF17,83±1,30 ab 16,42±1,3416,50±2,35 HF17,53±1,51 a 17,43±0,5616,65±1,35 ROLF 21,12±2,34 b 18,51±3,0316,69±1,20 ROHF19,12±1,0519,12±1,02 POLF 20,82±1,90 ab 18,73±1,2716,26±2,52 POHF17,11±1,0917,90±0,74

18 Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 18:2n-6 Før nedfôringMidtSlutt LF4,76±0,42 a 4,42±0,26 a 4,63±0,51 ab HF4,27±0,53 a 4,41±0,36 a 4,17±0,12 a ROLF 7,28±0,98 b 5,50±0,97 b 4,97±0,32 b ROHF5,56±0,52 b 5,13±0,21 b POLF 6,74±0,77 b 5,22±0,52 ab 4,57±0,59 ab POHF4,65±0,38 ab 4,66±0,27 ab

19 Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 18:3n-3 Før nedfôringMidtSlutt LF1,33±0,26 a 1,08±0,05 a 1,12±0,08 a HF1,39±0,36 a 1,45±0,18 ac 1,31±0,03 ab ROLF 3,97±0,80 b 2,10±0,67 bc 1,50±0,21 bc ROHF2,66±0,51 b 1,96±0,12 d POLF 3,41±0,64 b 1,73±0,29 abc 1,21±0,29 a POHF1,71±0,25 abc 1,62±0,07 ec

20 Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 20:5n-3 (EPA) Før nedfôringMidtSlutt LF 7,06±0,45 a 7,15±0,41 ab 7,51±0,36 ab HF 7,06±1,65 a 7,64±0,86 a 7,78±0,52 ab ROLF 4,32±0,87 b 6,60±0,39 b 7,00±0,56 ab ROHF 7,33±0,59 ab 8,09±0,50 a POLF 4,90±0,96 b 6,68±0,70 b 6,68±0,93 b POHF 7,15±0,32 ab 7,68±0,99 ab

21 Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 22:6n-3 (DHA) Før nedfôringMidtSlutt LF 11,83±0,58 a 11,78±1,2712,62±0,76 HF 11,93±3,12 a 12,74±1,3112,38±1,26 ROLF 7,62±1,74 b 11,05±1,5611,79±1,03 ROHF 11,66±1,1212,50±0,82 POLF 8,30±1,59 b 10,67±1,4111,24±2,26 POHF 11,43±0,5012,27±1,11

22 Forskningsdagene Konklusjon •Vegetabilsk feitt i konsentrasjonar brukt her gir dårligere vekst •Feittsyreprofilen blir endra, men kan restaurerast –Forskjell mellom feittsyrer


Laste ned ppt "Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google