Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertHenrik Løken Endret for 9 år siden
1
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta
2
24.09.2007Forskningsdagene 20072 FAO
3
24.09.2007Forskningsdagene 20073 FAO
4
24.09.2007Forskningsdagene 20074 Bakgrunn •Marine oljar 1,1 mill tonn •Vegetabilske oljar 96,7 mill tonn –Soya26,7 mill tonn –Palmeolje26,1 mill tonn –Solsikke8 mill tonn –Raps12,2 mill tonn –Linfrø0,5 mill tonn Kjelde FAO
5
24.09.2007Forskningsdagene 20075
6
24.09.2007Forskningsdagene 20076 Bakgrunn 20:5n-3 (EPA) 22:6n-3 (DHA) 18:1n-9 18:2n-6 18:3n-3
7
24.09.2007Forskningsdagene 20077 •Feittsyreprofil blir endra ved bruk av planteoljar - ”du blir hva du spiser” •Hos torsk gir det særleg utslag i levera –Høg andel feitt –Tran •Kan ”restaurerast” ved bruk av fôr med kun marine oljar før slakting Prosjekt
8
24.09.2007Forskningsdagene 20078 Fôr FiskeoljeLinfrøoljeRapsoljePalmeolje Fisk lavfeitt 13 % (LF) 100 % Fisk høgfeitt 18 % (HF) 100% Raps 13 % (RO) 40 %20 %40 % Palme 13 % (PO) 40 %20 %40 %
9
24.09.2007Forskningsdagene 20079 Design
10
24.09.2007Forskningsdagene 200710 Analyser •Dele fisken i tre –Filet –Lever –Rest (bein, skinn, hovud og innvollar ÷ lever) •Analysere –Tørrstoff –Oske –Feitt •feittsyreprofil
11
24.09.2007Forskningsdagene 200711 •Fase 1: Finne effekt av vegetabilske oljar –Vekst –Fôrutnyttelse –Feittsyreprofil •Fase 2: Effekt av nedfôring Mål
12
24.09.2007Forskningsdagene 200712
13
24.09.2007Forskningsdagene 200713
14
24.09.2007Forskningsdagene 200714
15
24.09.2007Forskningsdagene 200715
16
24.09.2007Forskningsdagene 200716 Start Før nedfôring Slutt Feittinnhald
17
24.09.2007Forskningsdagene 200717 Feittsyrer heil fisk Sum18:1 isomerer Før nedfôringMidtSlutt LF17,83±1,30 ab 16,42±1,3416,50±2,35 HF17,53±1,51 a 17,43±0,5616,65±1,35 ROLF 21,12±2,34 b 18,51±3,0316,69±1,20 ROHF19,12±1,0519,12±1,02 POLF 20,82±1,90 ab 18,73±1,2716,26±2,52 POHF17,11±1,0917,90±0,74
18
24.09.2007Forskningsdagene 200718 Feittsyrer heil fisk 18:2n-6 Før nedfôringMidtSlutt LF4,76±0,42 a 4,42±0,26 a 4,63±0,51 ab HF4,27±0,53 a 4,41±0,36 a 4,17±0,12 a ROLF 7,28±0,98 b 5,50±0,97 b 4,97±0,32 b ROHF5,56±0,52 b 5,13±0,21 b POLF 6,74±0,77 b 5,22±0,52 ab 4,57±0,59 ab POHF4,65±0,38 ab 4,66±0,27 ab
19
24.09.2007Forskningsdagene 200719 Feittsyrer heil fisk 18:3n-3 Før nedfôringMidtSlutt LF1,33±0,26 a 1,08±0,05 a 1,12±0,08 a HF1,39±0,36 a 1,45±0,18 ac 1,31±0,03 ab ROLF 3,97±0,80 b 2,10±0,67 bc 1,50±0,21 bc ROHF2,66±0,51 b 1,96±0,12 d POLF 3,41±0,64 b 1,73±0,29 abc 1,21±0,29 a POHF1,71±0,25 abc 1,62±0,07 ec
20
24.09.2007Forskningsdagene 200720 Feittsyrer heil fisk 20:5n-3 (EPA) Før nedfôringMidtSlutt LF 7,06±0,45 a 7,15±0,41 ab 7,51±0,36 ab HF 7,06±1,65 a 7,64±0,86 a 7,78±0,52 ab ROLF 4,32±0,87 b 6,60±0,39 b 7,00±0,56 ab ROHF 7,33±0,59 ab 8,09±0,50 a POLF 4,90±0,96 b 6,68±0,70 b 6,68±0,93 b POHF 7,15±0,32 ab 7,68±0,99 ab
21
24.09.2007Forskningsdagene 200721 Feittsyrer heil fisk 22:6n-3 (DHA) Før nedfôringMidtSlutt LF 11,83±0,58 a 11,78±1,2712,62±0,76 HF 11,93±3,12 a 12,74±1,3112,38±1,26 ROLF 7,62±1,74 b 11,05±1,5611,79±1,03 ROHF 11,66±1,1212,50±0,82 POLF 8,30±1,59 b 10,67±1,4111,24±2,26 POHF 11,43±0,5012,27±1,11
22
24.09.2007Forskningsdagene 200722 Konklusjon •Vegetabilsk feitt i konsentrasjonar brukt her gir dårligere vekst •Feittsyreprofilen blir endra, men kan restaurerast –Forskjell mellom feittsyrer
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.