Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, 16.-17. juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, 16.-17. juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen."— Utskrift av presentasjonen:

1 NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen

2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD  Fokusgrupper og markedseksperimenter  Forbrukerpreferanser: Villtorsk, oppdrettstorsk, laks, breiflabb, pangasius  Sensorik, betalingsvillighet, spørreskjema  Dijon, Frankrike  Hovedmål med prosjektet: (1) Markedspotensialet for oppdrettstorsk? Hvor mye kan oppdrettstorsken koste? (2) Hvordan vil introduksjonen av oppdrettstorsk påvirke markedet for andre typer norsk fisk? EUROCOD

3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oktober 07Desember 07Mai 08Desember 08 FokusgrupperSmaking uten info Smaking med info Reservasjonspris uten info Reservasjonspris RC: kutt, prisSC: merke, info senarioer Spørreskjema Spørreskjema II E1=111E1=93E1=60 E2=87E2=56 E3=78 Total=111Total=180Total=194 EUROCOD Datasammendrag

4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fokusgruppe franske fiskespisere  ”Alle” spiser laks jevnlig  Torsk er den meste spiste hvitfisken –Utpreget hverdagsfisk –Null kunnskap om forskjellige kutt  Fisk betraktes som et dyrt produkt –De aller fleste sier at mellom 4 og 6 Euro er smertegrensen for hva de vil betale pr person til hverdags EUROCOD

5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Fokusgruppe franske fiskespisere  Eldre forbrukere kjøper i all hovedsak fra fiskedisk, mens yngre forbrukere foretrekker prepakk –Prepakk er enkelt, raskt, hygienisk, søler ikke, lett tilgjengelig informasjon  Tror fisken er i butikken i løpet av et par dager –Fem dager gammel fisk er gammel EUROCOD

6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Markedseksperimenter  Et representativt utvalg av 276 fiskekjøpende forbrukere  Fem ulike fisketyper (+ ulike kutt og ulike merker)  Servert 5*485=2425 smaksprøver på fisk tilberedet av profesjonell kokk  Smaksevalueringer, betalingsvilligheter, og bakgrunnsmateriale fra spørreskjema  Kjøpsadata fra både auksjoner og valgeksperimenter  Følger flere forbrukere gjennom et helt år  Stor takk til Codfarmers for å ha benyttet sine kontakter til å levere ferdig pakket og merket fersk fisk på døra til smakslaboratoriet i Dijon. EUROCOD

7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Når spiste du sist......? EUROCOD

8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hvor ofte spiser du......hjemme? EUROCOD

9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP serveres ved spesielle anledninger (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD

10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP en mandag-til-fredag fisk (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD

11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD

12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP EUROCOD

13 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Sammendrag hedoniske smakstest (Gjennomsnittstall: Skala fra 0 til 10) EUROCOD Uten info Med info om vill/oppdrett

14 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Sammendrag gjennomsnitt betalingsvilje EUROCOD Uten info Med info om vill/oppdrett 10% pris- premie på villtorsk

15 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smakstest EUROCOD

16 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Reservasjonspriser EUROCOD Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34% Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34%

17 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD

18 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD

19 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Betalingsdifferanser:oppdretttorsk - villtorsk EUROCOD

20 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Smaksdifferanse vs. betalingsdifferanse EUROCOD

21 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hvem foretrekker villtorsk og oppdrettstorsk? Villtorsk  Flest blant eldre forbrukere  Bestemmer hva som er til middag  Liker laks best  Liker også andre villfisker som sei  Helst ikke prepakk  Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike Oppdrettstorsk  Flest blant yngre forbrukere  Bestemmer sammen med partner hva som er til middag  Liker laks best  Gjerne prepakk  Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike, Nord- Europa eller Nord- Atlanteren EUROCOD Tradisjonelt forbruksmønster Moderne forbruksmønster Moderne forbruksmønster

22 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Betalingsdifferanse og smaksdifferanse (Oppdrettstorsk – Laks) EUROCOD

23 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Referanser  Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske forbrukere ønsker oppdrettstorsken velkommen: Resultater fra fokusgrupper om fisk, pakking og merking” Norsk Fiskeoppdrett (2008,4):9-11.  Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske smakstester av villtorsk og oppdrettstorsk: Klart skille mellom yngre og eldre forbrukere” Norsk Fiskeoppdrett (2008,10):8-10.  Alfnes, F. and K. Rickertsen. “Unstable Individual Preferences and Stable Aggregate Demand: French Consumers’: Willingness to Pay for Farmed and Wild Cod.” To be presented at the International Association of Agricultural Economists Conference, Beijing, China, August EUROCOD

24 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Laks: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD

25 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Laks: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD

26 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD

27 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD

28 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD

29 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD

30 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD

31 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD

32 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Pangas: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD

33 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Pangas: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD

34 34


Laste ned ppt "NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, 16.-17. juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google