Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertAsbjørg Iversen Endret for 9 år siden
1
NCE Aquaculture - partnerskapskonferanse Bodø, 16.-17. juni 2009 Noen resultater fra EuroCod Frode Alfnes og Kyrre Rickertsen
2
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no EUROCOD 2007-2010 Fokusgrupper og markedseksperimenter Forbrukerpreferanser: Villtorsk, oppdrettstorsk, laks, breiflabb, pangasius Sensorik, betalingsvillighet, spørreskjema Dijon, Frankrike Hovedmål med prosjektet: (1) Markedspotensialet for oppdrettstorsk? Hvor mye kan oppdrettstorsken koste? (2) Hvordan vil introduksjonen av oppdrettstorsk påvirke markedet for andre typer norsk fisk? EUROCOD 2007-2010 2
3
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Oktober 07Desember 07Mai 08Desember 08 FokusgrupperSmaking uten info Smaking med info Reservasjonspris uten info Reservasjonspris RC: kutt, prisSC: merke, info senarioer Spørreskjema Spørreskjema II E1=111E1=93E1=60 E2=87E2=56 E3=78 Total=111Total=180Total=194 EUROCOD 2007-2010 3 Datasammendrag
4
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Fokusgruppe franske fiskespisere ”Alle” spiser laks jevnlig Torsk er den meste spiste hvitfisken –Utpreget hverdagsfisk –Null kunnskap om forskjellige kutt Fisk betraktes som et dyrt produkt –De aller fleste sier at mellom 4 og 6 Euro er smertegrensen for hva de vil betale pr person til hverdags EUROCOD 2007-2010 4
5
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Fokusgruppe franske fiskespisere Eldre forbrukere kjøper i all hovedsak fra fiskedisk, mens yngre forbrukere foretrekker prepakk –Prepakk er enkelt, raskt, hygienisk, søler ikke, lett tilgjengelig informasjon Tror fisken er i butikken i løpet av et par dager –Fem dager gammel fisk er gammel EUROCOD 2007-2010 5
6
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Markedseksperimenter Et representativt utvalg av 276 fiskekjøpende forbrukere Fem ulike fisketyper (+ ulike kutt og ulike merker) Servert 5*485=2425 smaksprøver på fisk tilberedet av profesjonell kokk Smaksevalueringer, betalingsvilligheter, og bakgrunnsmateriale fra spørreskjema Kjøpsadata fra både auksjoner og valgeksperimenter Følger flere forbrukere gjennom et helt år Stor takk til Codfarmers for å ha benyttet sine kontakter til å levere ferdig pakket og merket fersk fisk på døra til smakslaboratoriet i Dijon. EUROCOD 2007-2010 6
7
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Når spiste du sist......? EUROCOD 2007-2010 7
8
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Hvor ofte spiser du......hjemme? EUROCOD 2007-2010 8
9
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no......kan serveres ved spesielle anledninger (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD 2007-2010 9
10
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no.......er en mandag-til-fredag fisk (10 punkt skala: 1=helt enig, 10 helt uenig) EUROCOD 2007-2010 10
11
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no EUROCOD 2007-2010 11
12
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no EUROCOD 2007-2010 12
13
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Sammendrag hedoniske smakstest (Gjennomsnittstall: Skala fra 0 til 10) EUROCOD 2007-2010 13 Uten info Med info om vill/oppdrett
14
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Sammendrag gjennomsnitt betalingsvilje EUROCOD 2007-2010 14 Uten info Med info om vill/oppdrett 10% pris- premie på villtorsk
15
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Smakstest EUROCOD 2007-2010 15
16
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Reservasjonspriser EUROCOD 2007-2010 16 Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34% Andel villig til å betale for ulike fisketypene Breiflabb: 83% Laks: 88% Villtorsk: 85% Oppdrettstorsk: 80% Pangasius: 34%
17
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD 2007-2010 17
18
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Smaksdifferanser: oppdrettstorsk - villtorsk EUROCOD 2007-2010 18
19
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Betalingsdifferanser:oppdretttorsk - villtorsk EUROCOD 2007-2010 19
20
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Smaksdifferanse vs. betalingsdifferanse EUROCOD 2007-2010 20
21
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Hvem foretrekker villtorsk og oppdrettstorsk? Villtorsk Flest blant eldre forbrukere Bestemmer hva som er til middag Liker laks best Liker også andre villfisker som sei Helst ikke prepakk Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike Oppdrettstorsk Flest blant yngre forbrukere Bestemmer sammen med partner hva som er til middag Liker laks best Gjerne prepakk Vil vite hvor fisken kommer fra: helst Frankrike, Nord- Europa eller Nord- Atlanteren EUROCOD 2007-2010 21 Tradisjonelt forbruksmønster Moderne forbruksmønster Moderne forbruksmønster
22
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Betalingsdifferanse og smaksdifferanse (Oppdrettstorsk – Laks) EUROCOD 2007-2010 22
23
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Referanser Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske forbrukere ønsker oppdrettstorsken velkommen: Resultater fra fokusgrupper om fisk, pakking og merking” Norsk Fiskeoppdrett (2008,4):9-11. Alfnes, F. og K. Rickertsen “Franske smakstester av villtorsk og oppdrettstorsk: Klart skille mellom yngre og eldre forbrukere” Norsk Fiskeoppdrett (2008,10):8-10. Alfnes, F. and K. Rickertsen. “Unstable Individual Preferences and Stable Aggregate Demand: French Consumers’: Willingness to Pay for Farmed and Wild Cod.” To be presented at the International Association of Agricultural Economists Conference, Beijing, China, August 2009. EUROCOD 2007-2010 23
24
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Laks: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD 2007-2010 24
25
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Laks: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD 2007-2010 25
26
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD 2007-2010 26
27
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Villtorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD 2007-2010 27
28
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD 2007-2010 28
29
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Oppdrettstorsk: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD 2007-2010 29
30
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD 2007-2010 30
31
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Breiflabb: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD 2007-2010 31
32
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Pangas: Bud mai og desember 08, rangert etter mai budene. EUROCOD 2007-2010 32
33
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Pangas: Bud mai og desember 08, rangert uavhengig. EUROCOD 2007-2010 33
34
34
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.