Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Grunnoppbygging Allidrettstrening

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Grunnoppbygging Allidrettstrening"— Utskrift av presentasjonen:

1 Grunnoppbygging Allidrettstrening
Allidretten har med barn mellom 4 og 10 år å gjøre og skal være basert på lek og moro. Gjenkjennelsesverdien er stor og barna ønsker forutsigbarhet på treningene. Spesielt salaktiviteter bør ha kjente elementer og en fast oppbygging. Trenerne MÅ ha en plan og noe i reserve hvis det er noe som ikke fungerer for å lykkes med økten. Det er VIKTIG å ha autoritet og ett barns oppførsel skal ikke gå ut over de andres trening. Det er lov å ta et barn ut og gi det en pause på scenekanten men det skal ikke skje med alles oppmerksomhet. Skjenning foran alle bør unngås. Bruk fløyte: Betyr, stille – rolig i kropp og munn – lytt. Når trener prater: Stille, rolig i kropp og munn – se orr i øynene. Presiser: Trenernes regler gjelder. Allidrettstreningen SKAL bestå av 3 deler: Innledning og oppvarming: - Man skal alltid samles sittende i en sirkel og ha ro for å få en trygg ramme. Det skal alltid være opprop og avkryssing i deltagerliste. (Passer ikke ute). Man skal alltid forklare barna hva som er plan for dagen. - Det skal være oppvarmingslignende aktiviteter, en fast sang skaper trygghet. Hoveddel: Hoveddelene er tema for dagen. Nedtrapping og avslutning: Man skal gjerne ha en rolig for å ”spenne ned” barna før man gir seg. Hvis hoveddelen går veldig bra bør man hoppe over avslutningsøvelser. Man skal alltid avslutte med å sitte i sirkel, oppsummere treningen og forklare ..hvilken aktivitet som blir neste gang. Avslutt gjerne med sang og si takk for i dag. NB! Husk alltid drikkepauser.

2 FORELDREINFORMASJON Momentliste
Informasjon og kommunikasjon mellom Allidrettensn ledere, trenere, utøvere og foreldre må vektlegges. Ved oppstart av sesongen SKAL det informeres fra Allidrettens ledere til foreldrene første og eventuelt andre treningskveld. Deretter 1 til 1 informasjon til foreldre når det kommer ”nye” barn. Momenter i informasjonen som skal gis begge gupper: - Presentasjpon av styret. Presentasjon av trenerne. Gjennomgang av handlingsplan. (Del den gjerne ut). Treningstider. ( – 18.15, 5 – ). - Halvårsåplan laget for aktiviteter. Denne ligger på hjemmesiden og må betraktes som plan. Evt uteaktiviteter som flyttes inn eller andre endringer legges ut senest kl 15 på treningsdagen. Dere henter informasjon. Oppfordre om foreldre ut av salen. Når trygge! Barn: Kun innesko, turnsokker eller sandaler. Ikke sokker eller barbeint. Barna må ha vannflaske. Foreldre inne i salen tar av seg sko. Vestibylen (SFO) kan brukes av foreldrene. Det må ryddes og bord og stoler settes på plass, det er ingen trenerjobb. Det er krav om medlemsskap i SHIUL for å delta på Allidrett. Treningsavgift fra og med året du fyller 7. Oppfordre til familiemedlemsskap. Det tas en mindre egenandel når det er premiering o.l. Dugnad, vi vil utpeke når (og hvis) behov. Blanketter for foreldreinfo fylles ut. (Navn, adresse, tlf nr, mob nr, mailadresse, bilder). Presiser at det er trenernes regler som gjelder. Med mange barn må det være orden og reda. Fløyte brukes. Dette dokument skal være levende og nye ting tas inn fortløpende.

3 Eksempler på sanger som fungerer.
Til oppvarming: (Ha det sang nederst på side 2) HODE, SKULDER, KNE OG TÅ Hode skulder kne og tå - kne og tå, Hode skulder kne og tå- kne og tå! Øyne, ører, kinn å klappe på. Hode, skulder, kne og tå, - kne og tå! Hode skulder, mage, lår, - rompa går! Nese, ører, øyevippa går. BOOGIE Så tar vi høyre armen inn, så tar vi høyrearmen ut, Inn, ut, inn, ut - rister litt på den! Gjør det boogie boogie, snu deg omkring – og så er vi klar igjen! (Alle holder hender og vrikker seg innover i sirkelen) Å vi gjør det boogie boogie Å vi gjør det boogie boogie – Så tar vi venstrearmen……... Så tar vi venstrefoten…….. Så tar vi høyrefoten…….. Så tar vi rompa…….. Så tar vi hodet vårt……..

4 Eksempler på sanger som fungerer.
Til oppvarming: NEDE PÅ STASJONEN Nede på stasjonen tidlig en morgen Står alle togene så pent på rad Mannen på lokomotivet sveiver på et håndtak Tøff, tøff, tur tut -toget går. (Lag mennesketog) Ha-det-sang Vi har spesielt gode erfaringer med denne sangen som avslutningssang etter at nødvendige beskjeder er gitt. Gjelder begge grupper. (Sett dere i ring og begynn å trampe i takt. Når alle er på plass og med kan sangen begynne i den takta dere har.) Alle barna tramper Tramp -og tramp -og tramp! Alle barna klapper…………… Alle barna knipser…………… Alle barna gynger …………… Alle barna roper (høy stemme)……………… Alle barna hvisker(hviskende)……………… Alle barna vinker…………….. Alle barna vinker ……………. -og ha-det, ha-det-bra!

5 Balansetrening Allidrettstrening
Forslag til øvelser som kan brukes på balansetrening: Her kan man velge å dele inn i 4 eller flere baser og man sirkulerer rundt. Ved sirkulasjon, venn barna alltid til å gå med sola slik at de har noe fast å forholde seg til. - Stå på høyre bein, venstre bein, gå på streken etc. Balansere på bom. Balansebøtter. Balanseskinner. Bruk av aviskøller (Aviser surret inn i gaffatape) som balanseres, for eksempel likevekt, i hånda, på hodet etc. Poteter i skje. Under benet, over hodet, hinke etc. Stafett.

6 Ballongaktiviteter Allidrettstrening
Ballongaktiviteter er stas, spesielt for de minste Man trenger minst 3 ballonger pr deltager og man bør ha elektrisk pumpe for oppblåsing av ballonger. Aktiviser gjerne en forelder eller to slik at man ikke holder på med ette selv. Forslag til øvelser: - Balansere på finger. Holde ballonger i lufta, ikke falle på golvet. Slå ballonger til hverandre. Balansere ballongene på en pinne. (tynt rør). Hoppe på og sprekke ballongene. (Vanskelig nok for de minste). Binde 1 ballong til hvert ben m/hyssing, den som har igjen ballong har vinni.

7 Erteposer Allidrettstrening
Erteposer er veldig bra for små barn og for trening av motorikk. Lettere å kaste og ta i mot enn for eksempel en ball. Den spretter ikke og triller heller ikke vekk. Dvs mindre ”kaos”. Eksempler på øvelser: Ha posen på hodet Bruk andre deler av kroppen. (armer, skuldre, kne føtter). Prøv å sett deg ned og reis deg igjen. Gå eller flytt på deg mens du balansererer erteposen på hodet. Kast posen i lufta Ta i mot med begge hender, ta i mot med en hånd. Kast med en hånd, ta i mot med den andre. Øk avstanden. Lag en ring med hendene og la posen falle gjennom. Prøv å sette deg ned og reise deg igjen og ta i mot erteposen. Kast erteposen foran deg, løp etter og ta mot. Ha erteposen mellom beina Hopp uten å miste posen. Løp uten å miste posen. Slipp erteposen og prøv å fang den igjen. To og to sammen Kast til hverandre, med en hhånd og begge hender. Høyt opp i lufta, dereter lavt. Beveg dere mens dere kaster til hverandre. Beveg dere inntil hverandre med en ertepose mellom dere. Bruk flere kroppsdeler (hodet, armene, magen, rompa). Leker Kaos: Del salen i to like store deler. 2 lag, en erteose til hver. Halvparten på en side, resten på andre Løp en viss tid, for eksempel 2 min, skal barna prøve å bli kvitt posene på sin side. Etterpå teller man opp og ser hvem som har vunnet. Flittige maur: Bruk en rockering. Alle erteposene i ringen. 2 barn inne i ringen som kaster posene ut. De andre løper rundt og legger de tilbake i ringen.

8 Ballaktiviteter Allidrettstrening
Ballaktiviteter er en utfordring i Allidrett og man må forvente at det blir liten struktur og at barna ikke alltid følger et fast opplegg. Forslag til øvelser: Trille ball til hverandre. Sprette ball til hverandre Kaste ball til hverandre Kaste ball i kurv. Sparke ball i mål. Kast ballen i lufta, klapp i hendene og ta i mot. Kast ballen i lufta, snu seg rundt og ta i mot. Balltrillestafett. Trille mellom bena. Sparke ballen i mål. Hjørnefotball, bruk krakker. NB! Aktiviteter med ball kan være vanskelig. Litt kaos og at ting tar tid må påregnes. Erteposer kan være et supplement til baller, se ark om erteposer. Innebandy anbefales ikke da køllene har en tendens til å gå høyt og lavt. Flere ideer kan finnes her:

9 Fallskjerm Allidrettstrening
Fallskjerm passer både om hovedaktivitet og avslutning Bruk av fallskjermen krever ofte litt erfaring, da vil barna ha størst glede av den. Det betyr at man bør benytte den noen ganger før barnaq har optimal glede av den. Presiser at fallskjerm betyr ”lagarbeid” og ”samarbeid”. Eksempler på aktiviteter med fallskjerm: Løfte opp og ned. Alle løfter, fargen vi roper løper til midten. Alle holder med høyre hånd og går rundt, på signal, skifte til venstre hånd og gå andre veien. Ball i fallskjermen, la den trille i ring, hvor lenge kan vi ha den i skjermen uten at den detter ut, la den trille i ring, hvor høyt kan den sprette etc

10 Turn Allidrettstrening
Turn anbefales utført i baser. Det må være trenere og/eller foreldre på alle baser. En kompetent person bør lede turn. Forslag til øvelser: Framlengs rulle og baklengs rulle. Stå på hodet. Slå hjul. Balanser på bommen. Stive armer i ringer. Springbrett, hoppe over kasse og på tjukkas. Flere ideer kan finnes her:

11 Friidrett Allidrettstrening
Friidrett brukes ofte som sommer/sesongavslutning for Allidretten. Da det er mye foreldre med og det er viktig for barna å få mestringsflelse når det er mammaer og pappaer med bør man trene på dette. Som oftest velger man å dele inn i 4 grupper. Høyde. I gymsalen. Høydestativ med list og tjukkas. Lengde. 60 m. Behøver ikke akkurat å være 60 m men en passende lengde. Fint å ha dette på veien eller gresse bort mot Bygdetunet. Kan trenes på inne. Liten ball. Kan avholdes på gresset nede ved fotballbanen.

12 Hinderløype Allidrettstrening
Bruk fantasien. Det viktige er å prøve å forhindre kødannelser. Blir det kø bør kapasiteten på dette punktet økes eller noen ledes utenom.

13 Nattorientering og orientering Allidrettstrening
Samme opplegget kan brukes for nattorientering og dagorientering. Nattorientering gjøres i mørket. Barna har med seg lommelykt og en voksen. Løypa er merket med reflekser og man lyser seg frem. Barna får kart og klippekort. Det klippes på alle poster. Utstyr: Orientringsposter, reflekser eller merkebånd, klippetenger, postmerking, kart og klippekort (kopiert). Gjør man seg ekstra flid så sages det skiver av et bjørketre (ca 5 cm i dia), det tgnes på en o-post og skriver for eksempel Natt-O 2013 med vannfast tusj. Man bruker et bånd som stiftes på og vips så har man en premie. For dag orientering brukes samme opplegg. Forslag klippekort og postmerking på de neste sidene.

14 1. 2. 2.

15 3. 4.

16 5. 6.

17 7. 8.

18 Følg lysløypa tilbake til Mokollen, ta til venstre.
9. Dette er siste post. Følg lysløypa tilbake til Mokollen, ta til venstre.

19 Klippekort orientering Navn:
POST 1 POST 2 POST 3 POST 4 POST 5 POST 6 POST 7 POST 8 POST 9 Klippekort orientering Navn: POST 1 POST 2 POST 3 POST 4 POST 5 POST 6 POST 7 POST 8 POST 9 Klippekort orientering Navn: POST 1 POST 2 POST 3 POST 4 POST 5 POST 6 POST 7 POST 8 POST 9

20 Oppvarming/avslutning Allidrettstrening
Generelt kan de samme øvelser brukes under oppvarming og avslutning av Allidrettstreninger. Det som her er nevnt er hovedsakelig for salaktiviteter. Aktivitet Beskrivelse Sang/bevegelse til musikk Se egen beskrivelse av sanger og bevegelse til musikk som fungerer. Hermegåsa Gruppen kan deles slik at ”toget” ikke blir for langt. En løper foran og de andre løper bak og hermer. Konge, soldat, lathans. Man løper fritt rundt, gjerne med musikk. Ved kommando soldat - legger man seg ned med hendene langs kroppen, lathans=stå og henge som en lathans, konge – stopper hendene over hodet og rope. Bil og garasje Halvparten av barna står i sirkel. Den andre halvparten kryper inn mellom bena på de som står. Ut og kjør – løp i sirkel, inn i garasjen på kommando. Fruktsalat Masse rockeringer på gulvet. Dele inn barna i banan, eple, pære etc. De løper. Når pære ropes skal pære inn i rockering etc. Fruktsalat = alle. Stafett. Langsetter gymsal, en voksen står på midten . Ta saks, stein og papir, hvis barnet vinner skal barnet tilbake og veksle, vinner den voksne så er det op til andre enden og tilbake for veksling. Musikk Bevegelse til musikk, fritt valg. Når musikken stoppes skal man ”stivne”. Land og fjell Spre ut tynne matter og noe annet utstyr. Barna løper , ved kommando land skal de på matter, kommando fjell er opp i ribbevegg eller opp på annet utstyr. Orienteringslek Bruk 6 kjegler. Barna fra midten, hvis frem plakat med tegnet løype. Barnet løper denne. (Passer kun stor gruppe). Stiv heks Stivner når tas på. Frigis når en annen kryper mellom bena. Hakestafett Stafett med å ha ertepose under haka. Mister du, start på nytt. Danse (til musikk) Dans høyt, lavt, bredt, smalt, sint, glad, vilt osv. Gå rundt (til musikk) Gå høyt, lavt, lange skritt, korte skritt, museskritt, baklengs etc

21 Nyttige nettsider Allidrettstrening
Her følger noen nyttige nettsider hvor man kan finne tips til aktiviteter:


Laste ned ppt "Grunnoppbygging Allidrettstrening"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google