Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1. Hallo? Er det noen der? av Jostein Gaarder (1996)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1. Hallo? Er det noen der? av Jostein Gaarder (1996)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1

2 Hallo? Er det noen der? av Jostein Gaarder (1996)

3 Faglige mål O Vite hva som menes med eksistensielle spørsmål. O Vite hva som menes med filosofi. O Vite hva som menes med en filosofisk samtale. O Vite hvem filosofen Sokrates var.

4 O Hvem er jeg? O Hvorfor er jeg her? O Hva er meningen med livet? O Hvor kommer verden fra? O Finnes Gud, eller en gudommelig kraft? O Er det et liv etter døden? O Kan vi være sikre på hva som er drøm, og hva som er virkelighet?

5 Definisjoner O Ordet filosofi er satt sammen av ordene: Filos som betyr venn eller glad i Sofia som betyr visdom. O Filosofi betyr dermed kjærlighet til visdom. O Filosofere = Å tenke, gruble eller undre seg.

6 Oppgaveløsing O Oppgave 6, side 11. O Hjemmelekse: Lese s. 8-11. Skrive grundige notater. Gjøre oppgave 3.

7 O «Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere». O Når tror du dette ble sagt?

8 Sokrates O Les høyt fra Sofies verden av Jostein Gaarder, s. 69-77. O Oppgave: a) Lytt nøye, og skriv ned viktige stikkord om alt i fortellingen som handler om Sokrates. b) Bruk stikkordene til å lage et tankekart, hvor kjernen er «Sokrates».

9 Den filosofiske samtalen O Sokrates utviklet en egen samtalemetode. O Tvinge folk til å svare selv og ikke nøye seg med lettvinte svar. O Sokrates mente at folk går «gravide» med visdom uten å vite det selv. Noen må stille spørsmål for å få «fødselen» i gang. O Sokrates ønsket å være som en «jordmor», og hjelpe folk til å selv «føde» visdom gjennom samtale og gode argumenter.

10 Hvordan gjennomføre en filosofisk samtale? O Ikke en vanlig samtale, der vi svarer på spørsmålene vi stiller hverandre. O Isteden; Hele tiden stille nye spørsmål som får de andre til å stoppe opp og se kritisk på deres egne oppfatninger. O Ikke være opptatt av å gi andre svar på det de spør om, men isteden stille nye spørsmål slik at de må finne svarene selv.

11 Oppgaveløsning O Oppgave 6 og 7, side 15.


Laste ned ppt "Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1. Hallo? Er det noen der? av Jostein Gaarder (1996)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google