Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1."— Utskrift av presentasjonen:

1 Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1

2 Hallo? Er det noen der? av Jostein Gaarder (1996)

3 Faglige mål Vite hva som menes med eksistensielle spørsmål.
Vite hva som menes med filosofi. Vite hva som menes med en filosofisk samtale. Vite hvem filosofen Sokrates var.

4 Hvem er jeg? Hvorfor er jeg her? Hva er meningen med livet? Hvor kommer verden fra? Finnes Gud, eller en gudommelig kraft? Er det et liv etter døden? Kan vi være sikre på hva som er drøm, og hva som er virkelighet?

5 Definisjoner Ordet filosofi er satt sammen av ordene: Filos som betyr venn eller glad i Sofia som betyr visdom. Filosofi betyr dermed kjærlighet til visdom. Filosofere = Å tenke, gruble eller undre seg.

6 Oppgaveløsing Oppgave 6, side 11.
Hjemmelekse: Lese s Skrive grundige notater. Gjøre oppgave 3.

7 «Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere». Når tror du dette ble sagt?

8 Sokrates Les høyt fra Sofies verden av Jostein Gaarder, s. 69-77.
Oppgave: a) Lytt nøye, og skriv ned viktige stikkord om alt i fortellingen som handler om Sokrates. b) Bruk stikkordene til å lage et tankekart, hvor kjernen er «Sokrates».

9 Den filosofiske samtalen
Sokrates utviklet en egen samtalemetode. Tvinge folk til å svare selv og ikke nøye seg med lettvinte svar. Sokrates mente at folk går «gravide» med visdom uten å vite det selv. Noen må stille spørsmål for å få «fødselen» i gang. Sokrates ønsket å være som en «jordmor», og hjelpe folk til å selv «føde» visdom gjennom samtale og gode argumenter.

10 Hvordan gjennomføre en filosofisk samtale?
Ikke en vanlig samtale, der vi svarer på spørsmålene vi stiller hverandre. Isteden; Hele tiden stille nye spørsmål som får de andre til å stoppe opp og se kritisk på deres egne oppfatninger. Ikke være opptatt av å gi andre svar på det de spør om, men isteden stille nye spørsmål slik at de må finne svarene selv.

11 Oppgaveløsning Oppgave 6 og 7, side 15.


Laste ned ppt "Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google