Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nyromantikken 1890-1905 Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nyromantikken 1890-1905 Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nyromantikken Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905.

2 Nyromantikken 1890-talls fenomen Skildringer Menneskets indre sjeleliv
Reaksjon på realismen, naturalismen Knut Hamsun Henrik Ibsen Bjørnstjerne Bjørnson Fokus på menneskenes følelsesliv Mari: Det var et 1890-talls fenomen. Nyromantikken var en tid da skildringene i litteraturen ikke måtte være sanne, for det viktigste var å få beskrevet Menneskets indre sjeleliv og den gammeldagse og uberørte natur. Nyromantikken var en reaksjon på realismen og naturalismen. -Knut Hamsun -Henrik Ibsen -Bjørnstjerne Bjørnson var kjente forfattere på denne tiden. Tiden satte fokus på menneskenes følelsesliv.

3 Fakta Irrasjonelle , uforklarlige , mystiske, fantasi
Trodde lite på fremtiden, illusjoner om fremtiden Problemorienterte, pedagogiske Maren: Det irrasjonelle, det uforklarlige, det mystiske og fantasien var de opptatt i nyromantikken. De trodde lite på fremtiden, illusjoner om fremtiden. De var heller ikke problemorienterte eller pedagogiske.

4 «skrik» Mari: Bilde ”skrik” av Edward Munch er et bra eksempel på hva som kjennetegner nyromantikken. Skrik står alene på brua, nor som er et tegn på ensomhet og fremmedfølelse. Han står å skriker som kan være et tegn på angst og undring.

5 Henrik Ibsen 20.mars 1828 i Skien-23.mai 1906. Oslo, 78 år
Dramatiker/dikter Realisme/moderisme Pseudonym : Brynjolf Bjarme Knud Ibsen, Marichen Altenburg Oppkalt etter farfaren sin Fem halvbrødre, fire halvsøstre Sverre: Han var født 20.mars 1828 i Skien, døde 23.mai 1906 i Oslo, han ble 78 år gammel. Han var dramatiker/ dikter. Sjangerene han brukte var realisme og moderisme. Pseudnym brukte henrik for å gå under falskt navn. Knud Ibsen var faren hans, og Marichen Altenburg var moren hans. Han var oppkalt etter farfaren sin Henrich Ibsen. Han hadde fem halvbrødre og fire halvsøstre.

6 Henrik Ibsen Sverre:

7 Bjørnstjerne Bjørnson
Født 8.desember død 26.april 1910 Østerdalen Karoline Bjørnson Norsk dikter/forfatter Bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og brev. Skreiv «ja vi elsker» utro Maren: Født 8.desember 1832, død 26.april 1910 Kom fra Østerdalen, og var gift med Karoline Bjørnson. Han var norsk dikter og forfatter. Han var kjent for å skrive bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og brev. Han skreiv også nasjonal sangen vår «Ja vi elsker». Ibsen var utro mot kona mange ganger.

8 Dikt: Bjørnstjerne Bjørnson
En due så jeg skjælve I en stormbygers torden; Dit bølgerne sig hvælve, Blev den reven fra jorden. Jeg hørte den ej skrige, Jeg den ej hørte klynke: Den kunde ikke stige – Og så måtte den synke . Sverre: Den het «Duen».

9 Maren: Bjørnstjerne Bjørnson

10 Karoline Bjørnson Født 1835, døde 1934 Bjørnstjerne Bjørnson
Skuespillerinne Renskreiv dikt til Bjørnson Jim D: Født 1835, døde 1934 Gift med Bjørnstjerne Bjørnson. Hun renskreiv diktene til Bjørnson.

11

12 Christian Skredsvig 12. mars 1854-19. januar 1924
Norsk maler, tegner og forfatter Seljefløiten Maggie Plahte Beret Berg Mari: Christian Skredsvig ble født 12. mars 1854, på «tomta» under gården skredsvik ved Geithus på Modum i Buskerud. Han var en norsk maler, og forfatter. Han malte seljefløiten. Christian var gift med Maggie Plathe, men ble skilt med henne i 1894, og flyttet til Eggedal i Sigdal kommune. I 1898 giftet han seg men Beret Berg, og de fikk 4 barn sammen.

13 Mari: Vi fant ikke noe bildet av Christian, men et bildet av huset hans.

14 Kjennetegn Natur Ny kjærlighet Fantasi
Lyrikk, reaksjon mot bl.a. naturalismen i kunsten Maleri Tussmørkeskildringer Sverre: Kjennetegnene er at de fremhever naturen og Norge, ny romantikk og fantasi. Bevegelsen kan ses på som en reaksjon mot bl.a. naturalismen i kunsten, og førte i særlig grad til en fornyelse av Lyrikken. I Norge sto nyromantikkens malere i motsetningsforhold til 1880-årenes hverdagsrealisme og nøyaktige landskapsoppfatninger med en mer stevningsbetont og følelsmessig skildring som også innebefattet en evighetslengsel. Tusmørkeskildringer var populære.

15 Bildeanalyse Dette bildet heter «Djupvatnet» Mari:
-Dette bildet viser hvor fin natur vi ha i Norge, som er typisk nyromantikken. Det er en mann i en båt, og fin natur rundt. Maren: -vi ser en liten båt, på et rolig vann, med høye grønne fjell i bakrunnen, og en blå himmel med noen skyer. Været er fint, og sommerlig. Sverre: -bildet viser mange kalde farger. Jim D: -masse trer, en in-sjø, en båt, to fjell masse gress -Jeg tror det er tidlig på morgen og, han sitter å fisker, og nyter naturen. Maren: - jeg tror det begynner å bli seint på kvelden og at han sitter og sørger over at han har mistet Noen kjære. -det jeg trur skjer i bildet er at mannen er på fisketur. skal Han ror inn mot land og skal spiss en fisk.

16 kilder http://no.wikipedia.org/wiki/Nyromantikken
Dikt.org/Duen


Laste ned ppt "Nyromantikken 1890-1905 Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google