Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SITATER FRA ARNE NÆSS BOK SVA MARGA

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SITATER FRA ARNE NÆSS BOK SVA MARGA"— Utskrift av presentasjonen:

1 SITATER FRA ARNE NÆSS BOK SVA MARGA
Følg din vei! FORUM FOR DYPØKOLOGI - et sted for utveksling av mening. Si din mening eller del din undring med Mie og Anders:

2 Flere voksne skulle leke med vann, da ville de få et positivt forhold til vann og naturlige strømninger. Vi møter en undringens mann. en mann som vil merke verden. Han leker i badekars vann, og kjenner at han er i ferden.

3 Fortellinger deler han med oss. Ofte var han i leke- stativet.
Studentene pleide å si at de gjerne skulle ha sparket en professor i baken når de ville ta igjen for noe. Noen sa at de bare kunne ringe Arne Næss, han syntes det var helt i orden. Men da jeg sto der, greide de ikke å sparke meg i baken likevel. Fortellinger deler han med oss. Ofte var han i leke- stativet. Helst ville han hele tiden lekesloss, han vil kjenne vi er sammen i livet.

4 Men handlingen krever og at vi også stopper … Målet er ikke å nå
Legg deg på ryggen i gresset og se på skyene. De presser deg ikke på noen måte. Du fornemmer figurer, mønstre, og mening. Skyene er i bevegelse, men de skal ikke oppnå noe. De er fullt ut i seg selv. Så kan du roe ned den overdrevne målbevisstheten. Du dveler der du er. Det er dagen i dag som skal gi deg den gode følelsen. Men handlingen krever og at vi også stopper … Målet er ikke å nå alle topper, dog kjenne at vi er små kropper som titter en stund på skyenes sopper.

5 Kan naturen gi mening? Er stemning en tale? Er vi i forening?
Økt følsomhet gir tingene storhet. Dermed blir det ikke enkelt å karakterisere det rike liv, for vi kan ikke måle denne følsomheten. Det blir latterlig å si: ”Du synes kanskje det der er spennende, men i vikeligheter er det slett ikke det.” Kan naturen gi mening? Er stemning en tale? Er vi i forening? Eller er det en dvale?

6 At liv er små undre og vi likeså, gir kraft til å undre
oss på lite strå. Å gå samme turen ti ganger kan gi deg følelsen av gjentagelse, men å gå den hundre ganger kan gi deg en fornyet følsomhet og glede over hver ”bitte lille” ting på veien.

7 Skjønnhet er stillhet innerst inne.

8 Han viser oss livet på enkelt vis.
Eksempelets makt er alltid virkningsfullt. Rikt liv, enkle midler. Den som i sitt liv illustrerer det, kan få stor betydning. Han viser oss livet på enkelt vis. Han er den han er, og er verd en pris. Vi deler et nærvær med Arnes gris. Hans kjennskap til Arne gjør ham visst vis. Og selv kloke menn trenger til hvile, og visst kan vi sitte og med ham smile, for Sørlandet viser solrike dager. Vi vandrer i skog og ved bugnende hager.

9 Amfibier som sprang opp av vannet for å leve på land, kan jeg
tenke meg var av den mer lekende typen. Hvilket øye kan ikke beveges, i parken kan vi av livet preges.

10 Umiddelbar samhandling … Timotei og et barn
Du har fått barn og du vil snart få barnebarn. Ser du noe der som du i din egen tid ikke kom til? N oe som kanskje kunne vært nådd. Har du gitt den en start som hjelper dem til å komme dypere enn den virkelighet du selv har måttet tilpasse deg? Umiddelbar samhandling … Timotei og et barn Vi fanges så gjerne i Arne sitt garn.

11 Følsomt og rart livet har med oss fart. I Sjørøverparken
Barnet sier nei eller ja gjennom hele sin væremåte, uten at de voksne forstår at det ligger dyp innsikt bak. Foreldrene undervurderer ofte barnet totalt når de korrigerer og formulerer. Og de glemmer hvor sterkt de selv er påvirket av følelser. Følsomt og rart livet har med oss fart. I Sjørøverparken har ingen fått sparken.

12 Men skjønner vi egentlig hva han mener? Jeg tror vi trenger en
Barna må få gi uttrykk for sine fantasier, uten å bli gjort narr av. Hele veien. Helt til det begynner å bli skadelig for andre, eller for dem selv. ”Hele veien” sier Arne så flått. Det er noe her, som han har forstått. Men skjønner vi egentlig hva han mener? Jeg tror vi trenger en mestertrener.

13 En veileder som tenker dype tanker, Arne vet ikke, men han har et
Dyp-økologi er et feste som kan bli brukt av de fleste. Jeg fikk min selvrespekt de tre første årene. Jeg kunne gå på skolen med en rød og en blå strømpe uten å bru meg om hva de andre sa. ”Ha-ha, se på Arne!” ”Ja”, sa jeg, ”og dere, hvorfor er dere så dumme å bytte begge strømpene hvis det bare er hull på den ene?”. Fordi mamma sier at det ikke går an …” Men jeg visste at det gikk an, jeg hadde jo strømpene på.

14 Det gode er enkelt! Tingene tar oss. De er mange og dumme.
Ja, fri og bevar oss. Litt mat i det fri, Natur - se og lær. La tiden stå stille i fellesskaps nærvær. Den forestilling om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.

15 Ting skal brukes, ikke forbrukes! Vi mennesker jager så ofte mot rikdom, og tror at ting skaper det vi vil ha. Og noe er nyttig og bra vil vi mene, men mest er det bare til stas, ha, ha, ha. For det er egentlig noe vi skal le a’. Syng heller en sang la, la – la, la, la.

16 Si gjerne i fra om du føler det slik, men gjør det med smil slik som
En universitetslærer skal ha mye selvtillit og selvrespekt for å se ordentlig inn i en individuell student og bidra til dennes selverkjennelse. Si gjerne i fra om du føler det slik, men gjør det med smil slik som grisen til Næss. Da viser du kanskje til andre akkurat hva du mener og at du er noe tess. Og vær nær hos den andre når du det sier, da er det livet får mening, du livet vier.

17 GLEDE Men om du ei meningers mot skal bære,
Glede er ingen fornemmelse! Glede er navn på en tilstand. Verden er en annen når du er glad. Du gleder deg ikke over blomsten men med blomsten. Skjønner du? John Clare Sitater fra Arne Næss SVA MARGA – FØLG DIN VEG FLUX FORLAG Men om du ei meningers mot skal bære, så husk dog: La naturen deg nære For av den er det gitt: Du har mye å lære

18 et medmenneskelig savn. At vi er en del av noe som er større enn
Dypt i økologiens favn, kommer en fordring – et medmenneskelig savn. At vi er en del av noe som er større enn menneskeart, gjør oss varme i blodet. Og fellesskap med kloden, det er en tanke moden, som kom fra denne poden. Takk til alle, til Arne og til Petter som spor til dyp- økologien setter. Metall- plata med dyp- økologiens åtte punkter i metall står i Sjørøver- parken i Tvedestrand Tove, Mie og Anders


Laste ned ppt "SITATER FRA ARNE NÆSS BOK SVA MARGA"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google