Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

”Thirst is everything” -Sprite

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "”Thirst is everything” -Sprite"— Utskrift av presentasjonen:

1 ”Thirst is everything” -Sprite

2 Hvordan hadde din hverdag vært uten vann?
I denne powerpoint-presentasjonen har vi tatt for oss det verdensomfattende problemet, vannmangel. Vi har jobbet med hva fraværet av rent vann gjør med både samfunnet og enkeltpersonen. Hvordan hadde din hverdag vært uten vann? I løpet av presentasjonen har vi både skrevet fakta og en liten novelle som kan være en tankevekker for mange. Vi har også brukt bilder og musikk til å ”krydre” oppgaven med. Med dette har vi prøvd å sette ting i perspektiv og få deg til å tenke. - God lesning!

3 Det kunne vært deg... Tenk deg at vannet fra springen sluttet å renne.
At du var en av de 2 milliarder menneskene som ikke har tilgang på verken nok eller rent drikkevann. Tenk deg at landet ditt ble rammet av tørke, og regnet som skylte gatene, vannet åkrene og som holdt landets industri i gang, forsvant. Dette er virkeligheten for milliarder av mennesker verden over. I særlig grad gjelder dette Afrika. Drikkevann, som for oss er en selvfølgelighet, er et av, om ikke den største, manglende ressursen i verden.

4 Vann – kilden til alt liv
- ”Og av vannet frembrakte vi alt levende”-koranen, sure 21,31 Da satellitter begynte å sirkulere i verdensrommet, forandret det synet på planeten vår. De revolusjonerende bildene som rullet over enhver tv-skjerm, viste en blå klode. Etter denne ”oppdagelsen”, ble jorda kalt ”Den blå planeten.” Kanskje vi heller skulle ha kalt planeten vår ”havet”? Navnet, Jorda, overser klodens enestående trekk; 75% av kloden er vann. Likevel tørster 2 milliarder mennesker hver dag…

5 ”Bare den som har tørstet, kjenner vannets verdi” - Lord Byron

6 Hva er grunnen til vannmangel?
Det er tilgangen på vann lokalt som teller. Vann i store mengder kan ikke transporteres fra Mjøsa til Riyadh. Tørkerammede rundt Sahara har ingen glede av nedbørsrekorder i Skandinavia. I Afrika er det også det man kaller overforbruk av vann; det brukes mer enn det naturen klarer å bringe tilbake. Kombinerer du dette med den ekstreme fattigdommen, giftige industriutslipp og kloakk som renner ut i elvene, blir det et av de mest kritiske miljøproblemene verden står ovenfor i dag. Hele 75% av kloden vår er vann, likevel tørster 2 milliarder mennesker hver dag. Mengden ferskvann her på jorda er dog begrenset. Kun 3% av vannbestanden er ferskvann. Nærmere to tredeler av ferskvannet er lagret i isbreer og i pol-isene, mindre enn 0,3 % av vannet er tilgjengelig for oss i form av drikkevann. Ferskvannmengden er beskjeden, men likevel; vannmengden i seg selv er nok til å stoppe all verdens tørste. Problemet ligger i at det er ”urett” fordelt; det er ikke sammenfall mellom der folk bor og der nedbøren faller. Moder Jord ”gråter” tilstrekkelig, men de som idylliserer naturens godhet og rettferdighet overser en viktig detalj: hun gråter ujevnt.

7 Hva gjør vannmangel med samfunnet?
“Desperate times call for desperate solutions” heter det. Desperate situasjoner gir desperate løsninger. Disse løsningene er dessverre sjelden gode. Det finnes så alt for mange beviser; de løser kanskje et problem, men ringvirkningene blir at det oppstår tre nye problemer i stedet. Dette er den evige onde sirkel. Vann er det vi kaller et basisbehov, noe vi må ha for å overleve. Dessverre, som sagt så mange ganger før, er det slett ikke alle som er så privilegerte at de kan skru på en kran for å få det rene vannet de trenger for å overleve. Selv om man ikke kan si at kriminalitet, fattigdom og lidelse som regel skyldes vannmangel, henger alle disse tingene nøye sammen; Uten vann vil industrien gå dårlig: maskiner vil ikke fungere. Uten industri vil folk bli fattige: industri er nødvendig for å skape arbeidsplasser, uten arbeid vil ikke folk tjene penger. Et fattig folk er et sykt folk: Mennesker med dårlig økonomi har verken råd eller kunnskap til å ta vare på sin egen helse; kjøpe medisiner, spise riktig mat og bygge ordentlige sanitære forhold. Et land med fattige og syke innbyggere er ofte preget av korrupsjon: Hvis man lever med så dårlige kår som mange gjør i tørkerammede land, settes overlevelsesinstinktene i høygir og man blir nødt til å krysse grenser man aldri ville overtrampet i vanlige omstendigheter. Her kommer ofte både korrupsjon og kriminalitet inn i bildet.

8 Sykdommer relatert til mangel på rent vann
Diaré: Annet navn på dehydrering. Skyldes inntak av vann med diarébakterier. Sykdommen i små mengder er ikke farlig, men får du ikke vann til å kompensere væsketapet med, er ikke døden langt unna. Kolera: Smittsom tarmsykdom. Skyldes kolerabakterier som finnes i det skitne vannet. En person som har fått i seg bakterien kan dø så fort som innen tre timer. Malaria: infeksjonssykdom. Skyldes sykdomsbakterier fra malariamyggen. Myggen trives ved stillestående, dårlig vann. Tar livet av 2 millioner mennesker hvert år. Bilharzia: Skyldes småsnegler som lever i vannet folk bader og vasker seg i. De små larvene trenger seg gjennom huden og bryter ned kroppen. Særlig synet er Bilharziasneglen hard mot. I Afrika er mangel på rent vann et faktum. Folk må gå flere km for å få tak i skittent vann. Vann som burde ha vært en selvfølge, er et privilegium her. I tillegg er dette vannet bakterieflorerende, noe som fører med seg alvorlige sykdommer som så altfor ofte ender med død. Hver dag dør barn av sykdommer som skyldes mangel på rent vann. - Halvparten av verdens sykesenger er i bruk av personer med sykdommer forårsaket vannproblemene.

9

10 To forskjellige verdener

11 Dette er Keisha fra Somalia… … og dette er Kristin fra Norge

12 Hva gjør vannmangel med Keishas hverdag, hva gjør vannet med Kristins?
Kristin står opp kl denne morgenen. Vekkerklokka piper så høyt at den river Kristin ut av de søte drømmene. ”Hvorfor må skolen begynne så tidlig?” tenker hun for seg selv i det hun står opp og halvveis i søvne setter kursen mot dusjen. Det varme vannet renner nedover kroppen hennes og sakte men sikkert begynner hun å våkne. Kristin går bortover det våte fortauet mot skolen. Regndråpene lager fine ringmønster i sølepyttene. Den nye skolesekken hennes er fylt med tjukke leksebøker. Skulderstroppene skjærer seg ned i skuldrene hennes og gjør henne sliten i ryggen. Skoleveien er lang også, en og en halv kilometer skal forseres før hun kommer til den velkjente, kjedelige murbygningen av en skole. Hadde det enda vært oppholdsvær, men nei da. Her må hun gå til skolen i pøsende regnvær. Hun føler seg kald og klam. Håret hennes kommer sikkert til å se ut som et kråkereir innen hun får kommet seg innendørs, og regndråpene lager stygge skjolder på det som var et perfekt lag foundation før hun dro hjemmefra. For en drittstart på dagen…! Keisha står opp kl om morgenen. Mammaen hennes hadde vekket både henne og søsknene hennes. Keisha gjesper høyt. Å stå opp så tidelig er en hard påkjenning. De må alltid stå opp så tidlig for å rekke å hente vann før sola står som sterkest. Keisha tar på seg den slitte kjolen sin og glir inn i de utgåtte sandalene i det hun går ut av stråhytten. Ute er solen i ferd med å stå opp. Keisha balanserer den tomme vannkrukka på hodet, imens hun følger den lille stien mot landsbyen. Hun har gått denne veien mange ganger før, kanskje tusen. Hver bidige stein og hver lille plante var blitt som en bekjent. Lyden fra tre par barneføtter mot den tørre sanden er alt de hører mens de går. De snakker ikke så mye, de orker ikke. Selv om sola ikke har vært oppe så lenge, er det varmt allerede. Solstrålene stikker gjennom huden og gjør henne varm og klam. Hvordan var din morgen?

13

14 Vår videreutvikling Selv om oppgaven vår er levert inn, betyr ikke det at vi vil legge vannproblematikken på hylla. Vårt engasjement for u-landene og deres vannproblemer har gitt oss en idé. Vi har en drøm om å dra til et land der vannmangelen er et faktum, for så å lage en dokumentarfilm, såkalt real reality TV. Vi vil kjenne vannmangelen på kroppen og leve med like kår som slummen i Afrika. Vi vil ikke bare gjennomføre prosjektet for vår egen del, men også for at andre skal så hvordan det faktisk er å leve med så stor vannmangel som mange gjør. Vi har begynt så smått å søke om penger til å gjennomføre prosjektet vårt, og fått gode tilbakemeldinger. Vi har allerede tilbakemeldinger, og sikret oss en liten sum penger, langt i fra nok, men Rom ble ikke bygget på en dag. Så langt har vi tenkt på å legge turen vår til Mali, nordvest i Afrika. Der er vannmangel et av de største problemene innbyggerne står ovenfor. Vi har fått en kontaktperson som tidligere har bodd i Mali. Hun har gitt oss mange tips som vil være fine å ha med på veien. Vi har også kontaktet ”Normisjon” som har drevet virksomhet i Mali i mange år.

15 Vi håper at denne powerpoint-presentasjonen har gitt deg et lite innblikk i hvilken grad vann og vannmangel påvirker mennesker og deres levemåte. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan vi kan løse vannproblematikken, men det betyr ikke at vi kan dytte problemet under en stol. Vi må fortsette å jobbe for at jorden skal bli et rettferdig sted å leve. Belysning av vannproblematikken er første steg på vei til en løsning av konflikten, du er andre steget. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er dette vi hadde i tankene når vi skrev denne oppgaven.

16 ”Det er intet i verden som vann
”Det er intet i verden som vann! Det svake beseirer det sterke, det bløte tvinger det harde” -Lao Zi

17 Kilder www.hdi.no www.redcross.org www.fn.no
”En reise i vannets historie” av Terje Tvedt Aschehougs og Gyldendals store, norske leksikon

18 En prosjektoppgave av Maria Weider, Caroline Pedersen og Hanne Sundene


Laste ned ppt "”Thirst is everything” -Sprite"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google