Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

- Og søking på internett

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "- Og søking på internett"— Utskrift av presentasjonen:

1 - Og søking på internett
Kildekritikk - Og søking på internett Jeg vil her presentere bruk av kilder ved søking på nettet. Forskjellen på søkemotorene Kvasir.no og Gogle.no -Gi først en søkeoppgave til lærerne - Hvilke trunkeringer som gjelder for søk på google - Jeg vil også vise hvordan spesifisere et søk. .

2 Oppgave: Finn informasjon om Norge under 2. verdenskrig
Finn informasjon om Knut Hamsun Hvem skrev diktet Aust-Vågøy? Hvilke søkemotorer og lenker brukte lærerne for å finne informasjonen? Syntes de det var greit å finne fram, hva syntes de var vanskelig?

3 Kildekritikk på Internett
Det er viktig å huske at på Internett kan hvem som helst legge ut det de vil. Det er derfor viktig å være kritisk til det du finner og leser på Internett. Noen viktige spørsmål dere bør stille når dere kommer til et nytt nettsted er: 1 Hvem har publisert/skrevet siden? Er det lett å se hvem som er forfatter og ansvarlig for informasjonen på nettstedet? Er det en enkeltperson som har laget siden, eller er det en organisasjon?

4 Står det noe om forfatterens kvalifikasjoner?
Hvem eier nettstedet? Utdanningsinstitusjon, privat bedrift, offentlige myndigheter eller frivillig, politisk eller livssynsorientert organisasjon? Nettadressen (URL) kan gi deg en del informasjon. Eksempel: er protokoll er domene /kul_und/litteratur/ er katalog.

5 Noen av de mest brukte organisasjonskodene:
Domenet forteller i de fleste tilfeller om opphavet til siden. Her kan du ofte se nettstedets geografiske tilknytning eller hvilken organisasjon som eier nettstedet. Noen av de mest brukte organisasjonskodene: .com = som oftest kommersielle organisasjoner .edu = amerikanske utdanningsinstitusjon .gov = offentlig informasjon fra amerikanske myndigheter .mil = militær organisasjon .net = nettverksressurser og stoff om internett .org = organisasjon, som oftest ikke-kommersiell

6 Alle land har landkoder, men USA bruker sjelden sin
.no = Norge Hvis symbolet ”~” forekommer i adressen, kan det tyde på at det er en privatperson som står bak siden. Informasjon om hvem som står bak siden bør finnes. Hvis du ikke finner det, kan det tyde på en useriøs aktør.

7 2. Hvorfor har de publisert/laget siden? Hva slags type nettsted er det?
Hva er hensikten til nettstedet? Er det å presentere fakta, selge noe eller underholde? God faglig informasjon kan vise seg å være reklame for et produkt og er ikke like lett å få øye på som i et trykt media. Hvis forfatteren er tilknyttet en (kommersiell) organisasjon,kan det være at informasjonen favoriserer den organisasjonens syn. Det finnes mange forskjellige typer nettsteder. Det finnes blant annet nyhetssider, bedrifters hjemmesider og private hjemmesider.

8 3. Hva inneholder siden? Inneholder siden omfattende informasjon? Blir alle sidene av emnene dekket? Eller er det en ensidig fremstilling av emne? Er argumentene saklige og konsistente? Noe av informasjonen dere finner på nett er feil. Det er ofte lurt å sjekke andre kilder. Stemmer informasjonen med det som står andre steder på nettet eller i leksikon? Henviser forfatterne til kilder de har brukt? Dette er relevant når det omhandler fakta og statistikk.

9 4. Når ble informasjonen på siden skrevet?
Det er viktig å vite om informasjonen er gammel eller ny. 5. Hvordan er grafikken og layout på siden? Hvordan er språkbruken? Finner du mye skrivefeil? Virker lenkene på siden? Er det lenker til andre sider om samme emne? Eksempel: og

10 Søking på www.google.no Du søker på det du skriver.
Eksempel: Krig – alle dokumenter med ordet krig i seg kommer opp. Søker du Krig Bærum, vil bare dokumenter som inneholder disse to ordene komme opp. Pass på feilstavelser. Du kan få treff på feilstavelser. Google har stavekontroll som fungerer på noen ord, men ikke alle.

11 Bruk anførselstegn aktivt
Bruk anførselstegn aktivt. For søk med ord i en bestemt rekkefølge, så må frasen omsluttes med anførselstegn. Eksempel: ”Gå på tur i Nordmarka” Om du setter anførselstegn rundt hvert ord i setningen ”gå” ”på” ”tur” ”Nordmarka” vil du få opp alle dokumentene som har disse ordene i seg, men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen.

12 Når du skal søke på personnavn, kan det være lurt å sette anførselstegn rundt hele navnet Eksempel: Per Hansen = ” Per Hansen”. For å få et enda sikrere treff: ”Per Hansen” ”Oslo” Ønsker du å utelate et ord, kan du bruke – tegnet. Det skal da stå helt inntil ordet du vil utelate. Eksempel kino -film kino -oslo På samme måte kan du bruke + tegnet om det er et ord du vil ha med i søket. Eksempel kino +digital

13 Den enkleste måten å spesifisere et søk på, er å klikke på Advanced Search linken ved siden av søkefeltet. Her kan du spesifisere språk, dato og ord som skal utelates. Du kan søke internt i nettstedet ved å bruke Site -kommandoen Eksempel: fotball site:

14 Du kan finne nettsteder som har et bestemt ord i sin nettadresse ved å søke: inurl:historie
Ønsker du å finne et bestemt ord i tittelen, skriver du: intitle:historie Søk på dokumenttyper som word -, excel - eller powerpoint – filer, gjøres ved å søke: filetype:doc aftenposten

15 Kalkulator og konvertering
Google er både kalkulator- og konverteringsprogram. Du kan bruke alle matematiske tegn som minus, pluss, gange og dele. 7*9 Prosentregning: 45% av 100 = 45 ”2 meter i cm” = 200 cm Du kan også sjekke valutakursen ved å søke: 100 norwegian kroner in dollars.

16 Definisjon av ord. Søker du på ordet ”mars” og er interessert i opprinnelsen til ordet, skriver du: define:mars OR-kommandoen får opp resultatet som har ordet film eller kino i seg om du søker film or kino.

17 Tips til gode søkeord: spesifikke eller sjeldne ord
gode søkeord er navn på personer, steder, organisasjoner eller produkter. ord etter hverandre. Bruk frasesøk. F.eks. ”jordens høyeste fjell” prøv å finne synonymer eller bruke det engelske ordet.

18 Bruk av trunkering: Trunkeringen du bruker er tegnene: *, %, ? Du bør være obs på at du kan få mange treff ved trunkering. På Kvasir, Sesam og Yahoo kan du bruke trunkering. Google bruker ikke trunkering.

19 Lenker til informasjon om Google og andre søkemotorer og tjenester

20 Nyttige lenkesamlinger
her finner du emneportalen som blir kontrollert og driftet av Deichmanske bibliotek nettleksikon, Store Norske Leksikon kommer også på nettet og blir gratis etter nyttår. Bærum kommune sine lenker på hjemmesiden skal bli jevnlig kontrollert. Denne lenkesiden er lagd for lærerne i Bærum Bærum folkebibliotek sine lenker blir også kontrollert jevnlig Deichmanske Detektor emneportal som deichmanske drifter Caplex gratis leksikon laget av Cappelen forlag, blir jevnlig kontrollert gå inn på hjemmesiden og vis hvordan du finner info om utgiveren


Laste ned ppt "- Og søking på internett"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google